Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Arbetslinjen har förstört Sveriges sociala trygghetssystem – Landets socialtjänster i kris!

Efter en avkopplande men hektisk helg med bröllop och vila är jag nu tillbaka med nyladdade batterier och med ny kraft. Dagens ämne är de raserade sociala trygghetssystemen och hur Alliansens arbetslinje lett till att socialtjänsterna i landets kommuner håller på att gå under på grund av ökade kostnader och ökad arbetsbörda.

Inte minst en ledare i dagens Aftonblad författad av Somar Al Naher påvisar vilka effekter detta fått på det svenska samhället. Hennes inlägg handlar till stor del om pojken Alexander 13 år, och hur han och hans familjs levnadsbetingelser gestaltar sig efter att ha blivit vräkta då hans sjukskrivna mamma blivit utkastad ur sjukförsäkringssystemet. När detta inträffade klarade de inte längre av att betala hyran och blev som en följd av detta vräkta från sin lägenhet.

Att något sådant kan hända i Sverige anno 2015 är inget annat än en ren SKANDAL, och ett resultat av Alliansens arbetslinje. Jag har i ett stort antal inlägg kritiserat just arbetslinjen för att vara den enskilt största orsaken till att OJÄMLIKHETEN i Sverige ökar. Jag har även sagt många gånger att arbetslinjen i allt handlar om att flytta kostnader från staten till landets kommuner – Ett påstående jag står upp för till 100%.

Självklart är tanken att få fler i arbete och färre i behov av a-kassa och sjukförsäkring nobla föresatser – Dock är arbetslinjen helt fel verktyg för att nå detta.

Sverige kan aldrig bli till ett bättre land för alla så länge JÄMLIKHETEN minskar och i ett samhälle där grupper ställs mot varandra. Ett starkt och välmående Sverige kan bara byggas på ökad JÄMLIKHET mellan alla grupper i samhället.

Arbetslinjen innebär i praktiken att färre människor ska utföra mer arbete under mer stress och högre arbetsbelastning för att företagen ska kunna göra större vinster. Dessutom ligger det inbyggt i denna formel att fler av de som har turen att ha ett arbete att gå till blir sjukskrivna och behöver sjukpenning, och att fler än tidigare blir arbetslösa därför att färre medarbetare utför mer arbete.

Jag är rätt säker på att det var denna vetskap som gjorde att Alliansregeringarna fullkomligt smulade sönder våra viktigaste sociala trygghetsförsäkringar sjukförsäkringen och a-kassan. Jag är även övertygad om att man när försämringarna av dessa trygghetsförsäkringar gjordes var medvetna om att försämringarna i dessa trygghetsförsäkringar skulle flytta betydande kostnader från staten till landets kommuner.

Kort sagt kan man säga att arbetslinjen påvisar stora mått av GIRIGHET och väldigt lite av KÄRLEK.

I ett samhälle där bara 4 av 10 arbetslösa kvalificerar sig för ersättning från a-kassan, många dessutom på nivåer som är betydligt lägre än vad försörjningsstödet är, och ett stort antal människor kastas ut ur sjukförsäkringssystemen därför att de nått bortre tidsgränsen utan att ha blivit friska eller färdigrehabiliterade innebär det inget annat än att landets kommuner får bära bördorna av statens tillkortakommanden.

Socialtjänsterna i landets kommuner sitter idag i en situation där resurserna på inget sätt räcker till för att klara den uppgift som i och med arbetslinjen landat i deras knä. Varken personal eller ekonomiska resurser räcker till för att klara de krav som socialtjänstlagen ställer på kommunerna.

Som om detta inte vore nog innebär även avskaffandet av bostadsförsörjningslagen att landets socialtjänster har mycket svårt att hitta bostäder åt alla de som blivit beroende av socialbidrag. Många dras med betalningsanmärkningar vilket i sig är ett hinder för att bli accepterad som hyresgäst. Men det största problemet är trots allt att de saknar inkomst och därför är oattraktiva för landets hyresvärdar inklusive de hyresvärdar som anses höra till allmännyttan.

