Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bostadsbrist en annan av nyliberalismens dåliga målbilder.

Jag har skrivit om bostadsbyggande och bostadspolitik i ett antal inlägg – Och precis som så många andra är jag oroad för de konsekvenser som blir följden den dag ”bostadslånebubblan” spricker.

Att bostadspriserna stiger som de gör är som jag ser det en effekt av nyliberal politik – Och som om det inte vore nog med att det är en effekt av en felaktig politik vill jag påstå att bostadsbrist är ett av målen med den nyliberala politiken.

Varför då frågar säkert många?

Nu är väl ändå Anders ute på svag is som vågar påstå något sådant!

Till alla dessa svarar jag NEJ jag är inte ute på svag is – Snarare omvänt då jag står på fast kärnis – I grund och botten är bostadsbrist ett sätt att tjäna pengar på människors utsatthet och desperation över att hitta en bostad – Och så länge bristen kan upprätthållas så att antalet tillgängliga bostäder är mindre än efterfrågan på bostäder finns stora möjligheter att tjäna pengar på bostadsmarknaden – Endera genom spekulation eller genom att hyresnivåerna bibehålls på en hög nivå.

Jag vill med fog påstå att det är just därför borgerligheten i omgångar avskaffat bostadsförsörjningslagstiftningen – Den lagstiftning som i mångt och mycket låg bakom byggandet av miljonprogrammen och skapade balans mellan tillgång och efterfrågan på bostadsmarknaden.

Detta tillsammans med kraftiga räntesubventioner gör att människor idag får betala betydligt mer än de borde när de köper en bostad. På samma sått gör bristen på hyreslägenheter att landets privata hyresvärdar kan hyra ut till väsentligt högre hyror än de kunnat ta ut om tillgången på lägenheter varit aningen större än efterfrågan.

Rätten till en bostad är en fundamental rättighet som bör omfatta alla och envar i ett JÄMLIKT DEMOKRATISKT samhälle – Dessutom är det både fel och i högsta grad odemokratiskt att den fattige ska finansiera boendet för de som är bättre bemedlade.

Därför vill jag göra tre viktiga saker för att få ordning på bostadsmarknaden:

  • Införa ett strikt amorteringskrav på alla bolån.
  • Över tid (läs max 5 år) fasa ut räntebidragen helt och hållet.
  • Återinföra en strikt bostadsförsörjningslag som tvingar landets kommuner – och därmed allmännyttan att förse alla som har behov av en bostad med bostad utan fördröjning.

Som Socialdemokrat och fast förankrad vid våra ideologiska kärnvärden KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE ser jag ingen möjlighet att fortsätta på dagens inslagna väg med konstant bostadsbrist.

Därför kommer i vart fall jag att ställa mig på barrikaderna och kräva att Bostadsförsörjningslagen införs skyndsamt så att vi kan skapa ett läge där tillgången på bostäder är aningen högre än efterfrågan.

Med en återinförd bostadsförsörjningslag och ett utfasat räntebidrag kommer bostadspriserna att sjunka och med dem riskerna för en bristande ”bostadslånebubbla”.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.