Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Arbetstagarnas trygghet får aldrig kompromissas bort i samband med offentliga upphandlingar.

Det måste bli ordning och reda och större kravställande vad gäller arbetstagarnas anställningstrygghet och arbetssituation i samband med offentliga upphandlingar. Arbetstagarnas trygghet ska aldrig kompromissas bort till förmån för högre vinst för utföraren och/eller lägre pris för beställaren.

I dagsläget leder konkurrensutsättning och upphandling av offentlig verksamhet nästan undantagslöst till försämringar och förlorad trygghet för arbetstagarna. Exempel på sådana försämringar är provanställningar, visstidsanställningar, deltidsanställningar, delade turer och vistelse på jobbet utan betalning i form av obetalda raster.

Denna trend måste brytas – I vart fall i alla sammanhang där vi Socialdemokrater styr i majoritet.

Därför vill jag skyndsamt se att vi som Socialdemokrater inför följande skallkrav i alla upphandlingsunderlag som berör verksamhet där vi ingår i den styrande majoriteten:

  • Att tillsvidareanställning på heltid ska vara norm för alla anställda och att deltid bara tillåts på arbetstagarens eget initiativ.
  • Att personalen alltid följer med till den nya entreprenören i samband med entreprenörsbyten.
  • Att delade turer inte får förekomma annat än om synnerliga och goda skäl till detta kan anföras.
  • Att all tid en arbetstagare vistas på sin arbetsplats ska vara betald tid jämte 1 timmes rast för mat- och fikaraster.
  • Att eventuell visstids och/eller timtidsanställd personal som kvarstår i verksamheten alltid får tillgodoräkna den LAS-tid de upparbetat hos föregående entreprenör.

Med dessa enkla och självklara förändringar i upphandlingsunderlagen skapar vi en situation där anställningstryggheten alltid sätts i första rummet.

Det är den sortens politik jag som Socialdemokrat kallar den svenska samhällsmodellen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.