Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Utredning om en ny kommunreform ett bra initiativ.

Även om jag är part i målet så tycker jag att det är ett bra initiativ från oss Socialdemokrater och vår Civilminister Ardalan Shekarabi att tillsätta en utredning som ska se över kommunernas situation och komma med förslag som utmynnar i att kommunerna på ett bättre sätt än idag ska kunna klara av sina åtaganden.

Det är dessutom mycket nödvändigt att hitta en lösning då den faktiska situationen är precis den som Ardalan påpekar – Nämligen att landet håller på att glida isär – Och att de regionala klyftorna blir allt större vad gäller inkomster och förmögenheter och tillgång till välfärd och kommunal service.

Dessutom hotas DEMOKRATIN när landet glider isär.

Grunden för utredningen är att vi idag är långtifrån de kriterier som 1970-talets utredning ställde upp om att ingen kommun skulle ha färre än 8.000 invånare. I dag är det hela 48 kommuner i landet som inte lever upp till detta. Föga förvånande är att många av dessa kommuner återfinns i Norrlands inland.

Fakta visar även att nära 50% av landets kommuner idag har en befolkning som är lägre än den de hade i början av 70-talet. Det om något visar att utredningen är lika välkommen som den är nödvändig.

För egen del tycker jag att utredningen ska få ett öppet mandat med stor frihet att komma med förslag som kan lösa dagens situation utan att lösningen ska styras i ena eller andra riktningen. Lösningen måste vara överordnad metoderna för att lösa problemen så länge som de inte kompromissar med våra ideologiska kärnvärden.

Ett kriterium som ska ges bör dock vara att DEMOKRATIN på inget sätt får flyttas längre från väljarna – Om något så ska DEMOKRATIN flyttas närmare väljarna än vad som är fallet idag. Ett annat att välfärden och tillgången till kommunal service ska vara lika stor i en liten kommun som någonsin i en stor kommun även om alternativen i välfärden är färre.

Jag är rätt säker på att det finns många lösningar på problemen om vi låter utredarna göra utredningen helt förutsättningslöst. Dessutom bör utredningen bestå av ledamöter som lever i den verklighet som ska utredas, dvs. att ledamöterna faktiskt kommer från de mindre kommuner som dagligen brottas med problemen som ska utredas.

Kommunsammanslagning kan säkert vara en lösning i kommuner där avstånden kommuner mellan är litet – I Norrlands inland är jag inte lika övertygad om att en sådan lösning skulle vara speciellt lyckad då en kommun som är stor till ytan per automatik innebär att människorna kommer längre bort från DEMOKRATIN.

Utöver detta är det viktigt att våra Socialdemokratiska ideologiska kärnvärden KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE får genomslag i utredningen så att resultatet av utredningen kan bevisa att JÄMLIKHET och full valfrihet för alla på lika villkor även gäller människor bosatta i mindre kommuner och i Norrlands inland.

Detta sagt är kanske en av lösningarna att alla vi som bor i städer och större kommuner SOLIDARISKT ska vara med och finansiera välfärden i landets mindre kommuner.

Kanske är det så att en del av de pengar som idag hamnar i statskassan, och i fickorna hos privata företag som ett resultat av den el som produceras genom vattenkraft och vindkraft i inlandet ska stanna kvar i de små inlandskommunerna dedikerade för välfärdsbyggnad och bra kommunal service?

Kanske ska samma gälla del av de vinster som görs på den malm och skogsråvara som även de utvinns i inlandskommunerna?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.