Som Socialdemokrat och varande fast förankrad i tron om att våra ideologiska kärnvärden KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE faktisk är vägen mot ett bättre och mer JÄMLIKT samhälle säger jag därför följande: Låt oss sätta Socialpolitiken högst på agendan och reparera det arbetslinjen förstört genom att återställa de sociala trygghetssystemen till sina forna nivåer.

Jag vill även passa på att ge en ros till Andreas Lundgren som är Socialdemokratisk ordförande i individ och familjenämden i min hem kommun Umeå för hans arbete att se till att alla som behöver hjälp av socialtjänsten faktiskt får den hjälp de behöver. I ett Sverige regerat av Socialdemokrater behöver vi mer av sådan dådkraft.

Sedan tycker jag att det är ett ansvar för alla Sveriges medborgare att SOLIDARISKT se till att landets kommuner får kompensation fullt ut för de kostnader staten genom att tillämpa arbetslinjen flyttat från staten till landets kommuner.

Sverige kan aldrig bli sig likt så länge JÄMLIKHETEN minskar och så länge som grupp ställs mot grupp i samhället. Vad Sverige behöver är mer JÄMLIKHET och mer KÄRLEK. Grupp ska inte ställas mot grupp av den enkla anledningen att alla MÄNNISKOR ÄR LIKA MYCKET VÄRDA och därför att SOLIDARITET innebär att alla ska omfattas av våra sociala trygghetssystem på LIKA VILLKOR.

Denna inställning och den politik som blir följden av mitt ställningstagande innebär med högsta sannolikhet att skatter behöver höjas för att klara av uppgiften. Men låt mig en gång för alla säga att JÄMLIKHETEN och allas rätt till ett värdigt liv, vilket givetvis innefattar Alexander i Somars ledare med råge överträffar några få människors önskan om låga skatter. Att dessa får betala mer i skatt är ett mycket litet problem i jämförelse med det lidande som Alexander med flera nu utsätts för.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

21 kommentarer

  1. Alexander

    ”och så länge grupp ställs mot grupp i samhället”

    Kan du berätta hur ditt parti gör när ni ska lägga en budget? Jämför ni inte vad olika grupper får och överväger om fördelningen ska ändras?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      vad vi gör är att se till att skapa ett jämlikare samhälle genom att driva en aktiv fördelningspolitik. Detta innebär att de som tjänar mer får betala lite mer i skatt.

      Det jag pratar om här handlar snarare om att ställa grupper inom samma yrke mot varandra.

  2. Roger Modin

    Hej Anders!

    Läser med intresse ditt inlägg eftersom jag själv arbetar på socialförvaltningen i en annan Norrländsk stad. En del av det du tar upp stämmer, annat inte. Det är sant att vi har en del människor som blivit utförsäkrade från a-kassan eller som gick ur a-kassan när höjde månadsavgiften. Men det är inte, och det är viktigt att det blir rätt, det är inte där den stora belastningen ligger.

    Våra resurser både personellt och ekonomiskt belastas idag av två faktorer. Ungdomar och nyanlända. Ungdomar som inte kan hitta försörjning men framförallt de nyanlända som ramlar ur etableringsreformen och hamnar i kommunens värn. Där i dessa två grupper ligger belastningen på socialtjänsten över hela landet.

    För en nyanländ finns ingen annan utväg när etableringen avslutas efter två år, än att söka försörjningsstöd. Alltså kommunens ansvar. Det är få nyanlända som kan försörja sig själva och de flesta är hänvisade till socialtjänsten. Vi har så stor belastning att man brukar kalla det undanträngningseffekter på den kommunala budgeten, dvs medel måste tillföras till den sociala utgiftsbudgeten från andra kommunala medel för att överhuvudtaget få det att gå ihop.

    De långtidsarbetslösa, de utan a-kassa är i jämförelse få. Och det vi kallar arbetslinjen eller resultatet därav är inte den faktor som belastar socialtjänsten generellt.

    Hälsningar

    Roger Modin
    Sundsvall

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Roger – jag kan mycket väl köpa delar av din förklaring därför att unga och nyanlända i regel har låg eller ingen inkomst att falla tillbaka på och därför behöver komplement ur Socialförsäkringen.

      Dock står jag fast vid att de över 100.000 som blir utknuffade ur sjukförsäkringen står för en stor del av de ökade kostnaderna i socialförsäkringsystemet.

