Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Öppna snarare än stäng Europa för asylsökande!

Rubriken kan vid en första anblick se mer kontroversiell ut än den faktiskt är – Därför rekommenderar jag de som ser den att läsa hela inlägget och noga fundera igenom det jag skrivit – Nämligen att följa EU:s och FN:s regelverk – Bejaka asylrätten och öppna snarare än stänga Europa för asylsökande.

Många utbrister säkert att nu har Anders tappat allt förstånd och all rim och reson!

FEL säger jag – Det jag föreslår skulle skapa en mycket bättre och mer hållbar situation än den som råder idag.

Att följa propåerna från Frankrike och Belgien om ett skrotande av Schengen och en återgång till det som tidigare rådde är en förlust för Europa och en vinst för IS – Därför ska vi inte gå på den linjen utan jobba för en bättre lösning

Vad jag vill göra återkommer jag strax till men först några av de fakta jag använder för att rättfärdiga och motivera mitt förslag:

  • Att Transportörsansvaret dvs. det ansvar som åläggs flygbolag, färjerederier med flera om att innan de tar ombord en asylsökande säkerställa att denne verkligen är en asylsökande skrotas då innebär att människor med legala asylskäl hindras från att ansöka om asyl.
  • Att EU genom ett införande av inre gränskontroller går IS tillmötes – Detta genom att vi överger vårt öppna samhälle med fri rörlighet till förmån för ett mer slutet samhälle.
  • Att människor som saknar genuina asylskäl anländer till EU för att sedan gå under jorden och försvinna från myndigheternas radar.
  • Att asylrätten är suverän och stadfäst i internationella överenskommelser, avtal och konventioner.

Med detta sagt vill jag därför göra följande:

  • Att EU upprättar säkra zoner som står under beskydd av internationella styrkor där alla asylsökande kan söka om asyl på ort och ställe.
  • Att dessa skyddszoner ska upprättas på ett antal ställen i världen samt i närheten av de länder där krig eller krigsliknande tillstånd föreligger.
  • Att EU och övriga västländer där bygger asylhandläggningsenheter med personal från EU som kan handlägga asylärendet innan den som beviljas asyl skickas till det land där de får asyl.
  • Tillse att alla EU ambassader runt om i världen på ort och ställe kan handlägga asylärenden lokalt där de är belägna och att den asylsökande stannar kvar i närområdet fram tills dess asylärendet är avgjort.
  • Förstärka EU:s yttre gränsskydd så att detta blir så starkt det någonsin kan bli.
  • Upprätta strikta regler om att asylärenden bara handläggs utanför EU – och att asyl ska vara beviljad innan inresan till EU.
  • Klargöra att asylsökande som bryter mot detta med omedelbar verkan kommer att skickas till den skyddszon som ligger närmast hemlandet för att få sitt asylärende avgjort.
  • Avskaffa transportörsansvaret så att de som beviljats asyl kan resa med alla transportmedel – Dock bara till det land i vilket de beviljats asyl.

Precis som Professor Hans Rosling med flera så ser jag Transportörsansvaret som ett hinder snarare än som en hjälp. Det är precis som han säger bättre att de asylsökande som har egen finansiering kan välja ett säkert och billigt transportmedel för sin resa snarare än den både dyra och riskfyllda resa de idag behöver göra för att komma till Europa.

Jag har i ett antal inlägg skrivit att varken Sverige eller Europa har några som helst problem med att klara av att husera de som beviljas asyl – Den stora utmaningen ligger i att sortera bort de sannolikt mer än 50% som saknar genuina asylskäl – Något som mitt förslag skulle lösa helt och hållet i och med att denna sortering görs innan inresan i Europa.

Genom att vidta åtgärder som dessa slipper vi som lever i Europa överge vår öppna och fria livsstil och gå IS tillmötes. Dock bör vi alla ta oss en funderar på hur den fria rörligheten i Europa ska fungera i en framtid. En enkel ID kontroll vid respektive landgräns kan vara på sin plats – Inte minst för att kontrollera att människor inte ägnar sig åt olagligheter.

Men ska inre gränskontroll införas så ska den gälla alla EU länder. Att besöka ett annat EU land ska fortsättningsvis precis som idag vara helt visafritt och enbart tjäna syftet att registrera hur människor rör sig.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.