Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Uppgörelsen om Migrationspolitiken – Bra eller dåligt?

Man kan se Migrationsöverenskommelsen som varande både bra och dålig när det handlar om de enskilda beståndsdelarna – Detta påverkar dock inte styrkan och nyttan av att en bred överenskommelse faktiskt gjorts.

Avstegen från vår tidigare syn på olika frågor påverkar gäller oss som är aktiva inom Socialdemokraterna i lika hög grad som för medlemmarna i andra politiska partier. Vad vi har gemensamt är att vi alla fått göra eftergifter och tvingats slakta ”heliga kor” i det som tidigare varit vår övertygelse för att få överenskommelsen på plats.

Det positiva i sammanhanget är att vi nu har precis det jag efterlyst under lång tid – Nämligen en bred parlamentarisk överenskommelse som ska verka under åtminstone 3 år. Detta ger oss tid och kraft att ägna oss åt andra viktiga politiska frågor och samtidigt tid nog för att genomföra de förändringar och beslut som behövs för att skapa en framtida integrations- och migrationspolitik som kan gälla för lång tid framåt.

Det stora och viktiga i överenskommelsen var att lösa det omedelbara problemet – Något jag tror uppgörelsen kommer att göra.

Tittat vi sedan på uppgörelsens huvudpunkter så är de efter lite närmare eftertanke betydligt bättre än att inte komma överens överhuvudtaget.

Tillfälliga uppehållstillstillstånd TUT: Här gäller att dessa ska införas för en tid av 3 år – dock undantas kvotflyktingar, ensamkommande barn och barnfamiljer från detta vilket gör TUT lättare att acceptera. Högst sannolikt kommer den att innebära ännu mer arbetsbelastning för migrationsverket den dag tillstånden löper ut och ska sökas om – Men 3 år är tillräckligt lång tid för att utvärdera reformens effekter innan ytterligare beslut ska tas i frågan.

Försörjningskrav vid anhöriginvandring: Detta är något som många har efterlyst länge och något som sedan länge tillämpats i andra EU länder. För egen del tycker jag att ett sådant krav är både rättfärdigt och något som förhoppningsvis leder till att den som kommit arbetar ännu hårdare än idag för att lära sig språket och integrera sig i det svenska samhället. Detta så att de kan få jobb och egen försörjning och därmed en möjlighet att återförenas med nära och kära genom anhöriginvandring.

Solidariskt flyktingmottagande av alla kommuner: Detta är en stor vinst för oss Socialdemokrater men även för landet som helhet – Att alla kommuner solidariskt hjälper till och tar sin del av ansvar och kostnader är viktigt och hjälper dessutom till att bryta den segregering som präglat Sverige under lång tid. Att kommunen sedan ges rätten att bestämma i vilka skolor barnen ska placeras utan vetorätt för skolorna är utmärkt och kommer över tid att leda till en bättre mix av elever av olika bakgrund och samhällsklass i alla skolor – Något som är bra för mångfalden men även för barns förståelse av olika sociala gruppers levnadsbetingelser.

Kortare handläggningstider av asylärenden: Här gäller att Migrationsverket ska göra en bättre initial första sortering av asylärenden än idag. Fall som vid en första anblick ser ut att vara enkla att avgöra ska behandlas snabbt och effektivt så att besked kan komma snabbare än idag. Detta är viktigt och skulle ha gjorts för länge sedan – Både när man inser att ansökan kan beviljas eller avslås. Svårare ärenden ska handläggas av en specialgrupp med hög kompetens och även här måste målsättningen vara att avgörandena ska ske snabbare än idag – Något jag tror att uppgörelsen klarar av att leverera.

Stoppade bidrag vid avslag: Överenskommelsen innebär att bidraget dras in för alla som fått en i lagakraft vunnen dom om avslag på sin asylansökning. Att detta nu blir verklighet är bra – Dessutom måste vi bli effektivare på att snabbt avvisa de som fått avslag i sista instans  – Detta för att tydliggöra att vår generösa inställning och vilja att hjälpa människor på flykt fortfarande gäller givet att skyddsbehov eller giltiga asylskäl finns.

