Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Politiker som är involverade i offentlig upphandling bör tänka först och handla sedan.

Politiker i allmänhet och socialdemokratiska politiker i synnerhet måste ställa sig själva frågan om hur man ska agera som politiker när man upphandlar tjänster för t.ex. kommunen eller landstinget.

Går det att handla upp tjänster med lägsta pris som det viktigaste kriteriet och samtidigt politiskt säga sig värna om de arbetstagare som ska utföra de arbetsuppgifter man handlat upp utan att finna sig själv i en politisk konfliktsituation?

För egen del anser jag att en upphandling där lägsta pris är det viktigaste kriteriet för vem som ska få uppdraget är en intressekonflikt – I vart fall om man är socialdemokratisk och/eller vänsterpolitiker.

Med detta sagt så ser jag ingen konflikt i upphandlandet i sig utan snarare i hur upphandlingen är konstruerad när det gäller kraven på hur och av vem arbetet ska utföras samt på vilka anställningsvillkor som ska gälla..

Som socialdemokrat anser jag att det är politiskt korrekt att ställa krav på både anställningsform, tjänstgöringsgrad och förekomsten av kollektivavtal i samband med upphandlingar. Jag anser dessutom att det är fullt legitimt att kräva att vinnande entreprenör per automatik övertar den personal som arbetar med verksamheten.

Att jag tycker så ligger helt i linje med den åsikt jag tidigare framfört när jag sagt att vi inte ska konkurrera med låga löner och dåliga arbetsvillkor- Konkurrens ska ske med kvalitet och lägre vinstnivåer eller effektivare processer snarare än genom lägre löner.

Som socialdemokrater är det viktigt att sända signalen till alla arbetare att vi bryr oss om dem – Dessutom hela vägen från ax till limpa – Dvs. både i ord och i handling.

Därför vill jag att vi inom socialdemokratin tar detta till oss och utarbetar centrala riktlinjer för vilka villkor vi ska ställa för upphandlad verksamhet.

Bland de villkor vi ska ställa ska följande finnas med om jag får vara med och bestämma:

  • Övertagande av föregående entreprenörs personal.
  • Krav på att kollektivavtal ska finnas för alla anställda.
  • Krav på att vinnande entreprenör har fast heltid som norm med möjlighet för den anställde att välja deltid om denne så önskar.
  • Krav på att vinnande entreprenör ska använda sig av egen personal snarare än inhyrd personal för den verksamhet som ska bedrivas med ett tak på hur stor inhyrning som tillåts.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.