Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det är bara i svåra tider ledarskapet prövas.

Att situationen är minst sagt skakig och att saker vi aldrig upplevt tidigare nu ser dagens ljus i Sverige tror jag att de allra flesta alla är överens om.

Ett Sverige där maskerade lynchmobbar skändar svenska flaggan samtidigt som de skanderar rasistiska och nazistiska slagord medan de slår och misshandlar invandrare är beteenden vi varken upplevt eller sett tidigare – Dessutom företeelser som inte hör hemma i ett välfärdsland.

Att detta sker är inte värdigt!  – Vare sig för oss politiker eller för medborgarna. Men trots att det är under vår värdighet så sker det här och nu. Som politiker och regeringsbärare måste vi därför fråga oss varför det sker och vad vi kan göra för att det ska upphöra?

För mig är det uppenbart varför det sker – Det sker därför att Sverige slitits sönder av årtal av nyliberal politik som medvetet skapat social oro och större klassklyftor. Dessutom sker det därför att det nuvarande ledarskapet i vårt parti är oklart och otydligt och därför att vi Socialdemokrater misslyckats med att kommunicera vilken sorts samhälle vi vill att Sverige ska bli som ett resultat av vår politik.

Att samhället och samhällsklimatet i Sverige utvecklats så att det vi ser hända idag händer går inte att mörklägga eller bortse ifrån. Snarare är det prövningar som måste mötas genom ett gott och stabilt ledarskap.

Som ledare måste vi våga stå högs och främst på barrikaderna och visa att vi har kontroll på läget. Dessutom måste vi flytta fram positionerna och våga berätta om vad som gått fel i Sverige och vad vi avser göra för att lösa problemen.

Vi måste våga berätta att skattesänkningar, försvagade sociala trygghetssystem, försämrad arbetsrätt, större klyftor och utanförskap alla är bevis på att nyliberal härskarpolitik sliter sönder vårt land och skapar kaos likt det vi upplever i idag.

Därefter ska vi berätta hur vi genom kraftfulla reformer ska lösa problemen.

Vi måste tala om för svenska folket att privatiseringen av offentlig sektor är skadlig och att den därför ska upphöra omedelbart – samt att delar av det som redan privatiserats ska återkommunaliseras.

Vi måste våga stå upp för och deklarera hur det samhälle vi Socialdemokrater vill bygga ska se ut – Vi ska tydliggöra att valalternativen är begränsade när det gäller samhällsbygget och att alternativen som står till buds endast är två till antalet – Endera är ett samhälle byggt på GIRIGHET och EGOISM eller ett samhälle byggt på KÄRLEK och SOLIDARITET och att vi Socialdemokrater står för det senare.

Vi måste även våga ifrågasätta för vem samhället ska byggas – Ska de byggas för flertalet eller ska det byggas för fåtalet?

Men mest av allt måste vi visa stort och modigt ledarskap för att med kraft få stopp på den bitvis både hätska men framför allt rasistiska debatt som präglar vårt land för tillfället.

Den förda politiken likväl som ledarskapet ska vara transparent och tydligt. Vi ska öppet deklarera att det faktiskt finns ett tak för hur många asylsökande vi kan ta emot och samtidigt öppet berätta för väljarna på vilken nivå detta tak ligger samt hur vi politiskt ska klara av en effektiv integration av de som kommer.

Allt detta ska vi forma i en enkel och tydlig politik – En politik som tar fasta på medborgarnas oro och en politik som åtgärdar de problem som är orsakerna till att många svenskar idag upplever osäkerhet och rädsla.

Att situationen i Sverige ser ut som den gör beror inte på allt för stor invandring som många vill göra gällande – Detta är att kraftigt förenkla och leda uppmärksamheten bort från det som är det egentliga problemet – Nämligen en GIRIG nyliberal politik som slitit sönder samhället genom att kraftigt öka skillnaderna mellan fattig och rik.

