Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Främlingsfientliga partier i Norden inne i en nedåtgående spiral.

Precis som rubriken säger så är de främlingsfientliga partierna i Norden inne i en nedåtgående spiral – I vart fall är den trenden tydlig i Norge och i Finland där de ingår i respektive lands koalitionsregeringar.

I Norge visar en färsk opinionsundersökning att Fremskrittspartiet gått från 16% väljarsympatier i valet 2013 till 5.4% vid mättillfället i september 2015 – I Finland har Sannfinländarna backat från de 17.7% de fick i valet i april till 10.3% i september. Resultaten sägs dessutom vara statistiskt säkerställda.

I Sverige präglas SD av interna konflikter och ekonomiska oegentligheter vilket fått dem att minska från toppnoteringen på ca 24% till sympatier i häradet av valresultatet – men även här syns en nedåtgående trend. Med all säkerhet kommer de pajaskonster man nu avser sätta i verket med annonsering utomlands att skynda på den nedåtgående trenden för SD.

Om man analyserar varför de främlingsfientliga partierna som sitter i regeringsställning förlorat väljare framgår det rätt tydligt att de gör så av flera anledningar – Dock framstår det som om avsaknaden av realpolitik på alla andra områden utom på migrationsområdet är den största orsaken till att de främlingsfientliga partierna sjunker som stenar i opinionen vilket på inget sätt är förvånande.

När man som i Norge och Finland som ”enfrågeparti” är en del av en koalitionsregering och inte får igenom den migrationspolitik man gick till val på och samtidigt saknar politik i övriga frågor kan resultatet inte bli annat än ett fritt fall då väljarna känner sig ännu mer svikna av dem än av de mer etablerade partierna.

Läget för SD i Sverige är liknande – Förutom frågan om invandring saknar SD politik helt och hållet – Dessutom handlar den enda åtgärden i migrationsfrågan om att stoppa invandringen helt och hållet vilket är lika orealistiskt som ogenomförbart.

Som bekant saknar SD en trovärdig politik i de flesta frågor – Inte minst på integrationsområdet vilket visade sig klart och tydligt när Åkesson i TV blev pressad i frågan häromsistens. Hur ett parti som ser invandringen som det största enskilda problemet för Sverige och som därför vill stoppa all invandring tror att de kan bli tagna på allvar när man inte klarar av att redovisa hur man ska integrera de som redan kommit övergår mitt förstånd.

Om SD anser att invandring är skadligt för Sverige är det minsta man kan begära att de även har en politik för att lösa integrationen och därmed begränsa de skador man påstår att invandringen åstadkommer.

Det jag skrivit ovan understryker ännu en gång det jag sagt under en tid – Nämligen att SD är på väg nedåt och att de vid tidpunkten för nästa val kommer att tangera 4% spärren.

Skulle SD till äventyrs få regeringsinflytande i Sverige vid nästa val kommer deras väljare att bli precis lika besvikna som de norska och finska väljarna blivit. En röst på ett parti som saknar politik på alla områden utom halva det område de ser som viktigaste kan aldrig bli annat än en bortkastad röst.

De väljare som vill se lösningen på Sveriges problem bör sålunda lägga sin röst på andra partier än SD – Oavsett vilket parti man röstar på förutom SD kan man åtminstone vara säker på en sak – Nämligen att de har en utarbetad politisk plan på alla områden inom politiken.

Invandringen har aldrig varit det stora problemet så att stoppa invandringen löser inga problem – Problemet på migrationsområdet stavas integration – Därför är en politik som löser problemen med att snabbt integrera de som kommit och kommer att komma så att de lär sig språket – Kommer i arbete så att de kan försörja sig själva – Och tillser att de blir en del av det svenska samhället bra mycket viktigare än att stoppa invandringen vilket är vad SD står för.

Utöver det så är Sveriges problem betydligt djupare än bara isolerade till migration, flyktingar och invandring – Den som gör anspråk på att kunna lösa Sveriges problem måste visa en handfast politik som sätter fler människor i arbete – Skapar sociala trygghetssystem som fungerar – Bringar ordning i skolan – Och åstadkommer ett massivt byggande av nya bostäder bara för att nämna några viktiga områden som fodrar en handlingskraftig politik.

Medborgare – Vänner: Som ni kan se och lära av det som hänt i Norge och Finland behöver ett politiskt parti ha politik på alla områden för att lyckas – Lägger ni er röst på SD så kan jag lova att ni efter en tid kommer att känna samma besvikelse som de sympatisörer som nu överger Fremskrittspartiet och Sannfinländarna för att gå över till mer etablerade partier gör.

Slutligen är en röst på något väl beprövat är betydligt bättre än en röst på något nytt och oprövat – Den sanningen gäller i lika hög grad i Sverige som någonsin i Norge och Finland.

