Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Allt i världen utvecklas med undantag av den mänskliga hjärnan!

Trots att historien är full av skrämmande och varnande exempel på vad som inträffar när vi som människor gör skillnad på människa och människa är det precis som om vi inte lärt oss ett enda dugg. Gång efter gång upprepas historien med krig och andra övergrepp som följd.

Jag tror att både jag själv och andra debattörer är dödligt trötta på att med regelbundenhet måsta uttrycka oss i termer som ”Vad var det jag sa?” – ”Jag hade helt rätt!” – etc.etc.

I grund och botten är roten till det onda EGOISM – en egoism som i sin tur leder till GIRIGHET och AVUNDSJUKA. Pengar och drömmar om rikedom – av att äga mer än andra, och som en följd av detta anses ha högre status än övriga är de verktyg som driver GIRIGHETEN och EGOISMEN till ett läge där debatten om invandring och människoliv inte längre handlar om KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE utan om pengar och kostnader.

På annat sätt kan i vart fall inte jag tolka den nu pågående debatten om huruvida invandringen är en kostnad eller en investering på vilken framtida vinster förväntas.

Pengar och åter pengar är den enda röda tråden i alla diskussioner och visar att världen om vi fortsätter på inslagen väg snart kommer att drabbas av ännu ett världskrig.

Vi måste sluta upp att prata om pengar för att istället koncentrera oss på att prata och debattera hur vi tillsammans kan göra världen till en bättre och mer hålbar plats att bo och leva i.

Alla människor är samma och har samma värde detta oavsett vart man råkar vara född – Vi är varelser av kött och blod – Varelser med empati och känslor – Varelser utrustade med något så finurligt som en mänsklig hjärna som både kan behandla den information den tar emot – och om trådarna är rätt kopplade fatta korrekta och rationella beslut.

Om man pratar med människor som befunnit sig i en nödsituation går det dessutom att lära sig att den mänskliga hjärnan vid dessa tillfällen går över till att handla på reflex och lägga värderingar åt sidan. De som håller på att brinna inne försöker reflexmässigt rädda så många man kan  – i detta läge gör man ingen bedömning om huruvida de man ska rädda är av rätt etnicitet eller status – snarare handlar man reflexmässigt styrd av empati och kärlek.

Jag tror människan måste lära från just sådana lägen och fundera på om det inte är på just precis det sättet vi människor ska behandla varandra – En för alla – Alla för en utan åtskillnad.

Världen och planeten jorden står inför stora utmaningar. Alla framtidsprognoser pekar på att vi inom en inte allt för avlägsen framtid kommer kommer att vara ca 10 miljarder invånare på jordklotet. I ett sådant läge blir utmaningarna ännu större än idag – Miljön måste skonas och värnas – folk måste ha tak över huvudet och möjlighet till försörjning – mat måste produceras och så vidare. Och än mer – alla människor måste ha plats att bo och vistas på för att kunna skaffa tak över huvudet.

Vad jag försöker säga är att det är dags att låta den mänskliga hjärnan genomgå samma evolution som många andra saker på jorden gjort och lägga GIRIGHET och EGOISM åt sidan för att med KÄRLEK och SOLIDARITET utvecklas tillsammans på ett hållbart sätt.

Ett Jordklot med ständigt växande befolkning kan bara överleva om dess invånare sprids mer jämt över hela jordklotet.

I ett sådant scenario har vi inte råd att göra skillnad på människa och människa och dela in mänskligheten i grupper av olika status – I det perspektivet ska vi släppa allt detta och koncentrera oss på ett liv där vi samspelar fullt ut och ser till att alla människor får en dräglig tillvaro.

Om jag fick möjligheten att göra en enda önskan så vore det att alla människor skulle blanda sig med varandra och skaffa barn över vad som idag ses som etniska och kulturella gränser – detta så att framtidens världsmedborgare blir en och samma utan indelning i ras eller etnicitet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

12 kommentarer

  1. Stefan

    Sanningen bakom 3 årige Aylans tragedi. Sky News

    Syrian boy drowned because his Father wanted new teeth

    https://www.youtube.com/watch?v=QZUuoaq1MLM#t=52

    3 årige Aylans far härstammade från Damaskus i Syrien. När inbördeskriget bröt ut blev de internflyktingar och hamnade så småningom i Kobane, nära den turkiska gränsen. När staden angreps av IS flydde familjen till Turkiet och fick en fristad i Istanbul. Efter att kurdiska styrkor besegrat IS vid Kobane återvände mamman och barnen till Syrien medan fadern stannade kvar i Turkiet.

