Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det finns starka samband mellan ojämlikhet och en klimathotande livsstil.

Jag har läst ett reportage i vad de som kritiserar mig brukar kalla för en vänstervriden och extrem publikation – Nämligen ETC. Att jag läser ETC beror på att de allt som oftast publicerar även sådant som ser sanningen – Dvs. artiklar som påvisar vikten av ett mer JÄMLIKT samhälle.

Det reportage jag nu läst är en artikel om 2 brittiska forskare – Rickard Wilkinson och Kate Pickett och deras slutsats om att ökad ojämlikhet förvärrar klimatkrisen. I mina tidigare inlägg har jag presenterat precis samma slutsats om än ur ett annorlunda perspektiv. Jag har skrivit att så länge människor kan tjäna enormt stora pengar på att exploatera och sälja fossiler – Så länge kommer industrin att fortsätta förstöra vårt klimat.

Min slutsats – vilken bevisas av fossillobbyns massiva sponsring av forskare som påvisar att människans användande fossiler inte påverkar miljön, samt att fossiler är framtiden är möjlig just på grund av pengar. De som tjänar stora pengar på brytning och försäljning av kol och olja saknar helt intresse för huruvida detta är bra eller dåligt för miljön – Allt som räknas är att berika sig själva oavsett konsekvenserna.

Richard och Kate har kommit fram till ungefär samma sak om än ur ett än djupare och mer vetenskapligt perspektiv. De har kommit till slutsatsen att de inkomst- och förmögenhetsskillnader och den ojämlikhet som finns i samhället är skadliga för arbetet mot ett mer hållbart sätt att leva.

Deras forskning påvisar att ojämlika levnadsvillkor skapar statusjakt – En statusjakt som är skadlig för miljön. Undersökningen visar även att det finns starka samband mellan JÄMLIKHET och hållbar konsumtion – Detta därför att samhörigheten och samhällsgemenskapen är starkare ju mer JÄMLIKT ett samhälle är.

För egen del tycker jag att resultatet av deras forskning är intressant  – Måhända därför att jag är Socialdemokrat och därför att mitt mål är ett mer JÄMLIKT samhälle med betydligt mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader än dagens samhälle.

Därutöver ger deras slutsat mig än mer bränsle i kampen för ett mer JÄMLIKT samhälle. Förutom miljön och klimatet måste världens tillgångar fördelas mer JÄMLIKT – Detta om vi ska undvika ett framtida 3:e världskrig.

Människor kan acceptera mycket men när man trots hårt arbete förtrycks ekonomiskt av de som äger samhällets resurser kommer reaktionen förr eller senare – Den reaktion som leder till folklig resning och attack på de som tillskansat sig oproportionerligt mycket av samhällets tillgångar.

Därför är kampen för ett mer JÄMLIKT Sverige och en mer JÄMLIK värld förutom en kamp för miljön även en kamp för fortsatt fred på jorden.

Som Socialdemokrater står vi upp för detta i vår ideologiska grundsyn. KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE och kampen för ett JÄMLIKT samhälle är fundamentalt viktigt och den enda vägen mot ett hållbart levnadssätt och fred på jorden.

Det ligger mycket sanning i Bob Marleys sång – Den som säger ”You can fool some people some times but you can not fool all the people all the time”

För den som vill läsa hela artikeln är länken till densamma följande: http://www.etc.se/ekonomi/okad-ojamlikhet-forvarrar-klimatkrisen

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.