Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I ett idealt scenario vore världens befolkning jämnare spridd över världen.

Detta inlägg skrivs baserat på tankar som jag framfört nu och då under lång tid – Bland annat när jag sagt att Sverige skulle må bra av att vi blir i vart fall 30 miljoner invånare på sikt. I inlägget använder jag ett antal uttalanden som Hans Rosling gjort i en intervju med en journalist från tidningen ETC – Uttalanden som är väl värda att betänka och begrunda.

Jag har tidigare sagt att världsordningen kommer att förändras och att Europa och USA kommer att bli u-länder i framtiden om vi inte agerar klokt.

Om vi vill behålla vår nuvarande position och de privilegier vi fram till nu får anses ha finns bara två vägar – Världskrig och ett bibehållande via vapenmakt och förtryck – alternativt genom en klok och framsynt politik som verkar i riktning att fördela jordens befolkning på ett bättre sätt över hela jordklotet.

Låt mig därför redovisa några av de fakta och uttalanden som Hans Rosling gör i artikeln innan jag går vidare i mitt resonemang.

Hans Rosling säger bland mycket annat följande:

  • Att Sverige utgör en tusendel av världens befolkning och de stora utmaningarna fortfarande ligger framför oss.
  • Att en liten del av världen förändrades i slutet av 1800-talet som ett resultat av den industriella revolutionen.
  • Att resten av världen snabbt äter in det försprång denna lilla del av världen skaffat sig.
  • Att Västeuropa och Nordamerika när försprånget är uppätet – vilket inte är allt för avlägset kommer att utgöra en tiondel av världens befolkning och en mycket liten del av världsekonomin.
  • Att Sverige måste integrera sig i världen.
  • Att Sveriges framtida öde bestäms enligt Percy Barneviks formel om att 1% av Sveriges framtid beror på vad vi gör i Sverige – 9% på vad vi gör i Europa och 90% på vad som händer i resten av världen.
  • Att vi bör sänka skatten på arbete men höja skatten på ägande och konsumtion.
  • Att en fördelning på 50% offentlig sektor och 50% privat sektor är är lagom och optimal för en sund utveckling.
  • Att trycket på arbetskraftsinvandring från Afrika till Europa kommer att öka – dels på grund av att de som är fattiga i Afrika önskar komma hit och jobba för att skaffa sig försörjning och en väg ut ur fattigdomen – men även därför att Europeiska företag måste öka sin produktion för att överleva och utvecklas i en världsekonomi där aktörer utanför Västeuropa och Nordamerika tar allt större marknadsandelar.
  • Att resten av världen tar dessa marknadsandelar för att rätta till den rådande obalansen och ta sin naturliga andel av världsekonomin.

Jag vill att alla som läser detta noga tänker igenom de långsiktiga konsekvenserna av vad Hans Rosling säger, och därefter använder sin tankekraft och sin erfarenhet till att fundera på hur dessa fakta påverkar det Sverige som både vi och framtida generationer ska leva och verka i.

Mot bakgrund av dessa fakta är frågan om invandring till Sverige och Europa en droppe i havet och en oerhört marginell företeelse i det långa loppet.

Kanske är det faktiskt så att vi förvisso tvingas göra eftergifter idag och acceptera att invandring är förenat med initiala kostnader, och att vi genom att ta dessa initiala kostnader här och nu skapar bättre möjligheter i framtiden?

Tveklöst är det så att hela världen skulle tjäna på att världens befolkning sprids jämnare över jordens yta. Vinsten blir bättre och med jämbördig konkurrenskraft tillsammans med stora miljövinster då varor och tjänster som produceras närmare konsumenten gör mindre ekologiskt avtryck än de produkter som ska transporteras långa sträckor innan de når slutkonsumenten.

Jag tycker även att vi ska använda Hans Roslings välgrundade fakta som ett verktyg i flyktingdebatten och se den hemska situation som råder för närvarande som ett sätt att naturligt skapa en jämnare fördelning av jordens befolkning.

Hans Rosling har sett mot de fakta han presenterar en poäng i sitt påstående om att det bästa vore att skicka en färja för att hjälpa de som vill komma till Europa istället för att rädda dem när de håller på att drunkna.

