Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Individ & familjenämnden ska inte spara – Istället ska vi skjuta till pengar för att täcka underskotten.

Individ & familjenämnden i Umeå har drabbats av försämrad ekonomi som ett resultat av att fler barn än beräknat i Umeå behöver placeras på HVB hem och därför att kostnaderna för personlig assistans ökat mer än vad de som budgeterade räknad med. 

Detta sammantaget innebär att individ & familjenämnden måste spara för att få en ekonomi i balans – Något jag för övrigt tycker är fel – MYCKET FEL!

Individ & familjenämnden måste därför få tillskott i samma utsträckning som kostnaderna ökar då ingen i förväg kan veta hur många som behöver HVB hem eller personlig assistans.

Precis som för socialbidrag och för de som råkar bli sjukskrivna så ska samhället bära de fulla kostnaderna oavsett hur stora dessa blir. I min värld kan vi budgetera för att skapa oss en uppfattning om ungefär hur mycket det kommer att kosta – Blir det billigare ska vi betala mindre – Blir det dyrare ska vi betala mer då vi i alla lägen ska betala de faktiska kostnaderna för offentlig service som denna.

Skenar kostnaderna så ska vi fatta politiska beslut i riksdagen som kan lindra samhällets kostnader – Inte lämpa över ökade kostnader på landets kommuner.

I ett solidariskt välfärdssamhälle finns lagstadgade skydd och dessa ska vi som samhälle leva upp till oavsett vad det kostar av den enkla anledningen att saker som dessa är omöjliga att budgetera i förväg.

Det stora felet enligt mitt sätt att se på saken ligger i att kostnaderna för både HVB-hem, personlig assistans och socialbidrag ska ligga på landets kommuner. Kostnaden för detta borde om något ligga på staten för att ge en likvärdig bedömning oavsett vart de som har behov av dessa tjänster har turen eller oturen att bo.

Samma sak gäller för övrigt skolan där det är riksdagen som beslutat om införandet av såväl fritt skolval som friskolor och därmed större kostnader för landets kommuner. Att lämpa över dessa kostnader på landets kommuner utan extra statligt stöd för att täcka de förluster kommunerna gör på reformen är fel – Ska vi ha fritt skolval och friskolor ska extrakostnaderna för detta bäras av staten och alla medborgare snarare än av enskilda kommuner.

Således vill jag verka för en förändring som innebär att staten tar kostnaden för detta rakt av utan att belasta den kommunala ekonomin.

Kan vi skapa en sådan ordning kan vi även förhindra att Alliansen om de råkar få makten i en framtid kan göra om statliga kostnader till kommunala kostnader genom att slänga ut människor från sjukförsäkringen som är en statlig angelägenhet till socialbidragsberoende som är en kommunal angelägenhet.

Att människor blir sjuka, socialbidragsberoende, placerade på HVB-hem eller behöver personlig assistans är inte kommunens fel utan om något hela samhällets fel – Därför ska kostnaderna bäras av hela samhället i form av staten och inte av landets kommuner.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

  1. Jonas E

    Nu har du gjort 1+1=2…..ser jag, – är helt inne på din linje, och problemet ligger som jag ser det i flera års överlämpande av kostnader på kommunerna för att kunna sänka skatter – framförallt under Alliansens 8 år, men också överlag
    Sjukförsäkringens haveri = ökande kostnader för kommunernas socialtjänster, och som du skriver friskolereformen, som gör en friskola i praktiken dyrare att ha än en egen för kommunen, HVB-hem som bara drivs i vinstintresse, för skyhöga kostnader för kommunen – det är bara ett fåtal exempel av privatiseringsiverns baksida !!.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.