Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Dags för regeringen att gripa in i Vattenfall och stoppa höjningen av nätavgiften.

Vattenfalls aviserade höjning av elnätsavgiften innebär att vi nu tvingas göra det varje regering under normala omständigheter ska undvika att göra – Nämligen lägga oss i beslut i statliga företag. Dock utgör den planerade höjningen av nätavgiften ett undantag och behöver regeringsinblandning för att klargöra att en höjning inte är acceptabel.

Vattenfall har i omgångar höjt nätavgiften ett antal gånger sedan 2010 – Totalt med 32%. Det man föreslår nu är en höjning på ytterligare 11% med motivet att man underskattat investeringsbehovet i elnätet. Både för mig själv och många andra låter detta som ett svepskäl – Den riktiga anledningen till höjningen är sannolikt det faktum att Vattenfall har en dålig vinstutveckling som följd av Nuon affären och fiaskot i Tyskland.

Bara misstanken att så är fallet är skäl nog för regeringen att gripa in och stoppa den aviserade höjningen.

I nästa steg bör vi i riksdagen fatta beslut om att skilja elnätet från distributionen av el. Det är helt fel att elproducenter även ska äga och bygga elnät. Elnätet – dess utbyggnad och dess underhåll är saker som ska ägas och förvaltas direkt av staten och drivas separat inom ramen för offentlig sektor.

Därför föreslår jag att vi snarast möjligt fattar beslut i Riksdagen om att alla elnät i Sverige ska överföras till ett statligt offentligt drivet bolag med enda uppgift – Att bygga och underhålla elnätet.

Elproducenter ska ägna sig åt att producera prisvärd el – Inte åt att driva elnät. Ett statligt ägt elnät kan även användas i syfte att lindra tillfälliga pristoppar på el – Detta genom tillfälliga sänkningar av nätavgiften.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

  1. Lennart Holmlund

    Nu är du helt fel ute att förstatliga näten. Det är enorma kostnader som starten kan använda till annat. Staten har också i alla år haft enorma avkastningskrav på all sin affärsverksamhet för de läggs i så fall där. Avkastningskraven på Svedavia. Järhusen är mycket större än vad privata har, samma med akademiska hus och många flera. När vi tog över delar av vattenfalls nät i Umeå kunde bi sänka kostnaderna för abonnenterna i umeå

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst kostar det pengar initialt att ta över näten – I vart fall de delar som ligger utanför statligt ägda bolag. Sedan är min tanke att elnätsbolaget ska drivas utan avkastningskrav. Det räcker med tillräckligt mycket vinst för att underhålla de nät som finns och finansiera de nya som ska byggas – utöver detta behöver verksamheten inte lämna överskott överhuvudtaget.

  2. Stefan

    Håller fullständigt med Lennart där. Dessutom kommer ju i så fall staten att ta enorma risker och gör ev förlustresultat av skattemedel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så behöver det inte bli – över tid så är elektricitet och statens möjlighet att styra prissättningen bra mycket viktigare än allt annat. I grunden skulle jag vilja förstatliga alla elbolag då detta vore det enda rätta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.