Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Som socialdemokrater ska vi sända starka och tydliga signaler till väljarkåren.

Jag håller fast vid det som är min starkaste övertygelse – Nämligen att politik i grund och botten handlar om vilket sorts samhälle vi ska bygga. Som socialdemokrater har vi stakat ut vilket samhälle vi vill bygga i samband med att vi började prata om den svenska samhällsmodellen och bygget av ett JÄMLIKT samhälle.

Men som politiker räcker det inte att prata om det man vill göra – Pratet måste följas av action i form av progressiva förslag och en progressiv budget som visar att vi avser göra allvar med vårt samhällsbygge.

Därför vill jag att vi socialdemokrater sänder starka och tydliga signaler till väljarkåren nästa gång det är dags att lägga en budget. Vi ska lägga en budget som bygger på tillväxt och expansion och lånefinansiering för att klara av framtidens välfärd och sociala trygghetssystem.

Vi ska dessutom lägga denna budget även om vi i förväg kan anta att alliansen tillsammans med SD kommer att rösta ner den i Sveriges riksdag. Politik handlar om symbolhandlingar och om att bedriva en stark signalpolitik som visar väljarna vad vi går för. Med en sådan går det inte att rädas hur oppositionen kommer att rösta eller om budgeten kommer att bli nedröstad – Detta därför att de signaler vi sänder är viktigare än en eventuell vinst eller förlust i en omröstning i riksdagen.

Med starka signaler till väljarkåren kommer stödet för vår politik att öka i nästa val av den enkla anledningen att väljarna ser att vi faktiskt vill göra allvar av den politik vi ord säger att vi vill driva.

För egen del anser jag att en progressiv och framtidssträvande budget måste innehålla massiva satsningar som innebär att samhällets 3 mest fundamentala rättigheter kan tillfredsställas – Rätten till ett arbete – rätten till en bostad och rätten till social trygghet.

Budgeten ska finansieras med en kombination av höjda skatter för de mest välavlönade tillsammans med förändringar i skattesystemet samt med lån till utbyggnaden och personalförtätningen av offentlig sektor.

Jag vill se att vi säkerställer ett massivt bostadsbyggande i allmännyttans försorg genom att återinföra bostadsförsörjningslagen, förenkla byggreglerna samt genom att låna ut de pengar AP-fonderna idag  investerar i obligationer för att trygga kapitalbehovet för det byggande som måste till för att säkerställa att rätten till en bostad blir verklighet i Sverige.

Dessa lån ska löpa med en fast räntesats på 5% per år vilket innebär att vi över tid skapar billiga och förutsägbara lån för bostadsbyggande samtidigt som vi skapar bättre tillväxt än idag i pensionssystemen. Därutöver ska det lagstiftas om att alla bostadsbolag måste dela hela sin lånekostnad på alla kvadratmeter uthyrningsbar yta för att säkerställa att hyrorna hålls på en rimlig nivå för alla lägenheter som är att betrakta som lägenheter av normal standard.

Vi ska även förändra skatteavtalen vi har med andra länder så att dessa i en framtid stipulerar att en skattskyldig alltid betalar den högsta av de 2 skattesatser som gäller enligt avtalet och att nedsättning av svensk skatt bara görs med lika mycket som man kan bevisa att man betalt i det andra landet. Med sådana avtal på plats kommer skatteintäkterna att öka i betydande grad.

Därutöver ska vi skrota dagens arbetsgivaravgifter och istället införa en produktionsavgift som utgår oavsett av om tillverkningen sker maskinellt eller manuellt. I ett solidariskt samhälle kan vi inte ha en samhällsordning som innebär att automatiseringens vinster ensidigt tillfaller företagens ägare samtidigt som samhällets intäkter till pensioner och sociala trygghetsförsäkringar minskar i motsvarande grad.

I ett solidariskt samhälle ska företagens skatte- och avgiftsuttag vara lika oavsett tillverkningsmetod i solidaritetens namn.

Dessa åtgärder är en bra början på en progressiv politik med tillhörande budget och en klar och tydlig signal till Sveriges förenade väljarkår att vi socialdemokrater aldrig kommer att kompromissa med våra ideal. KÄRLEK – SOLIDARITET – ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE och att kampen för det JÄMLIKA samhället kommer att fortsätta hela vägen in i mål.

Kamrater – Låt oss visa väljarna att snacket åtföljs av en verkstad som gör allvar av snacket.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.