Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Plan & byggnadslagen PBL blockerar snabbt bostadsbyggande.

När man pratar med kommun politiker runt om i Sverige om vikten av att bygga nya hyresrätter i stor skala för att bygga bort dagens bostadsbrist framgår att det största hindret mot detta är Plan & Byggnadslagen förkortad PBL.

Allt byggande i Sverige präglas av en överklagandehysteri av sällan skådat slag. Det spelar ingen roll vad som ska byggas! Med dagens utformning av PBL överklagas allt gång på gång i all oändlighet.

Därför finns det anledning att fråga sig vad nyttan är med denna i många stycken helt okontrollerbara överklagandehysteri?

I ett rättssamhälle är det rimligt att det går att överklaga beslut fattade inom stat, kommun och landsting – Dock tycker jag att det räcker och är tillräckligt rättssäkert att ärenden som rör PBL bara kan överklagas en gång. Dessutom ska överklagandeprocessen förkortas så att dom kan falla inom maximalt 1 månad efter överklagande – Detta för att inte stoppa upp det bostadsbyggande som är nödvändigt om vi ska komma tillrätta med bostadsbristen.

PBL måste ändras så att vi får stopp på vansinnet med överklagandehysterin. Dessutom måste både PBL och andra lagar ändras så att många av de idag helt onödiga krav som finns – bland annat gällande bullerkrav mm. kan förenklas så att byggande blir möjligt på fler platser än idag.

Dagens överklagandeprocesser kostar stora pengar för samhället – Detta utan att tillföra samhällsnytta. Dessutom försenar de byggnadsprocessen med flera år, i vissa fall till och med mer årtionden.

Att människor har olika uppfattning och olika intressen är självklart för alla och envar. Dock tycker jag precis som många andra att majoritetens vilja alltid måste få gehör, och att det är majoriteten som ska få sin vilja igenom.

I min värld kallas detta demokrati!

Låt oss därför reformera PBL och införa begränsningar i rätten att överklaga de beslut som kommunerna med majoritet tagit i plan och byggärenden.

Jag tänker mig följande process grovt förenklad:

  • Att alla PBL ärenden innan beslut tas bereds precis som idag och föregås av en berednings och utvärderingsprocess där alla som vill kan framföra sina synpunkter och invändningar mot förslaget.
  • Att alla invändningar och synpunkter som inkommer redovisas i det slutgiltiga beslutsunderlaget.
  • Att alla beslut i PBL ärenden ska sätta samhällsnyttan framför individnyttan.
  • Att beslutsunderlaget efter revision och behandling av invändningar och synpunkter leder till att beslut fattas enligt majoritetsprincipen.
  • Inrättandet av en speciell överklagandeprocess i PBL ärenden där någon av de befintliga domstolarna t.ex. Förvaltningsrätten använder sig av en förenklad process och kan fatta beslut utan att någon egentlig rättegång behöver genomföras. Samt att dessa beslut är slutgiltiga och inte möjliga att överklaga.
  • Att de domstolar som får uppdraget att handlägga PBL ärenden gör så genom att i dessa ärenden använda jurister och andra experter på området som bara handlägger PBL ärenden.
  • En handläggningstid på maximalt 1 månad i överklagandeärenden rörande PBL.
  • Att endast personer eller organisationer som direkt och/eller indirekt berörs av beslutet ska ha rätt att överklaga. Således ska inte andra än de som bor i anslutning till och/eller äger mark eller byggnader i direkt anslutning till berört område äga rätt att överklaga.
  • Att domstolens beslut omedelbart vinner laga kraft och blir bindande för alla inblandade parter.
  • Att beslutet är explicit utan möjlighet till vidare överklagan till annan instans eller till EU domstolen.

Att jag vill förenkla denna process har sin grund i att jag tycker att det är fel att enskilda personer och organisationer ska kunna blockera kommunala majoritetsbeslut enligt PBL i åratal bara därför att de som minoritet inte gillar ändringen i fråga.

Sålunda anser jag att nuvarande ordning i allra högsta grad är odemokratisk – Dessutom som det enskilt största hinder för att snabbt bygga bort den bostadsbrist som präglar Sverige av idag.

I dag går det att finna otaliga exempel på hur långdragna överklagandeprocesser lamslagit och/eller helt stoppat en hel kommuns fortsatta utveckling – Denna trend måste brytas om samhället ska utvecklas och för att byggande av infrastruktur och bostäder ska kunna genomföras effektivt i enlighet med majoritetens önskemål.

”Hemligheten till en framgångsrimorgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.