Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Visstidsanställningar är nutidens svenska kvinnofälla.

Kommunal har i dagarna släppt en SCB baserad rapport som påvisar ett skrämmande mönster. Rapporten visar att andelen visstidsanställda inom kvinnodominerade LO-områden är påfallande hög. Hela 61% av landets vårdbiträden är visstidsanställda och i många kvinnodominerade LO-yrken är andelen visstidsanställda 30% eller mer.

Trots detta så vill arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv påskina att visstidsanställningar inte är något problem samt att antalet visstidsanställningar är lågt och att LO ger en felaktig bild av visstidsanställningar.

Svenskt Näringsliv bluffar – I själva verket är det så att visstidsanställningar är den största av alla kvinnofällor som finns för närvarande i Sverige.

Visstidsanställningar finns av en enda anledning – För att öka företagens vinster – Detta därför att visstidsanställningar leder till lägre löner och tjänstgöring och schemaläggning som inte finns för de tillsvidareanställda.

Som socialdemokrater måste vi därför göra gemensam sak med LO-facken och se till att denna kvinnofälla utrotas på svensk arbetsmarknad.

Jag ser inget fel i att visstidsanställning existerar som anställningsform för att klara arbetstoppar av tillfällig karaktär. Dock måste regelverket skärpas så att anställningsformen visstidsanställning inte kan missbrukas på det sätt som sker idag.

Kvinnorna i det svenska LO-kollektivet ska självfallet åtnjuta samma anställningstrygghet som övriga arbetstagare i Sverige då allt annat är otänkbart i ett socialdemokratiskt styrt Sverige byggt enligt den svenska samhällsmodellens principer.

KÄRLEK – SOLIDARITET – ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE ska omfatta ALLA i samhället – Även kvinnor verksamma inom LO’s avtalsområde.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>