Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ersboda + Bazar = Komplett bostads- och handelsområde.

Mitt bostadsområde Ersboda kan med fördel beskrivas som det mest ”Kosmopolitiska” bostadsområdet inom Umeå kommun. Ersboda befolkas av mer än 10.000 invånare med ursprung från de flesta av världens länder.

Trots blandningen av många nationaliteter i ett och samma bostadsområde är VI känslan stark, och möten över religions och etniska gränser är ett dagligt inslag som sker på ett naturligt sätt.

Ersboda präglas även av vårt handelsområde och dess utbredning. För närvarande är Ersboda handelsområde Umeås största handelsområde och en plats dit folk vallfärdar från hela kommunen för att shoppa allt från bilar till dagligvaror.

Som politiskt aktiv i Umeå politiken och bosatt på området Ersboda träffar jag dagligdags människor och får en möjlighet att diskutera Ersboda. En möjlighet att lyssna in vad de tycker om både Ersboda, och om Umeå som kommun och bostadsort. Dessa samtal har fått mig att inse att byggandet av Ersboda som stadsdel inte är helt komplett ännu.

Ersboda och Ersboda handelsområde blir ALDRIG komplett utan tillkomst av en Bazar av internationellt mått!

Ersboda behöver en Bazar som på ett naturligt sätt genom sin sammansättning och mix av butiker och utbud kan återspegla den etniska sammansättningen på bostadsområdet Ersboda.

Därför är en av mina politiska gärningar att hitta en lämplig lokal som kan byggas om och anpassas för att bli en Bazar. Nästa steg blir att övertyga mina partikamrater om nödvändigheten av en Bazar.

En Bazar som jag ser den är ett shoppingcenter i miniatyr innehållande butiker med relativt liten butiks och lageryta. Ett annat naturligt inslag är en foodcourt omgiven av kafeer och kök med mat från världens alla hörn. Foodcourten utgör navet och mötesplatsen där människor möts och umgås, platsen där nya kontakter knyts och gamla kontakter stärks.   

Det jag ser framför mig är en lokal med en hel rad små butiker eller ”hål i väggen” i dagligt tal. Butiker som kan sälja livsmedel, kryddor, grönsaker och annat från jordens alla hörn. Dessutom ska det i Bazaren finns skräddare, skomakare, frisörer och andra yrkesgrupper representerade.

Den moderna och framåtsträvande staden Umeå ska i framtiden erbjuda både medborgare och besökare samma möjlighet som medborgarna i Stockholm, London, Kuala Lumpur och Shanghai. Möjligheten att på ett och samma ställe kunna besöka och handla i butiker som säljer kött, fisk, kryddor och grönsaker. Butiker som styckar på plats och säljer över disk. Butiker där det går att finna halal likväl som non-halal produkter.

Tillkomsten av en Bazar kommer även att ge möjlighet för invandrade familjer att starta och driva affärsverksamhet på ett sätt som de är bekanta med sedan tidigare. Jag har under mina otaliga resor runt om i världen sett lysande exempel på hur en liten affärsverksamhet i form av ett ”hål i väggen” ger inkomst och försörjning åt en hel familj.

Jag är därför övertygad om att samma effekt vad gäller inkomst och egen försörjning blir resultatet av en Bazar på Ersboda.

Låt oss därför bygga denna Bazar genast! 

Min ide är att vi skapar denna Bazar med kommunen som primär hyresgäst, och att kommunen sedan hyr ut i andra hand till de tilltänkta hyresgästerna. Detta för att säkerställa att verksamheten drivs och byggs upp på ett bra sätt.

Bazaren kan med fördel drivas i projektform där kommunen med hjälp av EU medel står för den initiala finansieringen. Jag vill ha det på detta sätt därför att jag initialt vill erbjuda subventionerade hyror för de som väljer att starta ny verksamhet i Bazaren. Hyran ska sedan trappas upp till marknadsmässig hyresnivå under en period av 24 -36 månader.

Jag har dessutom tänkt mig att man vid uthyrnings tillfället ska prioritera nystartade företag, ägda och drivna av invandrar KVINNOR.

Anledningen till att prioritera kvinnor och kvinnliga företagare är baserat på egna upplevelser och observationer under de år jag varit bosatt utanför Sverige.

En vis person sa grovt översatt följande vilket i hög grad speglar verkligheten:

”Om du lär en man att läsa är allt han kommer att göra att gå omkring och skryta med att han kan läsa. Lär du en kvinna att läsa så kan du vara säker på att hon använder sin nyvunna kunskap till att lära sina barn och resten av familjen och sina närmaste att läsa”.

Kort sagt är kvinnan ryggraden i de flesta samhällen och den i familjen som ser till att inkomsterna kommer alla till gagn.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.