Ett Sverige som växer befolkningsmässigt skapar mer behov och större efterfrågan på varor och tjänster och innebär att vi blir en större del av världsekonomin. Således gör vi genom att öka Sveriges befolkning precis det som Hans säger är ett måste om vi vill överleva – Nämligen att integrera oss i världen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

4 kommentarer

  1. TP

    Förklara för mig varför dom fattiga i Afrika inte kan skapa sig en försörjning i hemländerna. På vilket sätt skulle det var lättare här med vår typ av arbetsmarknad, där utbildning och kompetens är ett måste. Vad är det för skillnad på Afrika och Asien?. På 50 år har många länder i Asien gått från fattigdom till välfärd. Kan det vara så att västvärldens ekonomiska hjälp till Afrika har skapat passivitet hos folket. Jag har en del vänner som arbetat i både Asien och Afrika, och de säger alla att det är en enorm skillnad på viljan hos asiater än afrikaner att skapa sig en bättre framtid av egen kraft i det egna hemlandet. Men du har väl en annan uppfattning, du har väl jobbat i Afrika en massa år också. Läste för några veckor sedan att Zimbabwes president Mugabe vädjade till dom i samband med jordbruksreformen fördrivna jordbrukarna att återvända till Zimbabwe. För 20 år sedan försörjde Zimbabwe en stor del av Afrika med livsmedel, i dag är dom själva i behov av hjälpsändningar med mat. Så jag tror att med rätt hjälp kan afrikanerna få en bra framtid i sina egna länder. Och många av Hans Roslings teorier kommer att visa sig vara fel, precis som han hade om att befolkningsökningen i Afrika skulle avta. Såg förresten att 100 flyktingar drunknade när dom skulle ta sig från drömlandet Malaysia till Indonesien.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi börjar i slutet så är det många flyktingar som drunknar i och omkring Malaysia – i regel på väg till Malaysia inte därifrån. De enda som flyr från Malaysia är de som olagligen vistas där och de flyr i regel i samband med att de Malaysiska myndigheterna genomför räder mot illegala invånare.

      Jag har spenderat lång tid både i Asien och i Afrika – den största skillnaden är att fattigdom hindrar många i Afrika från att starta och driva företag eller annan verksamhet, något som för övrigt håller på att förändras snabbt.

      En sak kan jag dock säga och det är att Afrikaner på inget sätt är lata – snarare omvänt om vi jämför mot många asiater.

      Visst behövs de i sina hemländer och över tid tror jag att detta kommer att bli verklighet – för närvarande är det svårt att komma någon vart i hemlandet med delvis korrupta regeringar och icke fungerande möjligheter att låna upp vad som krävs för att starta affärsverksamhet. Jag har tidigare skrivit ett antal inlägg där jag säger att Afrika är nästa Asien om vi ser på vart BNP tillväxten kommer att ske snabbast – den utvecklingen har redan startat.

      Sedan ska vi veta att de afrikaner som befinner sig på flykt till största delen kommer från de länder som plågas av krig och inre stridigheter – Eritrea, Somalia, Sudan, Sydsudan etc. etc är sådana länder.

      Mugabe och det han gjort är huvudlöst även om det är så att det han gör är ett sent påkommet försök till den landreform som aldrig genomfördes i samband med att Zimbabwe blev självständigt.

      Vad gäller Hans Rosling och hans teorier så bygger de på forskning och prognoser och 10 miljarder människor är ingen utopi – en snöboll som rullar blir hela tiden större i allt snabbare takt – detsamma gäller befolkningstillväxten – alldeles speciellt så när det finns mediciner som gör att färre dör i förtid.

  2. TP

    Det är precis tvärt om, för att ett land som Sverige ska överleva på sikt är en befolkning på 1,5-2 miljoner realistiskt. För att klara miljöproblemen är inte lösningen att sprida ut befolkningen jämnare över världen, utan att jordens befolkning måste minska. Att se till att alla länder blir överbefolkade är väl knappast en hållbar lösning.Du skriver att 30 miljoner invånare skulle vara lämpligt i Sverige. När vi uppnått den summan vad gör vi då. Förbjud folk att ha mer än ett barn och stopp för invandring. Men du och Hans Rosling har väl nån teori, att precis då upphör all folkomflyttning som förekommit på grund av svält, vattenbrist, krig och miljöproblem. Din idé om att fler människor bosätter sig i Europa så kan vi öka vår produktion och konkurrenskraft. Det låter nästan som en kapitalistisk tanke. Som sann socialist kan du väl inte tycka att det är rätt att andra människor får det sämre för att du ska få det bättre. Marknaden för varor är begränsad och producerar vi mer får nån annan producera mindre.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med en omställning till cirkulär ekonomi vilket jag skrivit om många gånger klarar Sverige av 30 miljoner invånare utan problem. Sedan tror jag inte på förbud när det gäller hur många barn man ska tillåtas skaffa – snarare på utbildning och information.

      Jag har skrivit om produktion i ett flertal inlägg och teorin för hur detta ska gå till är mycket enkel – Varje del av världen ska tillverka det som konsumeras där – Således kan ett företag ägas av en och samma ägare men ha tillverkande enheter spridda över hela världen. I ett sådant scenario blir alla utom möjligen företagens ägare vinnare – I och med att fabriker byggs får människor arbete, länder får skatteintäkter i from av inkomst och företagsskatt, välfärd kan byggas mer jämlikt och inkomst- och förmögenhetsskillnaderna minskar – Sålunda ett exempel på väl fungerande SOCIALISTISK POLITIK.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.