Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Den europeiska dieselboomen dålig för miljön och skadlig för hälsan.

Det har visat sig att den europeiska dieselboomen inte bara har varit dålig för miljön – den är även skadlig för hälsan. Visserligen har koldioxidutsläppen minskat men samtidigt har kvävedioxidutsläppen och partikelutsläppen mångfaldigats vilket är dåligt för både klimatet och för människan.

Jag har läst en artikel i ETC som är en direktöversättning av en artikel journalisten Damian Carrington skrivit i The Guardian där han arbetar.

I artikeln går det att läsa hur andelen dieselbilar i Storbritannien ökat från ca 15% av bilparken 1990 till dryga 50% av bilparken i dagens läge – En utveckling som ser lika dan ut i övriga Europa. I England har detta detta lett till att ca 23.500 avlider varje år på grund av kvävedioxidens skadeverkningar och att ca 29.000 avlider som en effekt av partikelföroreningar. 

Färska beräkningar visar att detta kostar de brittiska skattebetalarna stora summor och årligen belastar den brittiska ekonomin med mellan 12 och 18 miljarder pund i extrakostnader.

Att det då fuskas med utsläppsnivåerna likt vad som är fallet inom VW koncernen gör saken än allvarligare – Allvarligare därför att det är just testerna och bevisen dessa lämnat för hur rena bilarna är som medfört att politiker och myndigheter favoriserat dieselbilar mer än bilar som drivs av bensin eller gas.

De stora skatterabatter många länder givit för en omställning till dieselbilarna visar sig nu även leda till stora skadeverkningar.

Varför har då detta skett?

Artikelförfattarens slutsats är att det skett därför att biltillverkarna bara tänkt på sig själva och sina egna kostnader och vinster och helt bortsett från samhällets kostnader. Jag är till största delen beredd att hålla med om den slutsatsen.

Att biltillverkarna valt denna väg är för att skydda sina egna intressen och därför att de investerat gigantiska summor i utveckling och produktionsfaciliteter för just dieseldrivna bilar – Pengar och vinster är drivfjädern för bilindustrin vilket i sig inte är konstigt – Dock visar det som sagt att man bara ser till sig själv helt utan att ta samhällshänsyn.

Industrins lobbyister har gjort ett gott jobb och dessutom fått politikerna att blunda och titta åt ett annat håll varje gång larmrapporter kommit – T.ex. så publicerade men i England rapporten om att så många som 23.500 dör varje år på grund av sjukdomar relaterade till kvävedioxidutsläpp – En rapport man släppte samma dag som Jeremy Corbyn valdes till ny Labourledare.

Artikelförfattaren är liksom jag övertygad om att VW sannolikt bara är toppen på ett isberg och att de flesta andra biltillverkare fuskar även de – Hur det står till med den saken kan endast framtiden utvisa.

Vad kan vi då lära oss av det inträffade?

Till att börja med måste vi lära oss att kontroller och certifiering av alla produkter som bidrar till miljöförstöring måste ske i statlig regi och under förhållanden som är identiska med de som produkterna ska utsättas för när de brukas.

Nästa beslut måste handla om drastiska och hårda politiska beslut – Beslut om ett teknologiskifte och beslut om att förbjuda tillverkning och nyförsäljning av fossildrivna bilar från ett visst årtal – 2025 framstår för mig som rätt årtal för en sådan förändring.

Genom att fatta drastiska beslut tvingar vi fram en omställning till alternativa drivmedel – Dessa finns redan idag och kan utvecklas snabbt bara pressen på biltillverkarna blir nog stor – Det kan den bara bli genom politiska beslut – Fram tills dessa beslut är fattade kommer bilindustrin och dess ägare att fortsätta som idag och suga ut så många kronor de bara kan i vinst på gammal teknologi.

Förändring bygger på beslut om att förändras – Låt oss därför rädda både världen och dess befolkning från utsläpp som kan undvikas genom beslut för förändring – Sverige bör bli först i Europa att fatta ett sådant beslut – Därefter ska vi driva på i EU så att resten av unionen fattar samma beslut.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.