    När IS återigen angrep Kobane återförenades familjen i Turkiet. Efter att ha bott på olika platser i Istanbul sökte de sig till ett flyktingläger. Fadern trivdes dock inte i Turkiet och ville lämna landet. För Skynews berättar faderns syster, som är bosatt i Kanada, att det fanns planer på att ta familjen till Kanada. Enligt kanadensiska myndigheter gjordes dock aldrig någon sådan ansökan. Enligt systern berodde det bland annat på att familjen hade svårigheter att få flyktingdokument från FN och utresedokument från de turkiska myndigheterna.

    Fadern hade problem med sina tänder och ansåg sig behöva tandimplantat. Faderns syster i Kanada hade samlat in pengar för detta ändamål. På grund av svårigheter med att föra över en så stor summa pengar, som skulle behövas för tandimplantaten, till Turkiet, så bestämde fadern, faderns syster och faderns pappa att familjen istället skulle ta sig till Europa för att försöka höja sin levnadsstandard och fixa faderns tänder.

    Faderns syster ordnade fram pengar som användes för att betala människosmugglare. Det familjen fick i gengäld var en plats på en överbelamrad båt i dåligt skick. Ingen, inklusive barnen, fick flytvästar av människosmugglarna. Båten gav sig av mitt i natten i dåligt väder. På grund av de höga vågorna drabbades båtens kapten av panik och hoppade överbord efter att ha lämnat över rodret till fadern. Båten kapsjesade kort därefter och fadern försökte, men lyckades inte rädda någon i sin familj. Nu planerar fadern att återvända till Syrien för att begrava familjen där.

    Ovanstående redogörelse är endast ett referat från medier såsom BBC, Skynews, Canadian press mfl. Om det stämmer så avviker den dock delvis ifrån den dramaturgi som förmedlades av svenska medier under gårdagen och skulle kunna anses öppna fler ingångar och perspektiv, än vad många svenska opinionsbildare och makthavare gav uttryck för under gårdagen, till de diskussioner av mer politisk karaktär, som lär följa i efterdyningarna av denna fruktansvärda tragedi.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad som är rätt eller fel i detta avseende är svårt att veta och saker publicerade på youtube med flera ställen går inte att lita på.

      Den dagen det finns en officiell FN rapport eller dylikt som visar att det du skriver är sant kommer jag att kommentera det aktuella fallet – fram tills dess tänker jag inte bidra till att ytterligare spä på spekulationerna.

      Att ett barn – eller vuxna för den delen drunknar därför att de flyr från krig och förföljelse kan aldrig vara rätt oavsett hur det gick till därför står jag för varje ord jag skrev i inlägget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Därför att regeringen som satt på den tiden såg till att lösa problemen – dessutom var statens skatteintäkter då tillräckligt stora för att hantera problemet utan extra åtgärder.

  2. Stefan

    Hade nog att göra med att Balkan kändes mer nära och många kunde relatera med Balkan från arbetskraft på 60 talet. Många från Balkan hade det lätt att komma in i samhället. Har en hel del att berätta och egna erfarenheter från den tiden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst var vägen från Balkan kortare än vägen från Syrien med fler länder – Dock tror jag att vi med en väl fungerande integrations- och migrationspolitik kan integrera även nu kommande i det svenska samhället med stor framgång.

  3. Joachim

    Hemskt att människor skall behöva dö för att Usa´s vidriga maktspel som är nödvändigt för att upprätthålla och utvidga deras ekonomi. Och i Europa törs ingen kritisera hur Nato används för att bomba sönder alla länder som försöker sälja sin olja i annan valuta än dollar och därmed hota ”petrodollarsystemet” som är fundamentalt för USAs ledande ställning i världen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vågar kritisera USA Joachim -det har jag gjort vid flera tillfällen på precis samma sätt som Palme gjorde på sin tid. Min princip är att klandra de som klandras bör och prisa de som prisas bör utan hänsyn till vem det är som råkar ut för det ena eller det andra.

      Rätt ska vara rätt det är en av demokratins kärnor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.