Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Högst troligt att Trump blir näste amerikanske president.

Hur otroligt det än såg ut att vara initialt så är chanserna mycket stora att Donald Trump blir näste amerikanske president – Alldeles speciellt så då han stadigt knaprat in på det försprång Hillary Clinton haft så att skillnaden dem emellan nu ligger inom felmarginalen.

Den stora frågan är hur det har kunnat bli på detta sätt?

För egen del är den analysen ganska lätt – Väljarna är trötta på det politiska etablissemanget och deras sätt att vara och agera – Detta oavsett klasstillhörighet. Dessutom har Trump på ett helt annat sätt lyckats fånga upp de frågor som är viktiga bland väljarna genom att vara närmare väljarna än någonsin det politiska etablissemanget.

Väljarna är helt enkelt trötta på ”politiska broilers” och på politiker som sätter sig själva ovanför väljarna, bara umgås med andra politiker och lovar runt och håller tunt och väljer därför att visa detta missnöje genom att rösta på Trump.

Även svenska politiker behöver lära sig av det som nu sker i USA och se till att som politiker komma närmare folket och bli en av folket – Sker inte detta kommer Sverige att gå samma väg som USA i kommande val och skapa en situation där väljarna proteströstar på en kandidat eller ett parti som avviker från normen för att visa sitt missnöje med det politiska etablissemanget.

Som politiker får man inte sätta sig ovanför sina väljare och låta bli att lyssna på deras vilja – Som politiker måste man bli en av folket och aktivt genomföra den politik ens väljare vill att man ska genomföra.

Det verkar vara så att denne man (Trump) kan säga precis vad han vill utan att väljarsympatierna minskar. Trump kan till och med göra riktiga klavertramp och trots detta stärks hans väljarstöd vilket är en trend vi aldrig tidigare skådat inom politiken.

Ska jag tycka något om detta så är det i sådana fall att det politiska etablissemanget får skylla sig själv – Detta därför att man distanserat sig från väljarna och låtit bli att lyssna på gräsrötterna i samhället.

Att Trump får väljarstöd i fattiga grupper som under normala förhållanden förlorar på den politik Republikanerna för och i grupper som under normala omständigheter skulle vara en säker röst på en Demokratisk kandidat är inget annat än ett underbetyg åt både det demokratiska partiet och åt dess strateger och politiska företrädare.

Kommer då världen att komma närmare ett världskrig med Trump som president?

Tillåt mig tvivla – Blir Trump vald kommer han liksom andra amerikanska presidenter att måsta ta sitt förnuft tillfånga och följa både konstitution och grundlagar – Dessutom måste han precis som tidigare presidenter söka stöd i både senaten och kongressen vilket borgar för att han inte på egen hand kan inleda eller starta krig.

Dessutom är Trump en affärsman med stor erfarenhet och som sådan är han van att förhandla – En förmåga han sannolikt kan dra nytta av när det kommer till att förhandla med Putin och göra jorden till säkrare plats där alla människor är lika mycket värda.

Däremot hoppas jag att Trump om han kommer till makten gör allvar av löftet om att se till att amerikanska företag plockar hem all produktion av varor som ska säljas i USA till USA. En sådan akt skulle innebära att övriga länder gör precis samma sak och plockar hem sin produktion till sina egna länder vilket är bra för medborgarna, bra för miljön och bra för välfärden.

Precis som inför brexitomröstningen så ska det bli spännande att följa det amerikanska presidentvalet – Mitt tips är att utfallet blir tvärtemot det som världen förväntar sig – Nämligen att Donald Trump blir USA:s näste president.

Låt mig avslutningsvis säga att jag heller ser en demokrat än en republikan som USA:s näste president och att jag på inget sätt är en anhängare av Trump. Hade valet stått mellan Trump och Sanders hade Sanders seger varit glasklar – Med Hillary Clinton som motkandidat är en demokratisk seger långt ifrån lika självklar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

12 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Går att jämföra med hur politiker i Umeå, S, V, M, FP/L, C och KD satte sig över folkets önskan om ny bad- och simanläggning, inte i cityläget kv. Man gick även emot Badutredningens slutsats om inte till Nannaläge men däremot OK för kajen och Nolia.