      Dessutom är det tveklöst så att en statlig kostnad i och med detta blivit kommunal.

      Dessutom skulle kostnaderna för nyanlända med min politik vara en fortsatt statlig kostnad hela vägen tills dess de kommit i arbete och kan försörja sig själva.

  3. Alexander

    Du svarar inte på frågan. Hur gör ni när pengar ska fördelas till arbetslösa,sjukskrivna, kommunanställda osv? Berätta gärna hur det går till….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vet inte hur du vill att jag ska svara fråga du ställer. Självfallet bekostas sjukförsäkringen av en kombination av egenavgifter via arbetsgivareavgiften och skattemedel. För kommun, landstings och statsanställda är kombinationen egenavgifter och skattemedel finansieringskällan. Det är detta som kallas fördelningspolitik.

      Sedan finns det kommuner som likt Skellefteå varit duktiga på att bolagisera de kommunala servicebolagen utan att privatisera och därför kan använda vinster i vinstgivande bolag till att finansiera kostnader i andra bolag. Detta är som jag ser det god kommunal hushållning med skattemedel.

      • Stefan

        Hört socialdemokrater som inte vill att ex skola får gå med vinst men vissa tycker det är ok. Många privata skolor satsar vinsterna i att utveckla. Kolla in NTI gymnasiet exempelvis fler ungdomar väljer gå deras attraktiva program. NTI gör det bättre än kommunala, eller?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag betvivlar inte att det går att hitta privata skolor som i dagsläget gör saker bättre än vissa kommunala skolor. På samma sätt finns det många kommunala skolor som vida överträffar de privata alternativen.

          Vad jag vill åstadkomma är en JÄMLIK skola driven med samma höga standard oavsett vart i landet den ligger. Om jag som elev har turen att hamna i en bra eller dålig skola ska inte bero på slumpen.

          Dessutom blir det både billigare och enklare att driva allt i statlig regi då alla kostnader kan slås ut över alla elever på ett solidariskt sätt. Med vetskap om hur stort det totala elevantalet är i respektive årskurs på respektive ställe blir det både lättare och effektivare att planera hur stora lokaler och hur stora resurser som behövs på varje plats. Inte som idag tomma eller halvfulla skollokaler som kostar stora pengar för samhället.

          • Stefan

            Skulle vilja att du tog fram bevis på detta. Ok det finns privata som missköter sig och även kommunala. Jag talar här av egen erfarenhet då man ofta i kommunala grundskolorna trycker in fler elever i varje klass. Studieresultatet i privata gymnasium är ibland klart bättre än i kommunala och resultatet räknas. Varför väljer många elever idag privata skolor trots att deras föräldrar kan bestämma att de ska gå i kommunens regi? Jag var tidigare kritisk till privata skolor men har fått ändra mig då flertalet privata är minst lika bra eller bättre än kommunala. Lönerna är ibland bättre i privata och detta beror mycket på att kommunala inte ser lärare som något statusyrke. Man ser heller inte äldreomsorgen som status och attraktivt. Det är ju kommunen som borde ha hand om skola och omsorg men det faller på dålig ekonomi då kommuner mer och mer måste betala pengar till unga arbetslösa och nyanlända.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Beviset på att det fungerar bättre med en skola i statlig regi hittar du i det faktum att genomsnittsbetygen var betydligt högre när skolan drevs av staten.

            Sedan skrev jag i inlägget att lärarnas status och lön ska höjas.

  4. Alexander

    ”Jag vet inte hur du vill att jag ska svara”

    Jag vill att du erkänner att ditt parti proriterar när ni gör en budget, dvs det du anklagande kallar att ”ställa grupper mot varandra”. Vem tror du att du lurar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vet inte med mig att vi ställer grupper mot varandra överhuvudtaget.

      Om du med det påståendet menar att vi försöker se till att de som tjänar mer SOLIDARISKT får betala högre skatt för att skapa större JÄMLIKHET har jag inga problem med att acceptera din inställning.

      I allt annat står Socialdemokraterna för JÄMLIKHET och ökad välfärd för alla i samhället.

