Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ett demokratiskt parti kan inte ignorera och köra över sina väljare.

Den skandal som nu rullas upp i det demokratiska partiet växer minut för minut och det den påvisar är något jag sagt under lång tid vilket är att Hillary Clinton och hennes folk är villiga att göra allt de kan för att nå makten – Till och med spela ett fult spel mot sina egna gräsrotsväljare.

Partieliten vill inte tillåta en annan kandidat än en från den egna inre cirkeln av skäl som vi bara kan spekulera över – Mitt tips är dock att de som utfört detta gör så därför att deras egen position och deras eget inflytande är viktigare för dem än vad deras väljare är.

Partieliten har helt enkelt distanserat sig från väljarna och ställt sig ovanför demokrati och demokratiska spelregler. Om inget drastiskt inträffar är jag övertygad om att väljarnas straff för det som hänt blir hårt och skoningslöst.

Att de gräsrotsväljare som helhjärtat stöttat Bernie Sanders nu protesterar högljutt i stora skaror skadar den demokratiska valrörelsen och spelar Trump och republikanerna rakt i händerna.

Låt mig därför säga att man aldrig kan köra över sina väljare oavsett metod och speciellt inte med fulspel och ojusta metoder – Ska man vinna val måste man ha stöd av gräsrötterna annars är valet förlorat.

I ett politiskt parti är det medlemmarna som ska rösta fram kandidaterna och inte partiledningen som ska gynna en kandidat på en annans bekostnad vilket är precis vad som ser ut att ha inträffat såsom historien skrivs som ett resultat av 19.000 läckta email från servrarna hos det demokratiska partiets nationella kommitté.

Att Bernie Sanders är arg kan jag förstå och att han kräver att den nationella kommitténs ordförande ska avgå är naturligt. Av protesterna från Sanders väljare att döma så är detta inte tillräckligt.

Det bästa som kan ske som jag ser saken om demokraterna vill vinna valet är sannolikt att demokraterna bestämmer sig för att skippa Hillary Clinton som presidentkandidat och i ställer släpper fram Bernie Sanders – Något som skulle kunna bli möjligt om superdelegaterna bestämmer sig för att stödja Sanders istället för Clinton.

Står valet om president mellan Sanders och Trump är jag rätt övertygad om att Sanders skulle gå vinnande ur striden. Sanders vs. Trump är en kamp mellan 2 kandidater som är relativt obefläckade av det politiska etablissemanget och en kamp där jag tror att förnuft till sist kommer att segra över ett väloljat och ovårdat munläder.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

7 kommentarer

  1. Göran Petersson

    Det är inte konstigt att Bernie Sanders anhängare är missnöjda. Det finns nämligen bevis för valfusk och de känner sig därför lurade. Om det inte vore för detta fusk hade Bernie Sanders förmodligen vunnit primärvalen. Men det fick inte ske. För partietablissemanget och de företag som bidrar med pengar, däribland medieföretag, till Hillary Clintons kampanj ville se sin kandidat bli det demokratiska partiets kandidat. Då skyr man inga medel för att få sin vilja igenom. Nu skrämmer man med Trump för att få folk att mot sin övertygelse rösta på Hillary Clinton. Det är tragiskt att folk skall känna sig tvungna att rösta mot någon och inte för något som man tror på.Jag är emellertid inte så säker på att man kommer att lyckas med denna taktik.

    Förhoppningsvis kommer den rörelse som växt fram och som stått bakom Sanders att fortsätta kämpa för en progressiv politik och för att få progressiva politiker inröstade i kongressen. För Hillary Clinton står egentligen för mycket av det som Sanders inte står för. Denna valrörelsen har nog öppnat många amerikaners ögon för det som är fel i det politiska systemet i USA. Det kanske kan komma att innebära förändringar av det till det bättre i framtiden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack för ett välskrivet inlägg – Den största faran som jag ser det är detta valfusk kommer att innebära att näste president heter Trump. Sedan kan man aldrig gå emot sina väljare och precis som du så hoppas jag att Sanders visat vägen för en ny sorts politik och politiker i USA.

      • Göran Petersson

        Du nämner valfusk och det finns inga garantier för att det inte kommer att förekomma så kallade incidenter eller försök till valfusk eller valfusk i presidentvalet senare i höst. Redan 2008 när Clinton konkurrerade med Obama om att bli demokraternas presidentkandidat så klagade folk som arbetade med Obamakampanjen på att sådana incidenter förekom.