    Men Nanna valdes, som i opinionsundersökning i VK och en som First Camp lät göra, fick minst stöd, 10-15 %, mot 30 för Nolia och mer även för Nydala och nuvarande läge (IKSU ingick inte i enkäter).

    Fick inte heller prövas i detaljplan utan den avbröts pga formulering om allmänt ändamål i stadsplan från 1948, vilket gjorde att Länsstyrelsen inte kunde bedöma påbörjade utredningar o trafik, miljö, skuggning, mm utan bara närmaste grannar var tillåtna för yttraden. Ändå inte allmänt för alla då gym har åldersgräns och är privat i badbygget med kommunalt bolag som fastighetsägare.

    Och nyligen blev känd att Skolan och Umeå Fritid under snart 10 år inte brytt sig om skolbadbussar, hållplats därför och lämna/hämta för skjutsandes barn. Men efter badbygget öppnats ska utredningar om skolbaden göras, även säkerhetsfrågan.

    Ändå blir inte många i allmänheten upprörda då medier inte rapporterat så mycket här och mina bloggar når ett begränsat antal, 100 plus/minus i snitt. Men det ändrar inte verklighetsbilden som att sätta sig över sina väljare i Umeå.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med alla dessa partier för Nannaläget så följdes folkets vilja – hade det inte varit så skulle man ha rösta bort dem.

  2. Urban Bengtson

    Det var ingen folkets vilja som styrde beslut till Nannaläge. De var ett par politiker som kände att man måste bli överens oavsett läge och värdering av detta ur olika synvinklar. Så här gick det till:

    1. I slutet av januari 2007 var det meningen att ett helt nytt förslag skulle presenteras med fakta för Näringslivs- och planeringsutskottet, det var ett läge mellan hotell Plaza och Stora Hotellet, bl a en del av Balticgruppens mark.

    2.Enligt uppgift hade detta kommit från tjänstemannahåll och var ett läge för att lösa problemet med att NP-beslutet från våren 2006 om att avslå Nannaläge och utreda vidare Kajen och Nolla där S/FP-L hade det förra och M det senare, övriga var splittrade.

    3. Innan det formella mötet med NP kom, inbjöd S med Holmlund in de övriga gruppledarna i KF, dock ej Rättvisepartiet (nu Arbetarpartiet) på sitt rum och presenterade Nannaläget, och ut kom sex partier, S-V-M-FP/L-C-KD (MP sa nej) och valde efter kohandel och i en ohelig allians det inget parit förordat (rubrik i VF) Nannaläget.

    4. Förfarandet kallar en del i politiken för kompromiss, men för mig är det snarare en komproMISS och så långt från det som har med demokrati=folkets vilja, även om KSAU och KSU bekräftade beslutet sedan, men ej i KF.

    När det sedan blev val 2010 hade Lerstenen, m fl ett avtal om att uppföra badbygget, så då var detta som valfråga överspelat.

    F ö verkar det underliga förfarandet kring Bullmarksskolorna om var besluten tagits bekräfta att det inte går helt demokratiskt rätt till i Umeå kommun ens 10 år senare. Det är mycket av ad hoc, verkar det som.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har inte varit några stora folkliga protester mot Navets läge i Nannakvarteret och som vi alla vet så har det markområde du hänvisar till används för ett bättre ändamål än ett badhus – Nämligen till att bygga Väven.

      Som jag ser det är inga brott mot vare sig kommunallag eller demokratiska spelregler gjorda vad gäller byaskolorna. Snarare så beror den ändrade kursen på ekonomi och på att för & grundskolenämnden tvingats till omprioriteringar för att klara av sitt uppdrag.

