Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jämviktsarbetslöshet är en vansinnigt nyliberal uppfinning.

Bara ordet i sig får en att rysa ”jämviktsarbetslöshet” – För mig är all arbetslöshet av ondo oavsett hur stor den är. För de nyliberala upphovsmännen betyder jämviktsarbetslöshet den lägsta möjliga arbetslöshet man kan ha innan inflationen skjuter fart.

Dessutom verkar de nyliberala upphovsmännen tycka att den som är arbetslös är lat och att denna lathet ska botas genom sänkta förmåner från a-kassan och jobbskatteavdrag för den som arbetar. I dag 2016 adderar man sänkta ingångslöner som något som påstås sänka jämviktsarbetslösheten.

Det verkar således inte finnan någon rim och reson för hur mycket man ska göra för att jaga redan svaga och utstötta grupper – Allt i syfte att sänka den påhittade jämviktsarbetslösheten och genom att se till att de redan rika blir än rikare på de fattigas bekostnad.

För mig är bästa sättet att sänka arbetslösheten – Och då inte jämviktsarbetslösheten utan den reella arbetslösheten att investera i skapandet av nya arbetstillfällen och genom att personalförtäta i offentlig sektor så att de som har ett arbete slipper arbeta sig sjuka.

I stället för att jaga sjuka och svaga ska vi jaga de som tillhör de rikas skara – Detta genom att beskatta de allra högsta inkomsterna mer än idag samt genom att återinföra både förmögenhetsskatt, fastighetsskatt och arvs & gåvoskatten samt genom att göra det svårare att skatteplanera.

I stället för sänkt a-kassa ska vi göra om arbetsgivaravgifterna till en produktionsavgift som utgår oavsett om det som tillverkas sker maskinellt eller manuellt. De ökade intäkterna ska vi använda för att utöka personalstyrkan i offentlig sektor – Människor som när de kommer i arbete kommer att konsumera mer än idag vilket gör att även anställningsbehoven inom privat sektor ökar.

Jämviktsarbetslöshet är således ett uttryck för att jaga svaga och utsatta och ett utryck man älskar att relatera till för att sänka lönerna och öka vinsterna för företagen. Det är därför vi socialdemokrater ska vända på kuttingen och se till att det är företagen som får betala för den minskade arbetslösheten.

Det är så vi bygger ett JÄMLIKT och välmående Sverige – Ett Sverige där arbetslösheten minskar på riktigt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.