Snabbare och bättre integration och etablering: Även här har vi kommit en bra bit på vägen mot god effektivitet i integrationspolitiken. Överenskommelsen innebär att de som kommer börjar studera svenska språket och samhällsorientering med omedelbar verkan efter ankomsten till Sverige. Vidare ska alla som kommer inom ramen för YA utbildningsprogrammet även sätts i utbildning som leder till en framtida anställning – Detta är något jag efterlyst länge då språkstudier parallellt med yrkespraktik är snabbaste vägen till integration och egen försörjning.

I övrigt innehåller överenskommelsen en utbyggnad av RUT till fler områden såsom IT med flera och ett undantag från kollektivavtal för nyanlända i initialskedet. Även om jag inte gillar att vi gör avsteg från arbetsrätten så kan jag köpa dessa åtgärder – Detta därför att de underlättar för framför allt mindre och nyetablerade företag att anställa en nyanländ under den tid de som de omfattas av TUT. Den dagen TUT övergår i PUT ska även invandrade arbetstagare omfattas av samma anställningsskydd som övriga arbetstagare i Sverige.

Uppgörelsen innehåller även begränsningar i rätten till föräldrapenning för barn födda utanför Sverige – Exakt hur detta ska utformas är inte närmare presenterat varför jag ber att få återkomma i ärendet när alla detaljer är kända.

Exakt hur alla åtgärder ska finansieras kommer vi att få oss presenterat i en framtid men redan nu står det klart att Sverige söker bidrag hos EU för att klara av finansieringen. Dessutom framför vi krav på EU att hjälpa oss genom att fördela delar av de som kommit till Sverige till andra EU länder – Något som för övrigt redan borde ha skett om EU på allvar vill följa uppgörelsen om solidariskt flyktingmottagande i alla EU länder.

Avslutningsvis är det positivt att vi lyckades skapa denna breda parlamentariska överenskommelse. Signalerna överenskommelsen sänder är klara och tydliga – När läget så anbefaller är en övervägande majoritet av våra politiska partier beredda att ta ansvar – Detta även om vi på olika sätt måste överge vår grundinställning för att lösa ett uppkommet problem.

Det är detta som kallads för att TA ANSVAR FÖR SVERIGE och att visa REGERINGSDUGLIGHET!

Dessutom visar det att politiska partier kan komma överens även i svåra frågor vilket är viktigt för Sveriges framtid.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

  1. Roger Svensson

    När situationen kräver så blundar politikerna hårt och vägrar tillsammans ta något ansvar. Någon integration av invandrarna kommer aldrig att kunna ske oavsett vad man gör eftersom merparten av dem, tillsammans med en stor andel av den infödda befolkningen, kommer vara helt överflödiga på morgondagens arbetsmarknad. Inom en 20-års period beräknar Stiftelsen för Strategisk Forskning att 50% av de arbetsuppgifter i Sverige som nu utförs av människor att vara automatiserade (t.ex. visar prognoser att postväsendet på några års sikt kommer ha 2 000 anställd, nu har det mer än 44 000, och Telia kommer gå från 10 000 till ca 1 000 anställda i Sverige). Det handlar om ca 2,5 miljoner arbetstillfällen som kommer automatiseras, samtidigt som politiker pratar om att skapa 350 000 nya jobb! Den industriella utveckling som hade stort arbetskraftsbehov och möjliggjorde uppbyggandet av generösa välfärdssystem är nu definitivt över. Men dagens handfallna politiker blundar hårt, lever i det förflutna och försöker desperat använda gårdagens verktyg och politik som antingen är totalt verkningslösa eller till och med förvärrar problemen.

    Det är därför snarast hemligheten till morgondages kollaps som ligger gömd i de beslut som fattas i dag. När invandrarna i praktiken inte kan få någon annan framtid än livslångt bidragsberoende, samtidigt som de infödda kommer tvingas avstå alltmer för att bekosta deras uppehälle, så kommer det oundvikligen leda till i det närmaste ohanterbara spänningar och konflikter i samhället…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst utvecklas samhället det är därför vi ska ersätta dagens arbetsgivaravgifter med en produktionsskatt för att säkra framtidens välfärd. Det ska inte leda till besparingar och vinster att automatisera istället för att använda mänsklig arbetskraft – Om något ska detta vara kostnadsneutralt för staten vad gäller skatteintäkterna.

