Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Återinförd fastighetsskatt ett rättvisekrav i ett solidariskt samhälle!

Det är intressant att läsa den undersökning om ett återinförande av fastighetsskatten och hur den skulle slå i olika bostadsområden som publicerats i SVD näringsliv. Länken till artikeln är som följer: http://www.svd.se/sa-slar-fastighetsskatt-mot-fyra-olika-familjer#sida-3

Föga förvånande är det så att en återinförd fastighetsskatt slår hårdare ju högre pris fastigheten har. Att de allra flesta fastighetsägare får ökade kostnader för sitt boende är som jag ser det helt rätt – Det finns ingen anledning att de som bor i hyresrätt ska finansiera boendekostnaderna för sådana som äger sitt boende.

I artikeln jämför man kostnaden i Sundsvall, Haninge, Bromma och Danderyd – Föga förvånande är det så att de ökade kostnaderna som blir följden av en återinförd skatt blir högst i Danderyd – Att detta är helt rätt blir ännu klarare när priset för ett hus i Sundsvall är 2 miljoner medan huset i Danderyd är värt 20 miljoner.

Som jag ser saken ska man betala skatt efter förmåga – Den som har råd att bo i ett 20 miljoners hus har med all säkerhet betydligt högre löner än den som bor i ett hus som kostar en tiondel eller 2 miljoner – Därför är det inte mer än rätt att de som bor i ett 20 miljoners hus ska betala avsevärt mer i skatt än de som bor i ett 2 miljoners hus.

Därför är det helt rätt att fastighetsskatten är 10 gånger högre för ett hus som är värt 10 gånger mer – Det är detta som kallas SOLIDARITET mina vänner!

Fastighetsskatten ska alltid tas ut på fastighetens reella värde och inte som idag med ett schablonbelopp kallat fastighetsavgift som är lika för alla husägare och helt oberoende av hur mycket fastigheten är värd.

Som människa väljer man boende efter plånbokens storlek – Därför är det helt naturligt att staten beskattar efter samma modell – Nämligen plånbokens storlek.

Tillskillnad från min partikollega Magdalena Andersson vill jag även fasa ut räntebidragen helt under en 5 års period för de som redan åtnjuter räntesubventioner och helt stoppa dem för de som nu köper ett boende. Räntesubventioner är orättvisa och osolidariska då de bara kommer priviligerade grupper till godo – Nämligen de som har en ekonomi som tillåter köp av bostad. 

En bostad ska i alla lägen vara just en bostad och inte en penningplacering. I den ideala av värdar borde det vara jämställt att bo i eget boende kontra att bo i hyresrätt – Dock kommer sannolikt värdestegringen på det egna boendet alltid att överstiga inköpspriset även med återinförd fastighetsskatt och slopade ränteavdrag – Något som jag kan leva med då prisökningen kan ses som en slags pensionsförsäkring.

Med en återinförd fastighetsskatt och slopade räntesubventioner får vi sannolikt större rörlighet på bostadsmarknaden än idag då ingen kommer att tjäna lika mycket som idag på att bo kvar i en bostad med en storlek som vida överstiger behoven.

Därför upprepar jag min ståndpunkt – En bostad ska vara en bostad och ett ställe att bo i – Inte en penningplacering.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>