Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sanktionera banker som vägrar öppna konton för kunder!

Dagens nyhetssändningar i radion har bland många andra nyheter präglats av nyheten om att många banker vägrar öppna konton för kunder om de inte blir helkund i banken – något som går stick i stäv med gällande lagstiftning på området.

Man förvägras det lagen säger att man har rätt till. En ljuspunkt är dock att Finansinspektionen öppnar för att starta en utredning i frågan och beivra att lagen ska följas.

Att bankerna vägrar öppna konton med hänvisning till att kontoöppning bara kan ske om man blir helkund visar att det inlägg jag skrev om hur bankerna tjänar pengar är helt rätt. Att bankerna vägrar om de inte får alla kundens bankaffärer är för att de vill tjäna pengar på kundernas sparande. Ett enkelt bankkonto ger inte tillräckligt stora vinster för att banken ska känna sig intresserade av att öppna konton.

Det är till och med så att det är förenat med kostnader för banken att både öppna och hålla konton vid liv då regelverket säger att alla konton ska bokföras på ett speciellt sätt.

Att bankerna går emot gällande regelverk och säger nej när lagen säger ja måste åtgärdas omedelbart. Alla människor som önskar och fyller kriterierna enligt lagen ska kunna öppna konto i vilken bank de vill utan att banken ställer andra krav än de som lagen förespråkar.

Det är avarter som dessa tillsammans med det jag skrev om i mitt förra inlägg om banker och bank & finanssystemen som gör att jag förespråkar en strikt reglering av Bank & Finansmarknaden.

Girigheten blir ännu mer påtaglig i dessa marknader än i någon annan marknad och aktörerna på densamma har under lång tid visat att de inte klarar av att reglera sig själva – Därför måste vi ingripa och genom reglering se till att det blir ordning på torpet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.