Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kapitalismen tillväxtmotor med LÅG verkningsgrad!

Palme hade rätt när han sa att kapitalismen inte längre är den drivkraft för ekonomisk tillväxt som den tidigare varit. Det är just därför vi som land måste titta på andra sätt att sätta fart på hjulen och skapa nya jobb.

Historiskt ska vi veta att kapitalismen i ord och sanning fungerade som en tillväxtmotor och drev ekonomisk tillväxt i det privata näringslivet. Tillväxten i det privata näringslivet ledde även till att den offentliga sektorn växte i samma takt. Den växte därför att den blev tvungen att tillfredsställa de behov en växande privat sektor skapade. Den växte även därför att den tidens politiker insåg vikten av att balansen mellan privat och offentlig sektor måste finnas i ett välmående samhälle.

Trots att Sverige i dag sett till totalen är ”rikare” än då ser vi en privat sektor som inte längre fungerar och fyller sin plats som tillväxtmotor i samhället. Det som tidigare var en 16 cylindrig motor med högt vridmoment och hög verkningsgrad har nu övergått till att vara en gammaldags 2-takts motor med mycket lågt vridmoment och ännu lägre verkningsgrad.

Varför har det blivit så?

Förklaringen står att finna i det faktum att att det för kapitalismen och kapitalägarna inte spelar någon roll om ett samhälle har ekonomisk tillväxt eller inte – Det enda som spelar roll för en kapitalist är att dennes eget kapital växer och att denne kan berika sig själv.

Därför kan vi aldrig sätta vår tilltro till att kapitalistisk och nyliberalistisk politik kommer att sätta fart på Sveriges ekonomiska tillväxt. Vad kapitalismen gör driven av nyliberala tankar är att göra precis det jag skrev i stycket ovan – Nämligen se till att den egna förmögenheten växer!

Beviset på att så är fallet återfinns i de åtgärder kapitalägarna använder sig av för att öka sin förmögenhet.

  • Utbredd och avancerad skatteplanering för att undvika beskattning av sina vinster i syfte att öka förmögenheterna och klyftorna mellan rik och fattig.
  • Flytt av tillverkning och arbetstillfällen till låglöneländer med ett enda motiv – Att öka vinsterna.
  • Sämre anställningsvillkor med tidsbegränsade anställningar och allmän visstidsanställning som staplas ovanpå varandra i all oändlighet. Dessutom ett utbrett användande av bemanningsföretag.

Varför agerar då kapitalisterna/företagsägarna på detta sätt?

Svaret är givet! – För att tjäna mera pengar och öka på sin redan stora förmögenhet ännu mer.

Ett annat bevis vi kan skönja, och som är ett tecken på att kapitalism och nyliberalism förlorat sitt berättigande som varande ideologier för ekonomisk tillväxt finns att hitta i följande beteendemönster:

  • När den ekonomiska osäkerheten i samhället ökar, och kraven på långsiktiga lösningar växer fram – Lösningar som kräver långsiktiga investeringsplaner svarar kapitalismen/nyliberalismen med att begränsa sina investeringar och bara ägna sig åt kortsiktiga lösningar.

Resultatet av och beviset för att detta blivit kapitalismens/nyliberalismens melodi i dagens Sverige?

  • Att företagsledningar och företagsägare i dag inte ser långsiktigt på investeringar, och att man inte tar hänsyn till långsiktiga framtida vinster när man investerar.
  • Att företagsledningarna i allra bästa fall ser en investering med medföljande avkastning som något som ska ge vinst i en nära framtid – I bästa fall har ser man på förhållandet investering kontra vinst i ett 12 månaders perspektiv även om man i de allra flesta fall inte ser längre än till nästa kvartalsbokslut.
  • Att kapitalismen/nyliberalismen inte tror på långsiktighet bara ”snabba klipp”.

Det är därför vi inte längre ser eller hör företagsledare som pratar om viktiga bas investeringar – Den sortens Investeringar som genererar vinster om 3 år eller mer men skapar resultatpåverkan när de görs.

Alla personer i ledande ställning i våra börsföretag vet att de inte kan överleva och behålla sin position om de några kvartal på raken uppvisar lägre vinster eller hemska tanke en förlust – Därför följer investeringsfilosofin samma mönster.

Allt företagsledarna strävar efter är därför att via kortsiktiga investeringar och snabba klipp tillfredsställa de ofta överdrivna vinstökningsmål aktieägarna kräver, och som landets aktieanalytiker förutspå för nästa kvartalsrapport. De gör så för att skydda sig själva så att de kan behålla sin position och fortsätta berika sig själva.

Otvetydigt är det så att klyftan mellan människornas krav och kapitalismens/nyliberalismens förmåga att uppfylla dem ökat BIG time. Denna verklighet kan vi se varje dag – Året runt!

Att den ekonomiska koncentrationen ökat på så sätt att förmögenhetsklyftorna ökat är en verklighet. Samma sak gäller de ekonomiska besluten som åtminstone på pappret flyttat till maktcentrum långt utanför Sveriges gränser med enda syfte att begränsa skatterna.

Palme som jag ser som den mest framsynte av alla politiker genom alla tider sa på följande sätt redan 1976:

”Kommunism och kapitalism representerar inte längre någon dröm om frihet för Europas folk. Nej folkens krav på en levande demokrati, på nationellt oberoende och social rättvisa vittnar om ”Den Demokratiska Socialismens” attraktionskraft och styrka därför att det endast är med demokratin och solidariteten som instrument som vi kan finna vägen ut ur krisen, värna rätten till arbete, möta kraven på ett mänskligt arbetsliv, skapa trygghet och gemenskap och en god livsmiljö”

Palme konstaterade också att detta kräver att Socialdemokraterna kan formulera delvis nya lösningar. Att en offensiv krävs. Han sa att ”Stå stilla är att med stormsteg gå bakåt” och att det handlar om att förändra arbetslivet.

Det är detta som inträffat i Sverige! Vi har inte gått bara ”ett steg” utan flera steg bakåt i utvecklingen. Dessutom har arbetslivet inte förändrats på det sätt han avsåg. Arbetslivet har om något gått tillbaka till de former det hade innan upproret i Ådalen 1931.

Slutsatsen är därför att de nya lösningar som Palme sa att Socialdemokratin måste formulera för att skapa ett dynamiskt och jämlikt Sverige som präglas av harmoni översatt till vår tid innebär en återgång till den politik vi förde fram till mitten av 1980-talet.

Offensiven vi måste genomföra är att attackera de nyliberalistiska idéerna och få folket att förstå att en ÅTERGÅNG till den politik som fungerar är en FRAMGÅNG.

Först när offensiven är genomförd och vi med gemensamma krafter återskapat det Sverige som på Palmes tid präglades av KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE och HARMONI kan vi gå vidare i kampen för att skapa ett JÄMLIKT Sverige med VALFRIHET för alla på LIKA villkor.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.