      • Urban Bengtson

        Hur ska folk kunna protestera mot ett beslut som tas utan att först föreslås och därmed diskussion uppstå med debatt för eller emot av ”folket”? Här ”kuppades” mer eller mindre Nannaläget igenom, t o m utan att folkvalda i KF fick en chans att reagera före beslutet var taget. Därefter har det gång efter annan visat sig ytterst svårt att ändra, prestigen är stark i umepolitiken.

        Ang. kommunallagar så för badbygget som ägs av kommunalt badbolag utökades ytorna med 35 % (3 000 kvm) utan att detta beslöts i KF, vilket bolagsordningen menar för ändringar av större art. Så i Umeå tänjs det verkligen på lagar här och där. Allt för att rättfärdiga beslut i efterhand och utan insyn eller möjligt för demokratisk påverkan. Tro mig, jag har följt frågan noga.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är inte så att alla saker i en kommun ska debatteras av folket – Det är ju därför vi har val och väljer våra politiska företrädare som senare får debattera detta i kommunfullmäktige. Alla i kommunfullmäktige har tillgång till både motioner och interpellationer och underlagen för det som ska debatteras och beslutas i KF så om någon påstår att så icke är fallet beror det i sådana fall på att de inte bemödade sig med att läsa in sig om vad som ska beslutas.

          Jag är helt säker på att styrelsen i INAB följt regelverket och bara beslutat om sådant de har mandat att besluta om enligt sin bolagsordning. Alla beslut fattas av politiskt förtroendevalda så att påstå att beslut fattas i odemokratisk anda är att tänja sanningen till bristningsgränsen.

  3. Urban Bengtson

    Det var så att det var sagt av både L Holmlund och A Ågren offentligt (har citat i min bok Umeås Bad Historia och Framtidens Simning, nov 2011) att badfrågan skulle avgöras i just KF. Men genom att dessa två fick för sig att avbryta detaljplanerarbetet, kunde man runda både länsstyrelsen och allmänheten liksom KF, och gå direkt till bygglovsprövning, det är verkligheten, inget annat.

    Om INAB är det också enkelt att se både bolagsordningen som togs i KF och därefter ythöjningen kom när badbolaget tog över efter privata Lerstenen AB, från 8 000 kvm till 11 000 kvm, utan att det fördes upp i KF för beslut. Här från bloggar när detta hände.

    Här från hemsidan för Umeå Badhus AB

    Styrelsen för Umeå Badhus AB har nu fastställt utformning och ytor för den nya anläggningen i kvarteret Nanna. Ytorna har i förslaget ökats med närmare 3 000 m2 och uppgår för badhusdelen till totalt cirka 11 300 m2 vilket är en ökning med 2943 m2 från det förslag som har presenterats tidigare.

    Se nedan ur bolagsordningen för badbolaget Umeå Badhus AB, som beslöts om i kommunfullmäktige 25 maj 2012.

    § 4 säger verksamhet är projektera/uppföra/äga/förvalta ”en” badhus
    (ska vara ”ett”, och ”komma” saknas efter uppföra, min anm)

    § 5 säger att kommunfullmäktige ”ska” ges ”möjlighet att ta ställning” innan stora viktiga beslut tas liksom principsaker.

    Vad kan vara större än budget, innehåll, utformning, estetik och konsekvenser för den omgivande miljön, dvs trafik och boende? Och principiellt?

    MEN något av detta VIKTIGA har än inte delgivits fullmäktige, än mindre diskuterats eller beslutats om!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är fortfarande helt övertygad om att vi följt både kommunallagen och alla övriga formalia som behöver följas – Hade så inte varit fallet hade ärendet redan varit överklagat.

      Dessutom har Navet hamnat på bästa möjliga ställe. Jag står fast vid det ha´jag tidigare sagt i ärendet nämligen at det är perfekt läge i och med att föräldrar kan lämna barnen på badhuset samtidigt som de själva går ut på stan och shoppar och umgås. Dessutom är det en fördel att Navet lätt kan nås med buss och att navet ligger på ett ställe dit alla bussar går.