För den som vill se en verklig förändring till det bättre är Socialdemokraterna alternativet – KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE är ideologiska övertygelser som bara kan leda åt ett håll – Mot ett JÄMLIKARE Sverige med mindre klassklyftor än idag.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

  1. Oberoende Observatör

    En fråga som kommit i skymundan då fokus nu har varit och är att klara akuta boenden åt de som kommer är hur blir det i en framtid för Sverige ?
    Enligt vissa så kommer det betyda positiva effekter med starkare ekonomi.
    Det jag själv lyckat hitta är hur utvecklingen varit i de mest invandrartäta kommunerna Botkyrka, Södertälje, Malmö. Samtliga har tappat i skattekraft, skatteunderlag.
    SCB redovisar också hur många utlandsfödda som kommit i arbete efter tio år i Sverige och tyvärr är skillnaden till inrikes födda stor. Det talas ju även om behovet av fler händer i äldreboenden då de äldre blir fler, men Japan som har världens äldsta befolkning ser ut att klara sig ändå trots försumbar invandring.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kjell – Du lyfter viktiga frågeställningar och om jag ska börja från slutet så ser situationen annorlunda ut i Japan och stora delar av Asien. Till att börja med är befolkningsunderlaget betydligt större än i Sverige – Sedan arbetar folk högre upp i åldrarna dessutom har man familjestrukturer där de åldriga föräldrarna bor med sina barn och får hjälp och försörjning därifrån så jämförelsen med japan låter sig inte göras så lätt som somliga förleds att tro – Detta sagt av en som arbetat och tidvis levt där från tid till annan och därför känner deras kultur rätt väl.

      Visst blir det stora umbäranden att klara av de akuta bosättningarna och lösa en situation när åtskilligt fler än systemet är dimensionerat för kommer samtidigt – men som man säger på engelska ”If there is a will there is a way”

      Jag håller med om att integrationen av invandrare varit usel eller obefintlig i Sverige fram till nu – Det är därför jag i en rad inlägg kommit med handfasta förslag på hur vi ska skapa en effektiv och fungerande integrationspolitik – Utan en sådan kommer det att gå illa.

      När väl den är på plats och med en målsättning att de som kommer ska lära sig språket och komma i arbete så att de kan försörja sig själva har vi nått dit vi alla vill och då kommer de som invandrat att bli en resurs för både samhälle och ekonomi.

      En annan viktig komponent är solidarisk fördelning av de som beviljas asyl bland EU:s medlemsländer samt framtagandet av en gemensam integrationspolitik vad gäller hur integrationen ska gå till och hur stora bidrag de som ska integreras ska erhålla. dessutom ser jag det som viktigt att vi skapar en mottagningsenhet utanför EU:s område i vilken EU handläggare skyndsamt kan skilja de med giltiga asylskäl från de som inte har det – När så sker lättar trycket väsentligt.

      • Oberoende Observatör

        Arbeta högre upp i åldrarna i Sverige är väl något som var på löpsedlarna senast idag och skulle helst vara genomfört under mandatperioden. Att övriga EU-länder tar sin andel av asylsökande var ju något som Lövfen pläderade för vid senaste toppmötet men han talade för döva öron för resultatet blev lika med noll. Han fick visserligen beröm av EU-kommissionens Juncker men beröm löser ju inte de praktiska frågorna med integration. Så att hoppas att övriga EU-länder ska dela bördan ser jag som mindre troligt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          En uppgörelse i EU är mer trolig än något annat efter den senaste tidens utveckling – Den input jag sitter inne med säger att lösningen är rätt nära förestående då det ligger i alla EU länders intresse att lösa problemet.

          Vad gäller höjd pensionsålder så är detta resultatet av att vi lever längre än tidigare vilket innebär att vi lyfter pension under längre tid. Ska vi då behålla dagens pensionsnivåer står valet mellan nya löneavståenden och höjda arbetsgivaravgifter eller höjd pensionsålder av vilka alla partier förordar det senare.

  2. Stefan

    Vad ska man tro om Lennarts uttalande. Om en SD politiker gjort så hur hade man då reagerat? Konstigt att inte S kräver att han lämnar alla politiska uppdrag eftersom det skett upprepade gånger.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är inte Lennart och precis som Hans Lindberg sagt så kommer vi att hantera detta internt i partiet och inte på sociala media eller i pressen – Så vad utgången blir får framtiden utvisa.

  3. Oberoende Observatör

    Med arbeta högre upp i åldrarna syftade jag på det du skrev angående Japan och kanske skulle vi ta till oss en del därifrån. Idag kommer det inslag från äldreboenden där man provat att låta de äldre umgås med hundar och katter och livats upp av detta. Vi har ju valt att skilja barn och äldre så att de inte kan umgås.Förskolebarn skulle få besöka äldreboenden 1-2 gånger/vecka och fika tillsammans
    med de som så önskar och jag tror utfallet skulle bli till gagn för båda grupperna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag delar helt uppfattningen att det är bra att barn och äldre träffas och umgås – dessutom blir det ett bra erfarenhets och kunskapsutbyte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.