  5. Alexander

    ”Jag vet inte med mig att vi ställer grupper mot varandra överhuvudtaget”

    Men herregud! Ditt parti tittar alltså inte ens på kostnaderna för a-kassan, sjukförsäkringen, sjukvården osv? Ni ger alla grupper mer resurser varje gång?

    ”Ökad välfärd för alla i samhället”

    Under er regeringstid kommer ALLA utom höginkomsttagarna att få det bättre. Är det ditt löfte? Alla skolor blir bättre,sjukvården får mer resurser,a-kassan höjs,mer personal i skolan osv. Säg mig,varför är det inte så i alla socialdemokratiskt styrda kommuner? Är Malmö en framgångssaga?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att det inte är så i alla Socialdemokratiskt styrda kommuner beror på att Alliansregeringarna effektivt sett till att flytta statliga kostnader till kommunerna genom att göra dem till kommunala kostnader.

      Med renodlad Socialdemokratisk politik får alla det bättre i och med att sådan politik är garanten för ett mer JÄMLIKT samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsklyftor.

  6. Alexander

    När ska vi då få se resultaten av er politik? Hur ser det ut för Malmö och vad är planen? När vänder utvecklingen i skolan?

    Tycker det är pinsamt att ALLT som är fel beror på åtta år av Alliansen i regeringsställning. Ditt parti som styrt i princip hela 1900-talet har INGET ansvar. Kanske dags att börja lösa problemen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Exakt hur lång tid det tar att få ordning på skolan ska jag inte sia i antal dagar. Vad jag vet är dock att vi kan följa den plan vi gick till val på så fort som vi kan regera helt på en egen budget.

      Om du med situationen i Malmö menar få ordning på alla skjutningar och granater mm. så har jag på inget sätt sagt att vi Socialdemokrater är skuldfria – tror du det så har du inte följt mina inlägg. Många av de saker som blivit sämre var vi med och beslutade om i mitten av 90-talet när många saker avreglerades. Dock går det inte att värja sig från det faktum att dessa försämringar liksom klassklyftorna ökat i alarmerande hastighet under Alliansens år vid makten.

      Den situation du ser i Malmö, Göteborg med flera ställen är en reaktion på ökade klassklyftor, på segregation, på utanförskap och en vi och dem känsla. Att åtgärda detta tar både tid och tålamod i anspråk då det inte finns någon quick-fix som över en natt löser problemen.

  7. Stefan

    Att betygen var högre då skolan drevs av staten beror på att då var problemen i samhället mindre. Det är en grupp som drar ner betygen. I invandrartäta skolor är det problem, tyvärr. Invandrarungdomar och ungdomar med problem går sällan på de privata gymnasierna och inom de kommunala verkar man inte kunna hjälpa dessa till bra skolgång, varför?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är där du är fel ute. Svenska elever med svenska föräldrar står för 70% av kunskapsnedgången det visar alla undersökningar i ämnet.

      Sedan finns är det så att problembarn många gånger inte får tillgång till privata alternativ.

      En blandning av duktiga och mindre duktiga elever är förutsättningen för att lyfta den senare gruppen uppåt.

      • Mia K

        Hej Anders! Det bästa för kunskapsinhämtandet vore att åter förstatliga skolan, men det blir alldeles för kostsamt, då staten har många områden där pengar fattas. Jag tror att 1. Bristen på manliga pedagoger/förebilder spelar stor roll liksom 2. Ansvaret för de egna studieresultaten har delegerats ned till den enskilde eleven. Saknar man stabila och stöttande föräldrar, är det då svårt att prestera och det visar sig i PISA.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Håller i stort med i vad du skriver Mia. Dock ser jag inga problem med att åter göra skolan statlig. Med aktiv fördelningspolitik blir detta möjligt – måhända genom att omfördela delar av det som kommunerna tidigare fick för att driva skolor och återföra detta till staten.

      • Stefan

        Vad räknar du till svensk. En person med utländska föräldrar som är född i Sverige är ju inte svenskar. Jag räknas ju som jugoslav av i stort sett alla trots jag ser svensk ut och talar svenska utan brytning. Mina föräldrar kom på 60 talet. Fanns gott om jobb och bostäder då men inte idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.