      Du kan för övrigt läsa om detta i tidigare blogginlägg jag gjort.

      En sådan förändring inte bara i Sverige utan i hela Europa tillsammans med importskatter för sådant som tillverkas utanför men konsumeras i Europa kommer dels att flytta hem delar av de tidigare utflyttade jobben samt garantera välfärden.

      Arbetet med att stoppa skatteplanering och skatteflykt bland företagen ärt redan inlett i EU och kommer även det att återföra väsentliga skatteintäkter så jag är inte orolig för framtiden alls.

      Allt det handlar om är att ha en politisk plan – kommunicera planen och skapa stöd för det som måste genomföras politiskt för att värna välfärd för alla och skapa ett mer jämlikt samhälle.

  2. Roger Svensson

    Även om skatt införs på produktion, i stället för löneinkomster, kommer det inte rädda kvar några jobb alls eftersom mänsklig arbetskraft aldrig kan tävla med automatiserade system när det gäller produktivitet och tillförlitlighet. Det är helt enkelt väldigt ineffektivt att använda mänsklig arbetskraft, och förnedrande för de människor som tvingas utföra arbetet, om det finns mycket bättre maskiner att tillgå. T.ex. som att låta hundratals personer ”jobba” med att gräva diken med matskedar som någon sorts terapi i stället för att använda en grävskopa.

    En väldigt stor andel av befolkningen kommer därför bli helt överflödig på framtidens arbetsmarknad. Det är då t.ex. helt meningslöst att försöka med några ”integrationsåtgärder” för att få invandrare i arbete, merparten av dem kommer aldrig få ett jobb ändå. Att som nu försöka lura både dem och den infödda befolkningen att ”de behövs” och ”de kommer jobba och göra rätt för sig” är bara att inge falska förhoppningar som grundligt kommer krossas och lämna alla besvikna och frustrerade. En ”politisk plan” som syftar till att alla människor skall bli självförsörjande genom lönearbete är helt enkelt omöjlig pga. den teknologiska utvecklingen, hur mycket man än kommunicerar planen, och ju längre man försöker hålla fast vid den desto värre kommer det bli!

    Man måste börja inse och acceptera att en väldig stor andel av befolkningen kommer vara överflödiga på framtidens arbetsmarknad och ha en politisk plan för hur de skall försörjas, INTE försöka fortsätta lura på folk en politisk plan med flera meningslösa ”åtgärder” för att de skall ”komma i arbete”. Utvecklingen kommer ju innebära ett helt annat samhälle där hittillsvarande politiska, ekonomiska och moraliska ”sanningar” kommer omkullkastas. Politikens uppgift måste vara att göra detta paradigmskifte så smärtfritt som möjligt, inte som nu att försöka föra en meningslös kamp mot utvecklingen! Ett samhälle där folk inte måste arbeta är ju faktiskt inte nödvändigtvis ett sämre samhälle.

    Någon typ av basinkomst kommer antagligen bli helt nödvändig att införa och den måste finansieras på något sätt, hur kan man naturligtvis diskutera. Men att införa protektionistiska tullar för att kunna bedriva ineffektiv produktion i Europa eller Sverige är inget realistiskt alternativ. Det vore lika dumt som att införa skyhöga tullar på apelsiner från Afrika för att det skall ”löna sig” att bedriva odling i växthus här.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi inför produktionsskatt istället för arbetsgivaravgifter och i övrigt har ett sunt skattesystem så kanske vi kan närma oss utopin med medborgarlöner. Sedan kommer mänsklig arbetskraft alltid att behövas.

      Det är ingen utopi att sätta människor i arbete då mänsklig arbetskraft alltid kommer att behövas åtminstone under en överskådlig framtid så att påstå att vi kan skapa meningsfulla arbeten är helt rätt.

      Skyddstullar och tillverkning så nära slutmarknaden som möjligt är först och främst ett måste om vi ska klara klimatet i en framtid – En övergång till cirkulär ekonomi är nödvändig. Att ha skyddstullar handlar om att se till att varje land får den skatteintäkt de borde ha givet till vad som konsumeras i respektive land.

