Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Umeå Kommun måste tänka om i fråga om arbetskläder och följa reglerna från Socialstyrelsen!

Socialstyrelsen som reglerar hälso- och sjukvård har fattat beslut om att arbetskläder ska bli obligatoriskt inom hemtjänsten, särskilda boenden och LSS boenden. Man har dessutom kommit med regelverk som säger att kläderna ska bytas varje dag och att de inte får användas under resor till och från jobbet samt att kläderna ska tvättas i 60 grader celsius.

Bakgrunden till beslutet är man vill minska riskerna för smittspridning via personalen mellan olika patienter och brukare.

I dag intervjuades Umeå Kommuns Utvecklingsdirektör Ewa Klingefors i ärendet av Sveriges Radio Västerbotten och jag blev mycket förvånad över hennes inställning i ärendet och i hur kommunen avser implementera de nya reglerna.

Hon berättade att hemtjänsten redan fått egna arbetskläder och att de som jobbar där sköter tvätten av kläderna själva. När det gäller de nya regelverket som den reglerade myndigheten inför från årsskiftet säger hon sig vilja avvakta med beslut om hur kommunen ska agera – Detta i avvaktan på domstolsbeslut i ärendet gällande andra kommuner som via SKL driver frågan.

Ewa säger att regelverket är oklart och att det inte finns något i den nya reglerna som rakt av säger vem som ska bekosta både arbetskläder och tvätt. Hon säger dessutom att det skulle bli dyrt med både klädinköp och inköp av tvättmaskiner.

För mig är denna inställning underlig. Socialstyrelsen är en statlig myndighet och när statliga myndigheter kommer med regler och förordningar ska dessa följas till punkt och pricka. Socialstyrelsen skulle aldrig komma med regler som dessa annat än med intentionen att det är landets kommuner ska stå för både inköp och tvätt.

Att man nu svävar på målet kan säkert ha att göra med att de yrkesgrupper som berörs av de nya reglerna är kvinnodominerade även om jag innerligt hoppas att så icke är fallet. Tittar vi på kommunala yrken som domineras av män är arbetskläder en självklarhet – Något som borde gälla alla kommunens anställda med behov av speciella arbetskläder.

Som Socialdemokrater har vi en strävan att göra Umeå fossilfritt och mer hållbart genom att ansluta oss till regeringens nya initiativ Fossilfritt Sverige. Hans Lindberg säger att målsättningen är att Umeå Kommuns egna verksamheter ska vara klimatneutrala.

Att följa Socialstyrelsens nya direktiv är precis ett sådan steg Hans – Ett steg mot att göra Umeå klimatneutralt.

För mig är det självklart att kommunen ska stå både för tillhandahållande av arbetskläder och för tvättandet av densamma.

Att ge de anställda order att tvätta sina egna arbetskläder i hemmet är så långt ifrån klimatneutralitet man kan komma då både vattenförbrukning, avloppsmängder, elförbrukning och utsläpp av kemikalier kommer att öka.

Umeå Kommun har nu chansen att göra skillnad och visa att vi menar allvar med att bli klimatneutrala.

Till Hans och övriga partikamrater i beslutande ställning säger jag därför följande – Fatta beslut i frågan genast och med prioritet och ge sedan tjänstemännen uppgiften att skyndsamt implementera beslutet.

Vad vi ska göra är att upphandla både kläder och tvättning av densamma – Dessutom ska vi i upphandlingsunderlaget kräva att kläderna är miljövänliga – gärna tillverkade av ekologiska och återvunna fibrer samt att det företag som ombesörjer tvätten använder sig av miljövänliga tvättmetoder samt att hämtning och utkörning av det som tvättas sker med miljövänliga fordon av högsta miljöklass drivna av fossilfria drivmedel.

Vi kan om vi vill och som Kommun ska vi alltid föregå med gott exempel.

Dessutom är Umeå Kommun en Socialdemokratiskt styrd kommun och i en sådan ska alla anställda ha lika värde – Både män och kvinnor.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.