      • Urban Bengtson

        1. Att utesluta ett parti från KF, här Rättvisepartiet/nu Arbetarpartiet från det möte som avgjorde läget är för mig inte rätt demokrati.

        2. Det finns inga möjligheter (vad jag vet) för enskilda personer att överklaga när det rör kommunala bolag och bolagsordningen.

        3. Från Vasaplan till badentrén är det 100 – 200 m, och i novemberrusk och januarikyla plus alla andra körande bussar som ska passeras till/från blivande mittrefug, blir det det farligaste promenaden busshållplats-idrottshall t o r i Umeå.

        4. Det går utmärkt att ha bad- och simbussar direkt till ett idrottsläge (och gratis) med säker och nära hållplats, passerande eller ickepasserande Vasaplan, så har gjorts för Nydala sommartid.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det går aldrig att hindra en förtroendevald från att delta i ett möte i kommunalfullmäktige – Har Arbetarpartiet uteblivit från mötet beror det sannolikt på att de inte hade ordinarie ledamot eller dennes ersättare på plats.

          Enskilda personer kan alltid överklaga kommunala beslut vilket inte skett i detta fall.

          Sedan säger jag på nytt samma sak som jag sagt tidigare – Vi kommer att lösa de trafiksituationer som måste lösas för att kunna angöra navet på ett säkert sätt.

          Nannaläget är bästa tänkbara läge för Navet av de skäl jag angett tidigare.

  4. Urban Bengtson

    I en tidigare kommentar här skrev jag

    ”3. Innan det formella mötet med NP kom, inbjöd S med Holmlund in de övriga gruppledarna i KF, dock ej Rättvisepartiet (nu Arbetarpartiet) på sitt rum och presenterade Nannaläget, och ut kom sex partier, S-V-M-FP/L-C-KD (MP sa nej) och valde efter kohandel och i en ohelig allians det inget parit förordat (rubrik i VF) Nannaläget.”

    Det var här RP/AP inte fick vara med för de övriga sju partierna, inte i KF, som f ö aldrig tagit ställning till olika lägen utan fick bara veta det var avgjort tidigare. Dvs inte den demokrati som är normal annars i så stora frågor för allmänheten som badhus/simhall är här c:a 400 000 kr.

    Det gick inte att överklaga ett beslut i NP som är underordnat KSAU och KS, och som bekant i KF behandlades inte lägesfrågan, varför överklagande inte kunna göras utan ärende här

    Om inte trafiksituationen ens utretts i förväg som är rätt demokratiskt hanterande utan först nu, blir det lättare att inse svårigheterna, som just nu För- och grundskoleförvaltningen upptäckt rörande skolbadbussar och säkerhetsfrågor.

    Med detta avslutar jag min del i debatten här, den bekräftar de oklarheter, och än mer, jag tidigare påpekat och säkert fler upptäcker ju mer aktuell badbygget blir.

    Då ökar möjligheterna att göra om och göra rätt, t ex sälja byggnationen till privata aktörer och omgöra till vuxenanläggning + bostäder ovanpå så kan detta bli en lönsam affär och gynna centrumnäringen bättre. För pengarna fås billigare 50:a i annat läge liksom äventyrsbad om det finns annan idrott där med synergieffekter av olika slag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det möte du refererar till är inte ett reguljärt KF möte och det är upp till den som bjuder in att bestämma vem som ska bjudas in så sålunda har inget formfel eller lagbrott begåtts.

      Bra att vi sätter punkt för debatten här och mitt råd är fortsatt att du fortsätter att jobba för en simanläggning genom att skaffa partners för detta bland företagen så att simklubben kan bygga detta i egen regi samt att vi låter Navet öppna och må bra i sitt läge vid Nanna som jag anser kommer att fungera mycket bra och gagna Umeå:s befolkning på ett bra sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.