Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kära läsare – extraordinära situationer kräver extraordinära lösningar!

Kära läsare,

Sverige är ett rikt land – och även om många saker i vårt land inte fungerar som de borde, och människor boende i vårt land upplever att de utsätts för lidande är detta inget som ens kommer i närheten av det lidande som de 60 miljoner människor som för närvarande befinner sig på flykt undan krig och förföljelse genomlever.

Läget i världen är ytterst allvarligt och en mycket extraordinär situation vad gäller antalet människor som befinner sig på flykt undan krig och förföljelse råder. Inte sedan Andra världskriget och Balkankriget har så många människor samtidigt befunnit sig på flykt.

Uppskattningar säger att 60 miljoner människor är att betrakta som flyktingar av vilka hela 20 miljoner tvingats fly över sitt lands gränser för att söka skydd – Dessa människor behöver hjälp och det är vår plikt att ta vår del av ansvaret för att säkerställa att detta sker på ett bra sätt.

Det gläder mig storligen att Merkel och Hollande visar att de är beredda att ta sitt ansvar och är överens om att detta ansvar ska delas solidariskt mellan alla EU länder helt enligt Sveriges intentioner i de samtal och den samsyn vi har med Tyskland. Att Ungern ändrat inställning vid slutet av dagens EU-toppmöte är ett tecken på att även de inser allvaret i situationen och är beredda att ta sitt ansvar.

Merkel och Hollande likväl som Sveriges regering är överens om att ett solidariskt mottagande av flyktingar ska vara obligatoriskt för alla EU länder och sålunda inte förhandlingsbart – En mycket sund inställning tycker jag. 

Kära läsare – Trots att jag vet att det är förenat med både umbäranden och kostnader i det korta perspektivet ska Sverige inte backa och underlåta att ta sin del av ansvaret. I en situation som denna måste vi göra precis det Fredrik Reinfeldt menade när han sa att vi måste ”öppna våra hjärtan”. I situationer likt den vi upplever idag måste vi sluta se allt i pengar och istället agera utifrån ett kärleksperspektiv och sträcka ut en hjälpande hand till de som behöver vår hjälp för att söka skydd undan krig och förföljelse.

I en jämförelse är Sverige ett mycket rikt land fullt kapabelt att ta emot vår andel av alla som befinner sig på flykt. Vi har historiskt alltid ställt upp och tagit vår del av ansvaret – Därför ska vi inte underlåta att göra densamma idag när situationen är värre än på många år.

Sverige är ett land som av omvärlden betraktas som humant och som stående på de svagas sida. I tider som denna ska vi inte förändra omvärldens bild av Sverige – snarare göra precis det omvärlden förväntar sig av Sverige och föregå med gott exempel.

Jag vet att det finns ett stort motstånd mot invandring och trots att den nya integrations- och migrationspolitiken ännu inte presenterats vet jag att den kommer att säkerställa att framför allt integrationen blir effektivare än i dagsläget.

Men som jag sagt tidigare extraordinära situationer kräver extraordinära åtgärder.

Ett människoliv är alltid ett människoliv oaktat vart människan är född – För egen del kan jag därför inte stillasittande sitta och se på medan människor drunknar i Medelhavet i sin desperata flykt undan krig och förföljelse. Jag kommer aldrig att förlåta mig själv om jag tillåter detta utan att agera – Dessutom vill jag inte hamna i en framtida situation där både barn och barnbarn ifrågasätter varför jag lät detta ske utan att reagera.

Därför kommer jag att arbeta allt jag kan för att se till att Sverige hjälper så många vi kan oavsett hur höga de initiala kostnaderna blir. 

Att vi i dagsläget inte har en fungerande integrationspolitik är ingen ursäkt för att fly undan vårt ansvar för att hjälpa vår andel av alla som befinner sig på flykt. Jag vet att Regeringen jobba för högtryck för att införa en integrations- och migrationspolitik som är både kvalitetssäkrad och väl fungerande och trots att vi inte presenterat denna ännu kan saken inte bero.

Vi måste agera kraftfullt här och nu!

Det är nu människor flyr i desperation – och det är nu människor behöver hjälp. Därför uppmanar jag alla läsare och alla Sveriges invånare att lägga politiken åt sidan för att istället se till att de som behöver skydd får skydd.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.