Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Riksdagens skattedebatt är bara tomt prat om tandlösa åtgärder!

Låt mig börja med att säga att jag underkänner hela det 10-punktsprogram som mitt eget parti och min egen finansminister Magdalena Andersson presenterat för att komma tillrätta med skatteplaneringen.

Låt mig även säga att den debatt som i skrivande stund pågår i riksdagen i samma ärende är både innehållslös och fantasilös i och med att ingen vågar prata klarspråk och angripa det som möjliggör all skatteplanering – Nämligen våra dubbelbeskattningsavtal/skatteavtal med andra länder.

Skatteavtalen som Sverige ingått med andra länder är skatteplaneringens motor och vill man se en förändring måste man förändra motorns verkningsgrad – En förändring som bara kan åstadkommas om vi förändrar skrivningen i de dubbelbeskattningsavtal/skatteavtal Sverige har med andra länder.

Varje gång jag lyssnar på debatter i ämnet förvånas jag över varför ingen oavsett partitillhörighet vågar ta upp frågan om huruvida skatteavtalen spelar en avgörande roll eller inte.

Alla avtal som ger företag och privatpersoner rätten eller möjligheten att på olika sätt styra vart skatten ska betalas uppmanar till just detta – Nämligen att själv avgöra om och vart man ska betala skatt.

Att man som skattebetalare i ett sådant läge väljer det alternativ som innebär den lägsta beskattningen är naturligt och ska belastas lagstiftaren snarare än den som använder avtalet som verktyg.

Det finns ett oerhört enkelt och effektivt sätt att sätta stopp för det mesta av all skatteplanering och det är att förändra skrivningen i skatteavtalen. Förändringar som innebär att avtalen efter ändringen stipulerar att man som skattskyldig ALLTID ska betala den högsta av de skattesatser som råder i de länder som omfattas av avtalet samt att nedsättning av skatten i intjänandelandet bara medges med lika mycket som man kan bevisa att man betalat i det andra landet.

Med en sådan förändring försvinner incitamenten för länder såsom Nederländerna och Luxembourg att att tillåta att man förhandlar med deras skattemyndigheter för att bestämma hur hög skattesatsen ska vara.

Grundscenariot i en SOLIDARISK värld borde rimligen vara att ALLA – Företag likväl som privatpersoner ska betala skatt i alla länder där de gör vinster och/eller har inkomster i enlighet med de skattesatser som gäller i det landet.

Som socialdemokrat vill jag att vi slutar lägga ut dimridåer och att vi slutar låtsas att vi gör något när vi i själva verket gör noll och ingenting för att koma tillrätta med problemet.

Magdalena – Gör det enda rätta och angrip problemet vid roten så att vi socialdemokrater framgent med raka ryggar kan påvisa att vi bryr oss och att vi är beredda att gå hela vägen för att lösa problemet på permanent basis.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.