      Men fortfarande så är det så att klimatet även kräver en bättre fördelning av jordens befolkning över hela jordklotets yta. Beräkningar visar att vi vid tidpunkten för 2050 kommer att vara ca. 10 miljarder människor på jorden – dvs. nästan 3 miljarder fler än idag – Den ökningen måste spridas över hela jordklotet vilket innebär att vi behöver bli ca 30 miljoner i vårt land om vi ska behålla konkurrenskraft och den storlek av världsekonomin som vi har idag.

      Det är mot detta vi ska ställa framtida politiska beslut – Dessutom kan politiken samfällt alltid från tid till annan bestämma och reglera hur tillverkning ska ske så jag är inte orolig – Den dag vi ser att det är möjligt med helt automatiserad produktion den dagen har vi även infört produktionsskatt och medborgarlön istället för inkomst – Och med en ökad befolkning ökar konsumtionen och därmed statens intäkter vilket gör att även de tillkommande kan erhålla medborgarlön utan att systemet fallerar.

      • Roger Svensson

        Ja en viss andel mänsklig arbetskraft kommer behövas även i framtiden och någon helt automatiserad produktion kommer nog aldrig uppnås. I princip är det tre områden som inte kommer kunna automatiseras: ledarskap/beslutsfattande, innovation och arbetsuppgifter som kräver mellanmänskliga relationer (t.ex. säljare). Gemensamt för dem alla är att kraven är mycket höga och de handlar inte eller om någon större mängd arbeten. De arbetena är dessutom inget man enbart kan utbilda sig till, har man inte rätt personlighet för jobbet från början så hjälper det föga med utbildning.

        Så visst kommer det finnas meningsfulla arbeten även i framtiden, det är bara det att de absolut inte kommer göra det för alla, eller ens de flesta. Om du tror att det går att skapa arbeten till alla så får du faktiskt ange ett område som inte går att automatisera där det kommer finnas ett väldigt stort behov av mänsklig arbetskraft! Tidigare har ju maskiner ersatt mänsklig muskelkraft där de är överlägsna. Men efter som produktionen då ökade kraftigt och maskinerna krävde ”mänsklig intelligens” (i grundläggande betydelse, t.ex. den intelligens som krävs för att hantera en borrmaskin) så skapades en stor mängd nya arbeten. Det som händer nu är att man även håller på att ersätta behovet av ”mänsklig intelligens” med bättre och mer effektiva automatiserade system i produktionen av varor och tjänster. När människor vare sig kan konkurrera med maskiner när det gäller muskelkraft eller ”intelligens” så kommer det finnas ett väldigt litet behov av mänsklig arbetskraft.

        En mycket stor andel av befolkningen kommer därför inte behövas på framtidens arbetsmarknad. Den utvecklingen ser vi redan nu världen över och är inte några spekulationer om vad som kan komma ske i en fjärran framtid. Det som kallas ”persistent jobless growth”, vilket är att produktion och produktivitet ökar samtidigt som arbetslösheten ökar, är ett akut globalt problem. Detta beror i huvudsak på att man nu automatiserar produktion av varor och tjänster världen över. Något som även har gett upphov till ”The Great Decoupling”, dvs. att produktivitets- och löneökningar inte längre är sammankopplade. Den här utvecklingen kommer bara accelerera och är ett stort skäl till migrantströmmarna, de unga kan inte erbjudas jobb i sina hemländer och tror att de har bättre möjligheter att hitta arbete här (vilket de absolut inte har). Politiken kan i viss mån styra ekonomin, men den kan aldrig styra den globala teknologiska utvecklingen.

