Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Låt oss göra gemensam sak Lennart Holmlund.

Välkommen till debatten om barn & ungdomsidrott Lennart Holmlund – Precis som du skriver på din blogg har barn & ungdomsidrott blivit en klassfråga – Och precis som du tycker jag att initiativet från Ida Björnstad och TV 4 om att samla in avlagda sportprylar för att hjälpa de som inte har råd att köpa sportutrustning är ett mycket bra och lovvärt projekt – Dock långt ifrån tillräckligt om vi vill göra idrottandet fritt från klasskamp.

Att barn & ungdomsidrott blivit en klassfråga i dagens Sverige råder inga tvivel om Lennart – Detta har jag bloggat om ett antal gånger senast i april.

Men Lennart i ditt blogginlägg glömmer du bort den viktigaste anledningen till att barn & ungdomsidrott blivit en klassfråga. Visst är ökade aktivitetsstöd från staten till hjälp när det gäller utsatta gruppers möjlighet att låta sina barn idrotta men utifrån mitt perspektiv är den största fienden mot barn & ungdomars idrottande landets kommuner.

Att kommuner debiterar plan och anläggningshyror för utövande av barn & ungdomsidrott är förödande för barns möjligheter att utöva idrott – De allra flesta föräldrar klarar att skaffa utrustning – Om inte ny så i vart fall ärvd eller begagnad – Det stora problemet för de allra flesta familjer är de extra avgifter de flesta föreningar debiterar föräldrarna till idrottande barn – Avgifter som är direkt avhängiga av de plan och anläggningshyror kommunen debiterar idrottsföreningarna.

Därför säger jag då som nu följande – I SOLIDARITETENS namn ska landets kommuner tillhandahålla alla idrottsanläggningar GRATIS till föreningar när det handlar om barn & ungdomsidrott – På seniornivå är det helt OK att debitera hyra men inte när det handlar om barn & ungdomsidrott.

Så var det när jag växte upp – Och jag är säker på att detsamma gällde för dig Lennart?

Låt oss därför göra gemensam sak och driva frågan i arbetarkommunen så att Umeå kan bli först ut bland Sveriges kommuner med att göra barn & ungdomars idrottande till mindre av en klassfråga och mer av en intressefråga.

Det finns tillförlitliga rapporter som visar att idrottandet bland barn och ungdomar mellan 7 – 20 år minskat med 12 % eller 7,2 miljoner deltagartillfällen totalt under mätperioden. I den mest kritiska gruppen 12 -17 år är det så många som 25 % av utövarna som har försvunnit. Dessutom visar undersökningen att lagidrotterna minskat mest och att tjejer slutat idrotta i högre grad än killar.

I debatten efter rapporten spekuleras det om vad orsakerna till det stora tappet kan vara?

För egen del är det glasklart att förklaringen ligger i att barn & ungdomsidrotten blivit för dyr för föräldrar till idrottande barn & ungdomar – och att barn & ungdomsidrott därför blivit en klassfråga.

Följande verklighet är vad som gäller i de flesta av landets kommuner:

  • Att landets kommuner debiterar landets idrottsföreningar avgifter och hyror för all idrott som utförs i kommunala anläggningar, vuxenidrott likväl som barn & ungdomsidrott.
  • Att landets idrottsföreningar därför inte har något annat val än att oavkortat ta ut dessa hyresavgifter av de barn och ungdomar som idrottar, eller snarare av deras föräldrar.
  • Att dessa avgifter debiteras föräldrarna i form av träningsavgifter, säsongsavgifter, planhyror etc.
  • Att dessa avgifter är betydande och ofta innebär ekonomiska pålagor med 500 – 1.000 kr per barn/idrott/år. Detta utöver medlemsavgifter och kostnader för inköp av idrottsutrustning.
  • Att matchtröjor, tävlingsdräkter etc. inte som förr subventioneras av landets kommuner vilket innebär att det fulla priset för dessa måste bäras av föräldrarna till idrottande barn.
  • Att bidragen till idrottsföreningarnas resor till matcher och tävlingar avseende barn & ungdomsidrott tagits bort.

Idrott sker sålunda inte längre på lika villkor – Idrott har blivit en klassfråga!

Då vi alla vet att idrott är bra för hälsan och att barn & ungdomsåren är danande för hur man lever sitt liv i vuxen ålder måste vi reagera snabbt och vända trenden.

Om inte idrottandet bland barn & ungdomar ökar kommer samhället att sitta på en tickande folkhälsobomb med astronomiskt stora ekonomiska konsekvenser i framtiden. Idrott är en väg till ett friskare och hälsosammare liv och sålunda en lägre belastning på vård & omsorgssystemen.

För att bespara oss dessa framtida kostnader vill jag omgående genomföra följande förändringar:

  • Att genom riksdagsbeslut lagfästa att tillhandahållande av idrottsanläggningar för barn & ungdomsidrott ska vara avgiftsfria för landets idrottsföreningar.
  • Att ge statliga bidrag till landets kommuner för att klara byggnation och drift av dessa anläggningar.
  • Att återinföra kommunala bidrag för föreningars inköp av idrottsutrustning för subventionerad uthyrning.
  • Att återinföra statliga & kommunala bidrag för föreningars inköp av tävlingsutrustning för barn & ungdomar.
  • Att återinföra resebidrag för barn & ungdomars resande till matcher och tävlingar.

Denna investering i barn & ungdomars idrottande blir en vinstlott för samhället – Avkastningen blir bättre folkhälsa och lägre kostnader för sjukvård och sjukskrivningar.

Lennart – Låt mig därför än en gång säga följande – Låt oss göra gemensam sak och se till att detta blir verklighet för de idrottande barn & ungdomar som växer upp i Umeå Kommun.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.