Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ersboda behöver både konstgräsplan och multisportpark.

Det är inte alltför ofta jag bloggar om lokala Umeå frågor trots att jag sitter i styrelsen för stadsdelens s-förening. Detta inlägg utgör därför ett undantag då det i sin helhet kommer att handla om just statsdelen Ersboda i Umeå. Tilläggas ska att det jag skriver i inlägget är mina personliga tankar och inte en officiell ståndpunkt från Ersboda S-förening även om jag hoppas att mina kamrater i en framtid ställer sig bakom förslagen.

Ersboda är en stor stadsdel, och blir om man skulle bryta ut den från Umeå kommun Västerbottens tredje största stad. I stadsdelen som är mycket kosmopolitisk bor enormt många nationaliteter sida vid sida i en bebyggelse bestående av både villor, bostadsrätter och hyresrätter. I stadsdelen finns dessutom Umeås största handelsområde Ersboda handelsområde.

Befolkningen är ung med många barn och ungdomar och i Ersboda SK har vi en stark idrottsförening som gör allt som står i dess makt för att fostra både flickor och pojkar in i idrotterna fotboll och innebandy.

När handelsområdet etablerades dog det centrum som fanns i den västra delen av Ersboda och allt som finns kvar idag är ett Folkets Hus med tillhörande bibliotek på Östra Ersboda tillsammans med en butik i form av Coop Nära.

Vad som för närvarande är ett problem i området är att det inte finns några naturliga samlingsplatser där barn och ungdomar kan träffas för att utöva spontanidrott, och för att som man säger bland ungdomar ”hänga” med kompisar. Dessutom saknar stadsdelen tillräckligt med fotbollsplaner för att ESK som idrottsföreningen kallas i folkmun ska kunna tillhandahålla träningsmöjligheter för alla barn och ungdomar som kan och vill utöva fotboll och innebandy.

Förutom en 7-manna konstgräsplan vid Ersängsskolan och en dito gräsplan tillsammans med en fullstor 11-manna gräsplan vid Ersbodaängarna finns dåligt med möjligheter att utöva fotboll och spontanidrott. Gräsplanerna tar lång tid på sig för att bli spelbara efter vintrarna vilket medför att områdets ungdomar måste skjutsas till andra delar av Umeå för att kunna träna.

Just detta skjutsande ställer till med stora problem då många – och då speciellt invandrarfamiljer inte har tillgång till egen bil utan är hänvisade till kollektiva transportmedel – Något som i förlängningen innebär att den målgrupp vi som samhälle verkligen vill behålla inom idrotten – Flickor med invandrarbakgrund slutar och försvinner från idrotten.

Då det gäller spontanidrotten så är det ännu värre ställt. I dagsläget träffas de flesta barn och ungdomar på en basketplan belägen i bostadsområdet bakom Folkets Hus. Just det faktum att den är belägen i ett bostadsområde skapar friktion mellan ungdomarna och en del av de boende som upplever att de störs av höga röster och studsande bollar på kvällstid när det enligt de boende ska vara tyst och lugnt i området.

Situationen på Ersboda är därför ohållbar och behöver en snar lösning som tillvaratar både ESK’s behov av en fullstor 11-manna konstgräsplan så att föreningens lag slipper åka till andra stadsdelar för att träna, samt en multisportpark där barn och ungdomar kan träffas för spontanidrott utan att utgöra en störning för boende.

Det är dessutom mycket märkligt varför en så stor stadsdel som Ersboda ska sakna de faciliteter som finns i många av de övriga stadsdelarna vad gäller möjligheter till idrott – både spontan och organiserad.

Därför föreslår jag följande åtgärder som dessutom bör utföras med omedelbar verkan:

  • Anläggande av en 11-manna konstgräsplan i anslutning till de gräsplaner 11-manna samt 7-manna som finns i anslutning till Ersbodaängarna.
  • En nybyggnation av en multisportpark med möjlighet till ”häng” och spontanidrott i anslutning till fotbollsplanerna på Ersbodaängarna.

Jag lämnar detta förslag därför att jag inte kan acceptera att barn och ungdomar i vårt bostadsområde ska sakna det som är självklarheter i andra stadsdelar i kommunen.

Utöver detta så behöver området runt Folkets Hus rustas upp och anpassas till en naturlig mötesplats på kvälls- och dagtid – speciellt på somrarna. En stenläggning av, och utplacering av naturliga sittgrupper runt Folkets Hus skulle skapa bättre en bättre miljö och förutsättningar för att mötas spontant utan att störa de som bor i området.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

6 kommentarer

  1. Stefan

    Finns ju en konstgräsplan på Ersboda redan vid skolan. En ny ishall är däremot ett måste och varför inte lägga den på Ersboda? Skapar arbetstillfällen inom byggbranschen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den konstgräsplan som finns vid skolan är en 7 manna plan och fungerar inte för träning för de äldre grupperna. Dessutom räcker den inte till för alla lag.

      Vad gäller ishall så räcker det med den vi har då ishockey är en rätt liten sport i Umeå.

  2. Stefan

    Om löven går upp i shl hur gör man då beträffande ishallen. Den håller inte måttet. Är inte Björklöven enorm pr för umeå? Björklöven är det lag i Umeå alla kategorier som drar flest folk.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om Björklöven går upp SHL måste de lösa detta själva – Dessutom är hockey en oerhört liten sport sett till antalet utövare jämfört med både fotboll och innebandy.

      Därför vore ett herrlag i Allsvenskan och ett Umeå IK med mer resurser bättre PR för Umeå – Dessutom är satsningar som gynnar barn och ungdomsidrott bra satsningar.

      Hockeyn får allt för mycket kommunala pengar enligt mitt tycke.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ingetdera för närvarande men med rätt förutsättningar tror jag UFC har bättre förutsättningar än löven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.