Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

De ekonomiska oegentligheterna i SD fortsätter.

I dagens upplaga av tidningen ETC går det att läsa hur de ekonomiska oegentligheterna i SD fortsätter – Denna gång med falska fakturor och olagliga momsavdrag och utbetalning av förtäckt avgångsvederlag i form av konsultarvode för att slippa undan arbetsgivaravgifter – Dessutom finns det kopplingar rakt upp till den högsta partiledningen i dessa transaktioner.

I korthet handlar det om hur ett avgångsvederlag på 18 månadslöner till SD:s förre ekonomichef Per Björklund omvandlades till konsultarvode för att skapa momsavdrag och komma undan arbetsgivaravgifter.

Bakgrunden var att Björklund skildes från sitt uppdrag på grund av olämpligt beteende – I samband med uppsägningen krävde ett avgångsvederlag på 18 månadslöner vilket partiet först nekade. I stället för avgångsvederlaget hyrdes han in som konsult ekonomisk redovisning, budget och annan ekonomisk styrning vid det SD anknutna bolaget Samtid & Framtid AB.

I förhör har med Ekobrottsmyndigheten har Per Björklund sagt att han inte utförde något egentligt arbete trots att han under 10 månader fakturerade bolaget ett konsultarvode på 81.375 kronor/månad – Enligt det Per Björklund sagt i förhör var detta en konstruktion som partiet hittade på för att bli av med honom utan att betala ut avgångsvederlaget som just avgångsvederlag.

Ekobrottsmyndigheten säger i ett PM att konsultarvodet är ett förtäckt avgångsvederlag till Björklund från Sverigedemokraterna.

I pengakedjan har partiets verkställande utskott den 14 mars 2013 beslutat att betala ut 895.125 kronor till Blåsippan AB ett bolag ägt av Sverigedemokraterna och moderbolag till Samtid & Framtid AB – beslutet är undertecknat av den dåvarande partisekreteraren Björn Söder – medverkade till beslutet gjorde förutom Söder även Jimmie Åkesson, Richard Jomshof och Mattias Karlsson.

Björn Söder har medgivit att pengarna avsåg Per Björklund och att partiledningen tyckte att detta upplägg var en bra ide. Den 24 maj 2013 slussades sedan dessa pengar vidare till dotterbolaget Samtid & Framtid AB – Styrelseordförande i Blåsippan AB vid tidpunkten för överföringen var Jimmie Åkesson – övriga styrelseledamöter var Jomshof och Karlsson. I bankallegatet står ”Enligt styrelsemöte 2013-03-13.

Effekten av dessa transaktioner blev dels att man kunde dölja att det handlade om ett avgångsvederlag och därför undkom de arbetsgivaravgifter som ska betalas för lönekostnader – Dessutom kunde Samtid & Framtid AB felaktigt göra momsavdrag på sammanlagt 162.500 kronor för det utbetalda konsultarvodet som i själva verket är ett förtäckt avgångsvederlag.

Det går således med detta att konstatera att den yttersta partiledningen ägnar sig åt ekonomiska oegentligheter vilket är mycket allvarligt för ett parti som gör anspråk på framtida regeringsinnehav.

Därför upprepar jag det jag sagt tidigare – SD följer inte demokratiska spelregler – Dessutom är det nu bevisat att de ägnar sig åt ekonomiska oegentligheter. Att den högsta partiledningen är inblandad är allvarligt och kommer på samma sätt som annat som uppkommit de senaste dagarna vad gäller SD att leda rakt ner till ett opinionsstöd på runt 4% vid tidpunkten för nästa val.

Detta är länken till artikeln i ETC för den som är intresserad:

http://www.etc.se/inrikes/skatteharvan-i-sd-vaxer

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.