Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Deutsche Bank och Commerz Bank potentiella hot mot hela EU.

Jag har skrivit i ämnet Deutsche Bank tidigare och varnat för att Deutsche Bank är en tickande bomb som kommer att explodera – Frågan är inte om utan snarare när detta sker. Samma om inte värre är läget i Commerz Bank och i förlängningen hotar dessa tyska storbanker hela EU:s ekonomi.

Tidigare i år aviserade Deutsche Banks VD nedskärningar bland personalen med 15.000 personer samt avyttring av verksamheter som sysselsätter ytterligare 20.000 anställda – Detta efter en förlust på 2.1 miljarder euro under 4:e kvartalet i fjol.

Till historien hör att man under 3:e kvartalet gjorde en rekordförlust på 6.2 miljarder dollar och att banken sedan i höstas tappat en tredjedel av sitt värde. Analytiker spår dessutom att banken måste ha aktieägartillskott för att få ordning på ekonomin.

Allt sedan dess har aktiekursen haft svårt att hämta sig i bägge dessa banker vilket är skadligt inte bara för Tyskland utan för hela EU.

Varför är jag då orolig för skeendet i tyska banker?

Svaret är enkelt – Dessa banker är motorer i EU:s ekonomi.

Deutsche Bank är världens största ”market maker” när det gäller derivathandel med en omsättning/riskexponering globalt på derivathandeln som är drygt 20 gånger större än Tysklands samlade BNP. Smäller det där och banken går i konkurs eller måste räddas av skattebetalarna kommer det att få långsiktiga konsekvenser för hela EU och sannolikt även för USA.

Att banken tillåtits växa och utvecklas till ett monster som hotar hela den europeiska ekonomin kan inte ses som annat än resultatet av en ansvarslös avreglering och en aldrig sinande tro på att nyliberal politik fungerar på samma sätt i praktiken som den gör i teorin.

I teorin anser nyliberalismens företrädare att nyliberal politik fungerar därför att den klarar av att reglera förhållandet mellan tillgång och efterfrågan samt att den reglerar alla övriga skeenden på en fri marknad – I teorin är det säkert så men teori och praktik är ofta två helt skilda ting – Så även i detta fall därför att teoretikerna helt glömt att ta hänsyn till är att människor är GIRIGA och EGOISTISKA och att enda sättet att tygla detta är genom regleringar som sätter gränser för hur stor GIRIGHETEN tillåts bli.

Därför är det inte underligt att stödet för EU sjunker i en rad länder – Inte minst i Storbritannien där sannolikheten för en brexit är överhängande.

Det är därför jag fortsätter att sjunga samma sång som jag sjungit många gånger tidigare om än med ännu högre röst – Låt oss reglera bank & finansindustrin innan GIRIGHETEN och EGOISMEN slagit till fullt ut och skickat mänskligheten tillbaka till stenåldern sett ur ett ekonomiskt perspektiv.

Alla banker & finansinstitut ska lyda under strikt reglering och pengar ska tjänas på rätt sätt  Dvs. på in- och utlåning samt handel med aktier, obligationer och räntebärande instrument. Derviathandel ska om den överhuvudtaget ska finnas kvar bara användas av oerhört stora institutionella investerare.

Skeendet i Deutsche Bank visar att GIRIGHETEN tagit överhanden och att det är dags för en politik som är byggd på KÄRLEK.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.