Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Utan en stark offentlig sektor tynar det privata näringslivet bort.

Socialdemokraterna behöver inte modernisera politiken för att återvinna väljarnas förtroende. En återgång till den politik vi fört historiskt är fullt tillräckligt – Detta därför att dagens utmaningar är snarlika de utmaningar vi mött historiskt.

Socialdemokratisk politik bygger nu liksom då på den ideologiska övertygelsen om storheten i KÄRLEK – SOLIDARITET – ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE och det JÄMLIKA samhälle dessa värden strävar efter att bygga.

På samma sätt har vi i egentlig mening aldrig svävat på målet när vi påstår att socialdemokratins mål alltid varit att öka jämlikheten och reducera de inkomst- och förmögenhetsskillnader som finns till ett minimum – I vart fall för de riktigt breda massorna.

Kort och gott innebär vår politik att vi bygger samhällsstrukturer och en offentlig sektor som säkerställer att alla medborgare omfattas av de sociala trygghetssystemen.

Genom användandet av den Demokratiska Socialismen lanserad av Olof Palme ser vi till att den offentliga sektorn stannar i offentlig ägo – Dessutom driven av det offentliga utan privat inblandning.

Den offentliga sektorn behövs som motvikt till näringslivets kommersiella vinstintresse!

I alla lägen där näringslivet förlorar fotfästet och blir allt för GIRIGT kan en offentligt ägd och kontrollerad offentlig sektor fylla sin funktion som motvikt mot GIRIGHETEN – Detta genom att gå in och konkurrera för att bryta monopol/oligopol och återställa en sund konkurrens.

Så vitt jag vet, förstår och känner till finns det inget land på jorden där man kan påvisa att kommersiella intressen genom fri oreglerad konkurrens i en fri marknadsekonomi förmått skapa en struktur där alla medborgare omfattas av starka sociala trygghetssystem. Det är mot bakgrund av detta det privata näringslivet behöver den offentliga sektorn lika mycket som den offentliga sektorn behöver det privata näringslivet för att utvecklas på ett sunt och framgångsrikt sätt.

Kort kan man säga att Sveriges välmående gynnas av ett läge där staten och kapitalet vandrar hand i hand. Något vi socialdemokrater kallar blandekonomi.

I ett väl fungerande Sverige måste den offentliga sektorn fungera som motvikt till det privata näringslivet och vara driven av behov och inte av efterfrågan – Dessutom offentligt ägd och finansierad med skattemedel samt vara driven utan vinstintresse.

Bara med en offentlig sektor byggd på den Demokratiska Socialismens fundament kan Sverige i tider av lågkonjunktur säkerställa att människor kommer i arbete eller arbetsmarknadspolitiska åtgärder – Detta genom att bygga en brygga av utbildningar och arbetsmarknadspolitiska åtgärder fram till nästa högkonjunktur.

En offentlig sektor byggd enligt Socialdemokratisk nomenklatur blir per automatik den offentliga sektor som i tider av lågkonjunktur avlastar det privata näringslivet genom att överta ansvaret för de medarbetare som måste permitteras när konjunkturen och försäljningen viker.

Lågkonjunktur är den bästa tiden att vidareutbilda människor och stärka deras kompetens och konkurrenskraft – Ett ansvar som vilar på den offentliga sektorn. Därför är offentlig sektor det naturliga valet när vi nu ska utbilda alla nyanlända så att de kan sättas i arbete.

Vi Socialdemokrater har aldrig backat i övertygelsen om att det är den offentliga sektorns uppgift att tillse att näringslivet vid alla tillfällen har tillgång till välutbildad arbetskraft med rätt kompetensprofil.

Socialdemokratisk politik och den Demokratiska Socialismen syftar till att återge ”flertalet” makten över ”fåtalet” – Något som till stora delar gått förlorat under Alliansens tid vid makten där den politiska inriktningen snarare är att ge ”fåtalet” makten över ”flertalet”.

Det är därför en röst på Socialdemokraterna är detsamma som en röst för ett välmående Sverige präglat av kärlek, solidaritet och rättvisa.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

En kommentar

  1. LL

    Jag tror du måste komma ut i verkligheten
    Har jobbat hela helgen och kommit kontakt
    med allt gammalt groll i min verksamhet och
    man blir fundersam om vilka gräddfiler det verkar
    finnas jag känner han och han då tror dom att vi som jobbar
    på upphandlat uppdrag att vi skall göra dom till lags
    är det inte som för vi alla andra att bor vi på ett område som det
    bor politiker och andra uppsatta medborgare att det skall göras skillnad
    och dom har bättre förmåner än dom som bor i statar kvartererna ( uppbyggt
    med miljonprogrammet) skall vi göra skillnad var är din logik i det soseal enganemang
    tur man slutat betala fackavgift till porrklubbar och champnge fester i Stockholm.
    Du har själv klagat, Vakna, håll dig till relevanta spörsmål se dig om LYSSNA PÅ
    VAD MEDBORGARNA SOM BETALAR SKATT TYCKER Det är ingen privat aktör
    som tynar bort utan det jag tror är den ofentliga sektorn som får problem dom verkar
    inte klara sitt uppdrag, inte bolagen som ni politiker skapat dom har en fungerande organision
    men det offentliga är nog beroende av den privata marknaden har det Ikea varit i startgroparna
    om det hade arbetats och utförts om det varit i offentlgt utförande glöm det kom till verkligheten
    hoppas inte allt skall utföra i offentig verkasmhet tror inte vi har råd med det. skatte betalarna
    är bra att ha för dom verkar vara blind och döv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.