Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Europas folkliga motstånd mot TTIP växer i styrka.

Det globala handelsavtalet TTIP och det tilläggsavtal som ska lösa konflikter tidigare benämnt ISDS numera ICS (Investment Court System) stöter på allt större motstånd i Europa. I Tyskland har det folkliga stödet för avtalet sjunkit från 55% till bara 15% positiva.

Samma trend står att finna i en rad länder. Synonymt för det folkliga stödet är att ju mer avtalet debatteras och ju mer den folkliga kunskapen om avtalet ökar ju lägre blir stödet för avtalet.

Det människor vänder sig emot är självfallet det faktum att det är storbolagen som kommer att bestämma om avtalet skulle gå igenom. Det faktum att giriga storbolag ska kunna stämma demokratiska länder och demokratiskt fattade beslut smakar helt enkelt illa i folkmun.

Det är bra att människor vaknar och att Europas befolkning inser att vi inte ska ha handelsavtal som flyttar beslutsrätten från folket och demokratiska församlingar till storföretagens huvudkontor. Att ens diskutera och förhandla om ett handelsavtal som angriper demokratin, miljön och folkhälsan är som jag ser det huvudlöst och ett tecken på hur GIRIG och EGOISTISK världens storindustri är.

I Sverige som är ett land fullt av upplysta människor hoppas jag att debatten mot avtalet blir livlig och högljudd – Så livlig att EU tvingas begrava avtalet en gång för alla.

Frihandel är förvisso bra – Dock behövs inga avtal likt TTIP för att hantera denna frihandel då handeln kan fortgå som idag utan att minska eller hota antalet arbetstillfällen i Sverige och Europa.

EU borde om något lägga all kraft på att förhandla fram avtal om hur arbetstagarnas inflytande över löner och arbetets villkor ska stärkas snarare än försvagas. En lagstiftning som skyddar världens arbetstagare mot storföretagens rovdrift är bra mycket viktigare än ett globalt handelsavtal som skyddar företagen och straffar arbetstagarna.

För egen del ser jag det Europas ökade motstånd mot TTIP som den Europeiska socialdemokratins återuppståndelse – Som ett sätt för Europas arbetstagare att tala om för alla nyliberala krafter att det räcker nu.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.