        Skillnaden jämfört med nu och Sanders är att Obama accepterades av etablissemanget då han var demokrat. Sanders har varit oberoende och blivit demokrat nu på sistone. Det förekom 2008 t o m en tv-annons för Clinton med ett underliggande rasistiskt budskap. I ärlighetens namn skall det nämnas att det förekommit oegentligheter i samband med andra val i USA. Vem kommer inte ihåg turerna kring presidentvalet 2000 och räkningen av rösterna i Florida?

        Det finns personer som ägnat mycket tid åt att dokumentera sådant fusk. Rörande primärvalen 2016 har en advokat lämnat in en stämningsansökan. Det lär knappast förändra något, åtminstone inte på kort sikt. Men om Wikileaks släpper fler e-mail kan det ha negativ betydelse för Clintons kampanj förutsatt att det blir hon som blir demokraternas presidentkandidat. Mycket tyder ju på det i nuläget.

        En del besvikna Sanders anhängare som inte kan tänka sig att rösta på varken Clinton eller Trump kommer nog att se sig om efter ett tredje alternativ, Det finns trots att de stora medieföretagen mer eller mindre försökt att tiga ihjäl dem. Men som tur är finns internet och i synnerhet är detta viktigt för de unga. Libertarianernas kandidat Gary Johnson har till och med fått tio procent i en opinionsundersökning. Han finns så att säga på högerkanten. På vänsterkanten finns det Gröna partiet och Jill Stein.

        En del menar att dessa förstör inte minst för demokraterna om det nu blir en republikansk president. I det här fallet kan dock Johnson ta röster från Trump medan Stein tar från Clinton. Det blir i så fall en s k spoilereffekt för båda kandidaterna. Samtidigt är det ett tecken på att man inte upplever att någon av de båda partierna för ens talan eller har de rätta svaren på frågor som påverkar en i ens vardag såsom miljö, ekonomi, utbildning och jobb. Det här kan innebära att man successivt kommer att med tiden gå ifrån det här tvåpartisystemet.

        Som jag skrev i mitt förra inlägg så handlar det om att rösta taktiskt eller efter övertygelse. Jag kommer osökt att tänka på ett inslag jag såg på rapport i kväll. Reportern frågade en Bernie Sanders anhängare som inte kunde tänka sig att rösta på Clinton om han skulle kunna sova gott om natten om Trump vann presidentvalet. Mannen svarade då att han kunde sova gott eftersom han hade röstat efter sin övertygelse.

        Det är något för partier i allmänhet att tänka på. Att inte ta väljarna för givna utan göra vad man kan för att förtjäna deras röster. När det istället handlar om att bara försvara sin position i partiet och därmed ekonomiska fördelar fjärmar man sig från sina väljare. Att då väljare går till något annat parti som man känner är på deras sida blir då bara naturligt.

        Uppkomsten av missnöjespartier är ett tydligt tecken på detta avstånd mellan de gamla partierna och väljarna. I USA kan man säga att stödet för Sanders och Trump är tydliga uttryck för denna misstro mot ett etablissemang som lever i sin egen värld och bara har sina egna intressen för ögonen. Det viktiga är att detta missnöje kanaliseras i en rörelse som kan påverka och leda till förändring. För alternativet är uppgivenhet och att man vänder det politiska systemet ryggen.

  2. Joachim

    Alla partier kör över sina väljare oavsett land. Allt fler börjar förstå att partipolitiken är en ren bluffkuliss som inte leder till något annat än att det blir sämre för folket. Det kan nämligen inte bli på något annat sätt med tanke på själva mekaniken i nuvarande system. Du var själv i ett tidigare blogginlägg inne på att finansvärldens girighet skapar stora problem ute i realekonomin. Men du vågade inte adressera att Sveriges alla riksdagspartier verkar för att bevara detta system som bygger på att några få skall bli allt rikare på allt fler människors bekostnad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har adresserat frågan du säger att jag inte adresserat ett flertal gånger dessutom genom att lägga genomgripande förslag på hur vi ska göra för att få ordning och redan i bank & finans världen och hur vi ska få företag att betala sin skatt i Sverige.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har adresserat frågan du säger att jag inte adresserat ett flertal gånger dessutom genom att lägga genomgripande förslag på hur vi ska göra för att få ordning och redan i bank & finans världen och hur vi ska få företag att betala sin skatt i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.