Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jag tror att Lennart Holmlund har fel.

Lennart Holmlund skriver på sin blogg att han tycker att Sadiq Khan som är borgmästare i London har helt rätt i sitt antagande att Jeremy Corbyn är en katastrof som ledare för brittiska Labour och att den typen av vänsterpolitik Corbyn står för spelat ut sin roll.

Lennart kallar Corbyns politik och politiska inriktning för kommunistisk trots att den är att beteckna som traditionell socialdemokratisk politik av gammalt gott snitt.

För egen del tycker jag att Lennart Holmlund har helt fel i denna fråga.

Fel har han av 2 anledningar:

  1. Det är alltid ett partis medlemmar som väljer vem som ska leda partiet och inte dessa parlamentsledamöter. Jag utgår därför från att Corbyns starka stöd i partiet innebär att medlemmarna vill se just den politik Corbyn företräder bli verklighet i en framtid.
  2. Vänstervindarna inom den socialdemokratiska rörelsen och i samhället är starka och växer i kraft. Väljartappet beror inte på vänsterpolitik utan på att Labour och många andra europeiska socialdemokratiska rörelser förlorat sin själ när de flyttat politiken till höger och i mångt och mycket blivit nyliberaler.

Förvisso kan det vara så att Lennart har rätt i att  Labour inte vinner nästa val med Corbyn som ledare för partiet – Dock är politik inte något som ska ses på kort sikt utan snarare på lång sikt. Jag är helt övertygad om att Labour under Corbyn kommer att fortsätta att växa och bli en faktor att räkna med vid valet efter nästa – Detta därför att det tar tid att förändra.

Därefter skriver Lennart om den svenska socialdemokratin och vad den bör göra för att vinna val och det är i denna analys jag tycker att Lennart har helt – Det är inte politiken vi ska förändra för att vinna val Lennart utan sättet på vilket vi kommunicerar den.

Palme sa att vi ska vara trogen mot idealen men otrogna vad gäller vilka metoder som ska användas. Lennart säger förvisso i blogginlägget att socialdemokratin måste ta fram en vision som tar fasta på våra grundvärderingar: Samtidigt förespråkar han att vi måste förändra grundsynen för att utveckla politiken vilket snarare är att vara otrogen mot idealen och trogen mot metoderna.

Inget kan vara mer fel än att det saknas väljare som stöder en mer vänsterinriktad politik. Inte minst vår egen eftervalsanalys visar att antalet vänsterväljare i Umeå är stabilt och att det har legat i stadig majoritet under många år om man ser till stödet för alla socialistiska partier på kommunnivå.

Väljarstödet för denna sorts politik ligger således stabilt kvar på samma nivåer som historiskt och det är för den sortens politik som tillväxten finns på lång sikt.

Anledningen till att socialdemokratin förlorat väljarstöd på nationell nivå handlar om att vi förflyttat vår politik allt för långt till höger och blivit ett nyliberalt parti bland alla andra nyaliberala partier. I vår iver att vinna val och värna våra egna positioner som politiker har vi frångått den grundsyn som byggt vårt parti.

Vägen till framgång ligger tvärtemot vad Lennart påstår inte i att förändra grundsynen – Vägen till framgång handlar snarare om att vårda vårt politiska arv och återställa vår politik till den sorts traditionella socialdemokratiska politik som en gång byggde välfärdslandet Sverige.

Det är inte politiken vi ska förändra Lennart utan sättet på vilket vi förmedlar vårt politiska budskap!

Då och först då kommer de väljare som flytt socialdemokratin till förmån för partier som SD och M att återvända därför att de känner att de hittat hem till det parti de en gång valde därför att partiet hade en politik som gynnar flertalet i samhället.

Politik är inte populism och snabba valsegrar Lennart. Snarare är det så att politik är en långsiktigt och hårt arbete för att värna de ideal som bygger det samhälle man är övertygad om är bäst för att skapa ett bättre och mer hållbart Sverige – Ett Sverige byggt på den svenska samhällsmodellens principer.

Min analys är därför den rakt motsatta mot Lennarts – Är vi konsekventa och trogna mot våra ideal så kommer stödet för socialdemokratin att öka. Fortsätter vi på inslagen väg och flyttar oss till höger kommer stödet att fortsätta att minska just därför att vi svikit våra ideal.

Den politik Juholt representerade har framtiden för sig och hans påtvingade avsättning handlade inte om att politiken var fel utan snarare om ett internt maktspel där vissa i vårt parti lände sig hotade därför att han ville flytta partiet tillbaka dit de hör hemma om vi ska leva upp till Palmes devis om att vara trogna mot idealen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.