Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Lokalproducerad/närproducerad mat bör bli norm i Sverige.

Det är helt klart så att kvaliteten på den mat vi serverar i skolor och andra offentliga sammanhang måste bli bättre – Framför allt genom att närproducerade råvaror används i högre utsträckning än idag. Bara i undantagsfall ska vi använda sådant som inte är producerat lokalt – T.ex. när det gäller ris och frukt & grönt som inte kan produceras lokalt och/eller i Sverige.

Jag vill dessutom se en utveckling som innebär att all mat bereds från grunden i respektive kök utan att halvfabrikat används.

Förvisso kan detta bli dyrare i det korta perspektivet. Långsiktigt blir det dock billigare därför att vi blir av med många av de E-tillsatser som används i halvfabrikat.

Dessutom skapar lokalproducerad mat och närodlade råvaror lokala arbetstillfällen både i köken och inom lantbruket samt inom lokala transporter vilket över tid stärker skattebasen för landets kommuner i och med att fler kommer i arbete.

Man brukar säga att vi blir vad vi äter och med högre förädlingsgrad direkt i respektive kök ökar kvalitén på det vi äter vilket i en förlängning leder till en mer välmående befolkning med färre sjukdomar.

Ska jag våga mig på en gissning utan att ha vetenskapliga bevis som grund för mitt antagande så tror jag även att lokalproducerad mat baserad på närodlade råvaror kommer att ge friskare elever som producerar bättre studieresultat.

Något jag baserar på egna upplevelser i min egen familj då jag är gift med en kock som lagar all mat hemma från grunden nästan utan inslag av prefabricerade halvfabrikat. Även ekonomiskt är detta en vinst då kostnaden för det vi äter vida understiger kostnaden för jämförbara familjer som till stor del använder sig av prefabricerade halvfabrikat.

Egna jämförelser visar att vår matkostnad över tid är ca 2/3-delar så hög som för de som till stor del använder halvfabrikat. Dessutom är jag övertygad om att hälsoeffekterna och näringsvärdet är bättre i det vi äter än för de som äter mycket halvfabrikat som innehåller mängder av E-tillsatser. 

En utveckling mot lokalproducerat och närodlat leder dessutom till ett öppnare landskap och till att hela Sverige kan leva vilket gynnar landsbygden. Genom att övergå till lokalproducerat främjar vi jordbruket lokalt vilket i förlängningen gynnar alla och inte minst vår miljö. När vi går över till lokalproducerat/närodlat ska denna övergång självklart kombineras med kravet på att allt ska vara odlat med ekologiska odlingsmetoder utan kemiska tillsatser.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

6 kommentarer

  1. Olle

    Detta är riktigt bra!
    Dock är det inte så mycket mer än kött och mejeriprodukter samt några få andra produkter som kan odlas här i norr till rimliga kostnader.
    Brödsäd som ska jäsas funkar inte på grund av för dåliga falltal (sädens jäsningsegenskaper) ,grönsaker lämpar sig bättre söderut.
    Ekologiska odlingsmetoder går bra men man reducerar markens odlingsgrad till 1/3 utan handelsgödsel och med trädesbruk.
    Idag odlas ekologiskt med naturgödsel ,men denna räcker inte till utan de ekologiska odlarna köper naturgödsel av icke ekologiska gårdar.
    Kontentan av detta är att det aldrig kommer att gå att odla all areal med enbart naturgödsel om vi ska få en bra avkastning av våra åkrar.
    Man kan odla grödor som binder kvävet i marken och plöja ner dessa ,men detta skapar oerhörda mängder bränsle och arbetsinsatser så denna typ av brukande förstör miljön värre än att använda handelsgödsel. Hur vi än vänder oss har vi arslet bak. Men svenskt jordbruk är ett av de renaste idag men vi kan bli ännu bättre. Men vi kommer inte att överleva om inte våra konsumenter/politiker inte kommer att ta sig i kragen och gynna svenskt jordbruk. Fattar inte den avoga inställningen till svenskt jordbruk idag, vi har staten och en massa oliktänkande miljöorganisationer emot oss som verkar vilja göra allt för ett avskaffande av svensk mat.
    Politikerna måste skapa långsiktliga mål och spelregler för svenskt jordbruk som är hållbara och oantastliga för tolkningar från diverse miljöföreningar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med växthus går det att odla många saker uppe hos oss, vad gäller kryddor mm. Det som inte kan odlas kan vi med fördel köpa så länge det vi köper är svenskt och ekologiskt framställt.

      Jag har själv varit inblandad i produktion och distribution av helt organisk gödsel så det finns alternativ till handelsgödsel bara man vill.

      Jag vill se mer svenskt jordbruk vilket är ett måste i ett land med ökande befolkning och ett måste om vi ska gå in i en framtid med cirkulärt ekonomiskt tänkande.

      • Olle

        Jo det finns andra gödningsmedel men dessa kommer inte att räcka till ,odlar själv ekologiskt till försäljning. EU:s regler för ekologisk odling tillåter endast vissa produkter och biprodukter från djur utöver stallgödsel, till exempel köttmjöl, benmjöl,blodmjöl, hornmjöl, fiskmjöl, ull, päls, hår och
        mejeriprodukter,
        Vår egen skit är ett bra gödningsmedel ,men tyvärr kontaminerat av diverse medikamenter typ p-piller ,antibiotika osv
        Sen ar det som du skriver att framförallt ska vi handla Svenskt, växthus inget alternativ bättre att köpa från södra Sverige .Växthus skapar utsläpp ,givetvids kan spillvärme användas men den kan också värma bostäder. Sen vill ju vårt ”kära EU” stoppa växthusodlat.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den organiska gödsel jag pratar om är framställd i Asien och då av naturens eget avfall i form av blad. kvistar mm. och den säljs inom EU så därmed är den godkänd här om vi vill. Dock tycker jag att det är bättre om vi kan framställa den här på plats hos oss snarare än genom import i och med att transporter inte är bra för vår miljö.

          Att EU lägger sig i än det ena än det andra vill jag ändra på och jobbar därför för en sådan förändring.

  2. Jonny Disenfeldt

    ”Jag vill dessutom se en utveckling som innebär att all mat bereds från grunden i respektive kök utan att halvfabrikat används.Förvisso kan detta bli dyrare i det korta perspektivet. Långsiktigt blir det dock billigare därför att vi blir av med många av de E-tillsatser som används i halvfabrikat.”

    Nej, det blir givetvis dyrare både på kort och lång sikt. Lite ärlighet skadad inte.

    ”Något jag baserar på egna upplevelser i min egen familj då jag är gift med en kock som lagar all mat hemma från grunden nästan utan inslag av prefabricerade halvfabrikat. Även ekonomiskt är detta en vinst då kostnaden för det vi äter vida understiger kostnaden för jämförbara familjer som till stor del använder sig av prefabricerade halvfabrikat.”

    Tur att du har en kock vars arbetstid är obetald och gratis … om du istället ansätter en normal avtalsenlig lön på din gratiskock så slutar notan annorlunda…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi börjar i början så blir det en vinst för samhället då studieresultaten kommer att bli bättre samtidigt som sjuktalen minskar därav mitt uttryckssätt.

      I alla familjer lagar man maten hemma och allt det min hustru kan laga kan även jag laga även om jag tar aningen längre tid på mig än henne.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.