Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Offentliga upphandlingar fördyrar för samhället.

Alliansen och andra nyliberala företrädare och inte minst de företag som verkar inom de upphandlade offentliga verksamheterna är snara med att påstå att avreglering, konkurrens och upphandling är en bra affär för samhället och att det gör den offentliga servicen billigare än om den skulle drivas i egen regi av stat, kommun och landsting.

Detta påstående är fel! Jag påstår med bestämdhet att det alltid blir dyrare att upphandla verksamhet än att driva den i egen regi – Detta om man räknar på samhällets totala kostnadseffekt av en genomförd upphandling.

Varför frågar sig vän av ordning?

Till att börja med så är det nästan uteslutande så att upphandlad verksamhet bedrivs med färre anställda än om den drivs i offentlig regi. Många av de som blir övertaliga förblir arbetslösa efter upphandlingen vilket belastar samhällets kostnader negativt.

Dessutom är det många gånger så att de offentlig verksamhet driven i egen regi kan användas för att ge arbete och försörjning till arbetstagare som har olika former av arbetshandikapp – Något som näst intill aldrig är verklighet när den offentliga verksamheten drivs i privat regi.

Tittar vi ytterligare ett steg längre så är det vida känt att arbetsvillkoren för de som arbetar hos de privata aktörerna som tar över efter upphandlingen både är färre till antalet och drabbas av sämre anställningstrygghet och sämre förmåner än när de var offentligt anställda.

Färre anställda för att utföra samma mängd arbete leder till överbelastning och till utbrändhet med påföljande sjukskrivning – Något som även det innebär att samhället drabbas av ökade kostnader.

Som socialdemokrat kommer jag därför att jobba för att vi tar fram en modell som tar hänsyn till alla kostnader som drabbar samhället när offentlig verksamhet ska upphandlas – Både direkta och indirekta kostnader.

I solidaritetens namn är det viktigt att vi jämför äpplen och äpplen när vi ska besluta hur offentlig verksamhet ska bedrivas. Det är mot denna bakgrund den beräkningsmodell jag föreslår behövs. Dessutom är det dags att sluta upp med att föra väljarna bakom ljuset och svart på vitt visa dem hur det verkligen ligger till.

Som samhälle dvs. som kommun, landsting och stat är det viktigt att se till helheten och utfallet på sista raden i balans och resultaträkningen. Gör vi det är jag övertygad om att vi från och med nu kommer att gå i omvänd riktning och ta tillbaka det mesta av de verksamheter som avreglerats och upphandlats och driva den i offentlig regi.

Ni som läser min blogg ska därför se detta inlägg första inlägg i ämnet – Ett första inlägg som kommer att följas av många fler.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

  1. Erik

    Att ha en statlig/kommunal/offentlig verksamhet som ”badar” i resurser såsom många arbetstimmar gör väl också att folk går in i väggen, mår dåligt etc. Var det inte detta Sovjetunionen höll på med?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Utbrändhet på grund av överbelastning dvs. mer arbete än man klarar av beror på för lite personal och inte på för mycket personal.

      • Erik

        Att folk inte har sysselsättning, får arbetsdagen att gå, på grund av att man trampar varandra på tårna är inte heller någon önskemodell. När det gäller utbrändhet är det i de flesta fall inte arbetsgivarens fel. Hela individens livspussel måste tas med i bilden.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att människor kommer i arbete är viktigt och att ha så få anställda att stress uppstår är inte korrekt. Däremot ska det självfallet inte heller vara för många så att man trampar varandra på tårna. Däremot måste vi få ett läge där man slipper stress och hög arbetsbelastning på jobbet.

          Utbrändhet på grund av stress och hög arbetsbelastning kan inte vara någon annans fel än arbetsgivarens.

      • Carl-Axel Otterhall

        Hej. Ditt inlägg och detta svar får mig att osökt tänka på vården (Landstingen) och skola/omsorg (kommunerna). Hur bra verksamheter är det?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Även där har man dragit ner på personaltätheten och jag har ägnat åtskilliga inlägg åt att personalförtätning är ett måste i dessa verksamheter. Detta tar dock inte bort något av det jag skrivit om i inlägget du kommenterat.

          • Carl-Axel Otterhall

            Jomen du framhåller ju den offentliga sektorn – Landsting och kommuner – som den bästa lösningen på ”arbetsgivare”. Jag håller absolut inte med som det ser ut i dag! ”Det var bättre förr”.

            Däremot håller jag med om att den offentliga upphandlingen är dyrbar. Man köper sämsta lösning (oftast) på grund av lägsta pris vilket slår dyrbart tillbaka. Och är dessutom oftast inte den mest miljövänliga. Köper fortfarande omsorgen i Umeå mat från Sthlm?

            Jag följer din blogg och engageras själv i de frågor du tar upp. Intressant läsning – fortsätt så:)

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Tack för berömmet. Ja jag framhåller att offentlig service ska drivas i egen regi för att vi ska kunna garantera bra kvalitet och en human personalpolitik.

            Det är inte alltid detta fungerar som jag och fler med mig vill men driver vi verksamheterna själva har vi kvar möjligheten att göra de förändringar vi beslutar.

            Jag är glad att du delar min uppfattning om att upphandlingar fördyrar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.