        Att vi behöver stor befolkning och ökande produktion av ”klimatskäl” är ju bara dumt, människor är de mest miljöpåverkande av alla varelser och att öka produktionen kommer bara ytterligare fresta på jordens redan högst begränsade resurser. Vad som är önskvärt ur ett eklogiskt perspektiv är färre människor och mindre av miljöpåverkande produktion! Inte ens ur ekonomiskt hänseende är det ju automatiskt bra med stor befolkning, i så fall skulle ju t.ex. Bangladesh vara ett mycket mer ekonomiskt framgångsrikt land än Sverige. Att isolera Sverige/Europa ekonomiskt från omvärlden är antagligen en väldigt dålig idé, inga försök som gjorts i den riktningen har ju varit speciellt lyckade. De länder som kommer lyckas bäst i framtiden är med största sannolikhet i stället de som har högst andel, och bäst förutsättningar för, innovatörer/entreprenörer och därmed kan bli ledande i den globala innovationsdrivna ekonomin. Vad Sveriges behöver locka till sig, och kunna behålla, är därför ledande innovatörer/entreprenörer och inte bara locka till sig migranter från världens mest underutvecklade och oroliga områden med generösa bidrag och förmåner!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Utöver detta kommer det att behövas mänsklig arbetskraft inom de flesta områden och på alla positioner både kvalificerade och okvalificerade arbeten.

          Så länge politiken är beslutsam så kan de genom att gå samman globalt t.ex. i EU även styra över utvecklingen genom politiska beslut.

          Och även om vi uppnår ett samhälle där ingen mänsklig arbetskraft behövs så innebär det att vi innan det sker övergått till produktionsskatter och medborgarlöner så med mer invandring ökar konsumtionen vilket innebär att produktionen ökar – Med ökad produktion får staten ökade intäkter från produktionsskatterna – Pengar som i sin tur räcker för att betala medborgarlön till ännu fler och så kan det utvecklas i all evighet.

          Vad jag försöker säga Roger är att politik och politiska beslut alltid kommer att bestämma vad som ska ske och hur skatter ska tas ut och hur folket ska försörjas så oavsett vilket samhälle framtiden bär i sitt sköte spelar det ingen roll om vi har betydande invandring – Detta så länge dessa integreras endera som i dagens samhälle till att sättas i arbete och få egen försörjning eller i det samhälle du påstår att morgondagen kommer att erbjuda. I detta är integration och medborgarlön modellen.

          • Roger Svensson

            Det finns ingen som helst rimlig anledning att tro att det kommer behövas några större mängder jobb när automatiserade system både är starkare och ”intelligentare” än mänsklig arbetskraft. Att öka produktionen genom att ta hit invandrare som konsumerar, men inte kan bidra i själva produktionen, är ju ekonomiskt hänseende lika vettigt som att öka konsumtionen genom att elda upp stora delar av det som produceras! Det enda sätt som Sverige/Europa kan fortsätta vara konkurrenskraftiga är genom att vi bedriver bättre och smartare produktion än våra konkurrentländer samt genom innovation av nya produkter och tjänster som efterfrågas på den globala marknaden. Den politik som omfamnar utvecklingen mot en global innovationsdriven ekonomi är den som kommer vara framgångsrik, INTE den som försöker bekämpa den med skyddstullar osv. Det land som har de smartaste innovatörerna/entreprenörerna kommer att vara vinnare. Det är då absolut ingen fördel att ha en stor befolkning som måste försörjas genom basinkomst, för då har man fler som måste fler dela på det mervärde som innovatörernas/entreprenörernas verksamheter skapar.

            Politiken kan aldrig stoppa eller styra den teknologiska utvecklingen hur gärna den än vill. Det var ju t.ex. inte några politiker som satt och bestämde att vi skulle ha uppfinningar som tryckpressen och ångmaskinen, uppfinningar som kom att omdana dåtidens samhällen på ett liknande revolutionerande sätt som den nuvarande utvecklingen gör.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Till att börja med så kräver miljön och klimathotet att vi övergår till cirkulär ekonomi vilket ger de effekter som jag påstår – Sedan finns det oerhört många jobb som inte går att automatisera så det kommer att gå alldeles utmärkt att göra som jag säger.

            Sedan ska vi inte vara GIRIGA snarare KÄRLEKSFULLA och dela med oss. Och med hjälp av skattevapnet kan politiken alltid se till att bedriva aktiv fördelningspolitik – Alldeles speciellt så när det går att skapa enighet om samma arbetssätt i hela EU vilket är fullt möjligt då alla länder har samma behov.

            Att dessutom tro att resten av världen ska köpa av oss utan att producera själva är en utopi – Denna utsugning av utvecklingsländerna kommer inte att bestå särskilt länge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.