Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Drömmen om ett JÄMLIKT samhälle är levande i mitt liv.

”JÄMLIKHET är ett övergripande värde mot vilket man mäter tillståndet i samhället, och en uttalad färdriktning – nämligen minskade klyftor”

Att kunna förverkliga sitt livsprojekt är är frihet!”

Frihetsbegreppet kan därför aldrig reduceras till att enbart handla om den enskildes individuella frihet, den enskilda äganderätten, eller frihet från samhällsregler och lagar. Människan är genom sina livsprojekt beroende av varandra. För människor må vara olika i många avseenden – I en bemärkelse är vi alla lika. Vi är medborgare i samhället, våra liv påverkas av hur detta samhälle fungerar. Och eftersom samhället formas av sina medborgares villkor, formas våra egna liv i mycket av de villkor våra medmänniskor lever under. DÄRFÖR KAN INTE FRIHET SKAPAS GENOM ORÄTTVISOR”

Ovanstående citat är alla hämtade från Olof Palme och beskriver i koncentrerad form det samhälle jag strävar efter att bygga.

Därför är det rätt självklart att det inte går att undvika att först svara på frågan om varför JÄMLIKHET inte råder innan vi kan peka ut vägen framåt. Att analysera varför JÄMLIKHET saknas är helt nödvändigt för att sedan kunna sätta in de åtgärder som åtgärdar problemen från roten och uppåt och skapar det JÄMLIKA samhälle jag tror vi alla innerst inne vill ha.

En av förutsättningarna för att åtgärda problemet handlar om att tillse att människors värde inte avgörs en marknad – Detta är socialismens grundbult och en av förutsättningarna för att bygga ett JÄMLIKT samhälle.

Palme sa vid ett tillfälle följande: ”På marknaden råder ingen jämlikhet, där föds inget broderskap – Där är det pengar som regerar”. Dessa ord bevisar med all önskvärd tydlighet varför det är viktigt att människors värde fastställs av andra värden än av marknaden.

Nyliberalismen hyllar ”Den fria marknaden” som varande den viktigaste beståndsdelen i den liberala ideologin – Själv säger jag att ”Den fria marknaden” alltid kommer att misslyckas med att bygga ett JÄMLIKT samhälle. Den misslyckas därför att marknadens sätt att fördela makt, pengar, förnödenheter och prestige inte ger ett resultat som vi Socialdemokrater kan kalla för rättvist.

Det är därför jag med näbbar och klor bekämpar nyliberalsimen och dess tankar och idéer.

Den måste bekämpas därför att dess doktriner aldrig kommer att leda till det samhälle som jag själv och Socialdemokratin ser som ett ideal. Denna kamp förs bäst genom att upplysa människorna om varför idéerna är förfelade, och varför de aldrig kan leda till ett JÄMLIKT samhälle.

Det går inte att skapa frihet och JÄMLIKHET genom orättvisor – JÄMLIKHET kan bara skapas genom rättvisa villkor – Svårare än så behöver det inte vara.

Anledningen till att den Socialdemokratiska ideologin sätter KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE före allt annat är just för att visa att vi står för en politik som aldrig likt nyliberalismen kommer att bejaka GIRIGHET och orättvisor som varande en del av ideologin.

Drömmen om att skapa ett JÄMLIKT Sverige där ”Frihet för alla på lika villkor” blivit norm lever i allra högsta grad, både inom mig själv och i det Socialdemokratiska partiet.

Socialdemokratisk politik, administrerad av en Socialdemokratisk regering, valda i DEMOKRATISKA val av en befolkning som törstar efter rättvisa och JÄMLIKHET är garanten för att drömmen om ett JÄMLIKT samhälle kommer att infrias.

Kamrater och medborgare: Låt oss förenas i kampen mot GIRIGHET och orättvisor och skapa ett JÄMLIKT Sverige för alla på lika villkor.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.