Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

”Alla människors lika värde” inkluderar även MÄN – Detta kan vi aldrig tumma på!

Att det är svårt att vara man i dagens Sverige har jag förvisso aldrig upplevt själv även om många män framför just denna synpunkt till mig i egenskap av politiker – Dessutom med en uppmaning om att jag i framtiden bör jobba för att göra något åt saken.

De som klagar på detta hävdar att kvinnor har prioritet överallt och att män alltid diskrimineras – Något som inte är sant men som säkert kan upplevas så eftersom delar av feministrörelsen så att säga har ”kidnappat” jämlikhetsfrågan och gjort den till en könskamp.

För mig är principen om ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE en central värdegrund i mitt politiska värv. För mig innebär det att alla ska behandlas lika – detta oavsett könstillhörighet, etnicitet, religion och sexuell läggning – Ingen ska diskrimineras och alla ska behandlas lika.

Därför blir jag både arg och upprörd när jag läser Digitaliseringskommissionens förslag om avskrivning av studielånen för kvinnor som väljer IT utbildningar. Hur man överhuvudtaget från en kommission tillsatt av regeringen kan lämna förslag som går emot principen om ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE övergår mitt förstånd.

Skulle vi Socialdemokrater i Riksdagen till äventyrs acceptera detta så är det att gå rakt emot vår egen ideologi och våra egna värderingar.

Kvinnor och män har samma värde – Då ska de även behandlas på samma sätt i alla lägen sett ur min synvinkel. Avskrivna studielån för kvinnor innebär att likabehandlingen sätts ur spel. Att införa något sådant är precis lika fel som att kvotera in någon på en utbildning bara därför att man har en viss könstillhörighet.

Förvisso finns det både mans- och kvinnodominerade yrken – Dock ska vi inte justera dessa obalanser genom att ensidigt ge det ena könet – I detta fall kvinnor ekonomiska fördelar gentemot män.

Alla utbildningar är öppna för alla och antagningen sker utifrån akademiska meriter – Denna ordnings ska gälla även fortsättningsvis. Till digitaliseringskommissionen säger jag följande: Hitta andra vägar att locka kvinnor till IT relaterade utbildningar.

Valet av utbildning ska styras av intresse och utsikterna av ett framtida arbete – Inte genom ekonomisk DISKRIMINERING av män!

Skulle detta bli verklighet kan man fråga sig vad nästa steg skulle bli?

Vilka ekonomiska fördelar ska man ge män i syfte att få dem att genomgå utbildningar i yrken som domineras av kvinnor?

Ska vi i framtiden även avskriva studielån för män som utbildar sig till lärare, förskolelärare och sjuksköterskor medan kvinnor på samma utbildning själva får betala tillbaka sina studielån fullt ut?

Avslutningsvis säger jag därför principen om ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE betyder precis som meningen säger att alla är lika mycket värda – och att män och kvinnor ska behandlas lika i alla avseenden.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.