Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nya E4 eller Östra länken som den även kallas är ett fiasko.

Umeå har ju som bekant under lång tid varit utsatt för stora luftföroreningar i centrum längst Västra Esplanaden – Något som skulle lösas med en ringled runt Umeå i form av Östra och Västra länken av vilken den Östra länken är byggd och numera har E4 status.

Dock tycker jag att det är hög tid att framför allt Trafikverket men även Umeå Komun erkänner att Östra länken i sitt nuvarande utförande är ett miljömässig likväl som trafikflödesmässigt fiasko och att den måste byggas om för att fylla sin funktion.

Varför är då Östra länken/nya E4 ett fiasko?

Svaret är RONDELLER – eller cirkulationsplatser för att använda den korrekta benämningen.

Den gamla E4:an genom stan hade innan Östra länken byggdes 2 cirkulationsplatser på sin väg genom Umeå ut till Söderslätt – Östra länken har hela 7 cirkulationsplatser fram till Söderslättsrondellen och anslutningen till den sedan tidigare befintliga E4:an.

Att sträckningen kan innehålla 1 eller ett par cirkulationsplatser är helt i sin ordning men 7 cirkulationsplatser är väl över gränsen för vad som är rimligt både ur miljö och trafiksäkerhetsperspektiv.

Man kan ju fråga sig varför Trafikverket valde cirkulationsplatser snarare än planskilda korsningar som annars är det vanliga sättet att bygga? Min tolkning är att det handlade om att spara pengar då en cirkulationsplats blir betydligt billigare att bygga än planskilda korsningar.

Den nya sträckningen av E4 hjälper säkert till att mildra luftföroreningarna något i centrum – Dock skapar de en massa nya problem med luftföroreningar längst den nya E4 sträckningen. Dessutom kan jag inte finna något annat än att de hos Trafikverket som planerade den nya sträckningen måste vara helt utan kunskaper om tung trafik och framförandet av tunga fordon.

Med så många cirkulationsplatser längs Östra länken skapas mängder av inbromsningar och accelerationer vilket är en katastrof för luften och miljön – Dessutom något som skapar mängder av partikelutsläpp från bromsar och däck.

När tunga fordon måste bromsa ner och köra i snigeltakt genom cirkulationsplatserna för att undvika lastförskjutning skapas en stor mängd luftföroreningar – Alldeles speciellt så från alla de tankbilar som kör längst vägen med kemikalier och drivmedel i lasten.

Dessutom tar genomfarten oerhört mycket längre tid i anspråk än den tidigare färden genom city – Detta trots att hastighetsgränserna är högre. Högre hastighet är bra om den kan nyttjas – I fallet Östra länken är detta inte möjligt på grund av de många cirkulationsplatserna.

Längre tidsåtgång innebär dessutom att många fortsätter att köra genom city. Även tunga fordon väljer trots genomfartsförbud att chansa och köra genom city därför att tidsvinsten är stor. Det är till stor del därför som cityluften inte blivit bättre i den takt planerarna tänkt sig.

Därför upprepar jag än en gång det jag anförde i början – Både Trafikverket och Umeå Kommun bör erkänna att Östra Länken är ett fiasko och en tankevurpa och att en ombyggnation är nödvändig.

Dessutom måste Trafikverket ta på sig hela ansvaret för luftföroreningarna i Umeå i och med att bara halva jobbet med en ringled runt Umeå är gjort – Västra länken lyser som bekant fortfarande med sin frånvaro trots Trafikverkets tidigare löften.

Som jag ser det bör korsningen vid Ålidhem/Täfteåvägen byggas om och bli planskild liksom korsningarna vid OKQ8 Carlshem och nere vid Statoil och Ingo macken vid infarten till Carlshem – Cirkulationsplatsen vid övre infarten till Carlshem kan slopas helt och hållet då den trafik som ska dit med fördel kan använda den nya planskilda korsningen vid OKQ8 samt de lokalgator som redan finns.

Vi måste göra om och dessutom göra rätt – hela processen med omgörningen startar dock med ett erkännande av både Kommunen och Trafikverket – Erkännandet att vi gjorde fel när Östra Länken/E4 planerades.

Dessutom tycker jag inte att det är varesig rättvist eller solidariskt att flytta den dåliga luftkvaliteten från city till Ålidhem/Carlshem.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.