RÄTTEN TILL ETT ARBETE – RÄTTEN TILL EN BOSTAD – RÄTTEN TILL SOCIAL TRYGGHET – RÄTTEN TILL SJUKVÅRD – RÄTTEN TILL SCHYSSTA ARBETSVILLKOR och RÄTTEN TILL LIKA VÄRDE FÖR ALLA MÄNNISKOR är grundbultar som ska omfatta ALLA – Inte bara ett utvalt fåtal.

Med mod och dådkraft ska vi visa och staka ut vägen för hur dessa rättigheter ska infrias.

Allt detta och mer därtill kan och ska vi lösa med Socialdemokratisk politik – Dock fodrar det en återgång till den politik vi förde tidigare – Den politik som skapade det Sverige som präglades av harmoni, optimism och framtidstro.

Rätten till ett arbete ska säkerställas genom en massiv satsning på skapandet av nya arbetstillfällen – Främst inom offentlig sektor men även genom kompetensutveckling av de vars kompetens behöver höjas för att möta arbetsmarknadens krav. Därutöver genom satsningar på entreprenörskap och småföretagande.

Rätten till en bostad ska vi säkerställa genom införandet av en Bostadsförsörjningslag – Dvs. den lag som stipulerar att alla landets kommuner måste förse alla med behov av en bostad med en bostad – Den lag som ser till att allmännyttan bygger nytt och återtar initiativet när det gäller byggande och förvaltning av hyresfastigheter. Dessutom genom att införa amorteringskrav och genom att fasa ut räntesubventioner på bostadslån.

Rätten till socialtrygghet ska vi säkerställa genom att återställa nivåerna i sjukförsäkringen och a-kassan och genom att öka personaltätheten inom omsorgen och skolan.

Rätten till sjukvård av god kvalitet ska vi säkerställa genom att skrota landstingen och ersätta dem med 6-8 sjukvårdsregioner som styrs och leds direkt av regeringen. De besparingar vi gör på att skrota den politiska närvaron i landstingen och på att minska på sjukvårdens administrativa kostnader ska läggas på mer och bättre sjukvård.

Rätten till schyssta arbetsvillkor ska vi säkerställa genom att ge landets fackföreningar större inflytande och genom att kräva svenska avtal och villkor på svenska arbetsplatser oavsett vart ifrån arbetstagarna kommer.

Rätten till alla människors lika värde ska vi säkerställa genom att bli bättre på integration av invandrare samt genom att reformera skattesystemet så att tillräckligt mycket skatter betalas för att klara välfärden och pensionerna.

Möjligheten att skatteplanera ska begränsas kraftigt och helst stoppas helt och hållet. Vidare ska arbetsgivaravgifterna och dagens lönebikostnader skrotas och istället ersättas av en produktionsskatt som utgår oberoende av om tillverkningen sker manuellt eller maskinellt.

Bank & finansindustrin ska regleras så att dessa inte kan skapa situationer som gör att de på grund av vidlyftiga affärer och stort risktagande riskerar att gå i konkurs och därmed bli en belastning för landets skattebetalare.

Sist men inte minst ska vi Socialdemokrater öppet deklarera att vi aldrig kommer att tveka att höja skatten för högavlönade och för de med stora förmögenheter om åtgärderna ovan inte skapar tillräckligt med skatteintäkter för att klara välfärden.

Gör vi allt detta – Vilket vi måste göra om vi på nytt vill se ett Sverige fyllt av harmoni, optimism och framtidstro – Ja då har vi återskapat det KÄRLEKSFULLA Sverige som existerade fram till mitten av 19080-talet.

Dessutom ett Sverige som är bra för folkflertalet – Dvs. för alla de arbetare, tjänstemän och småföretagare som utgör majoriteten av Sveriges befolkning

Kan vi Socialdemokrater klara detta?

Svaret är tveklöst JA! – Självklart kan vi klara detta.

Att vi kan beror på att vi gjort det förr och därför har receptet på hur det låter sig göras. Allt som behövs är att dagens partiledning alternativt en ny partiledning kliver upp på barrikaderna och tar kommandot i det förändringsarbete som behöver göras.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.