Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vilka signaler sänder Riksbankens sänkning av styrräntan?

Till att börja med sänder de signaler om att Riksbanken vill försvaga kronan för att öka på inflationen – Något som varit deras mål under en längre tid och något som fungerat rätt dåligt. Nästa signal av en sänkt styrränta är att Riksbanken helst ser att resultatet av kommande avtalsrörelse blir lönelyft och då kraftiga sådana – Något som skapar högre konsumtion och därmed höjd inflation.

Jag är på inget sätt en förespråkare för höjd inflation för att ta Sverige ur krisen – Snarare tvärt om då inflation i sig aldrig bör bli ett självändamål. Däremot är jag starkt för rejäla löneökningar – Detta eftersom löneökningar för de breda lagren av inkomsttagare går till konsumtion snarare än sparande. En konsumtion som sedan driver på inflationen och skapar en vinn-vinn situation sett ur Riksbankens perspektiv.

Sverige ska precis som jag påtalat ett antal gånger tidigare inte försöka spara sig ur krisen – Snarare ska vi låna till investeringar och investera oss ur krisen.

Att sänka ingångs- och/eller lägstalöner skapar ingen tillväxt oavsett hur mycket Svenskt Näringslivs VD påtalar att så kommer att ske. Dessutom kommer sådana sänkningar inte heller att skapa fler arbetstillfällen – Den enda effekten av sänkta löner blir en ytterligare påspädning av företagens vinster och en förstärkning av den snedfördelning av pengar och tillgångar som redan existerar.

Dessutom går sänkta löner stick i stäv mot Riksbankens önskan om större inflation.

Därför ska vi istället för att sänka löner se till att höja densamma – Dessutom ska vi låna för att investera och bygga ut offentlig sektor – Dvs. den sektor i vilken stora delar av framtidens arbetstillfällen kommer att skapas.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.