Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Guitars The Museum!

Debatten om hur Guitars The Museum i Umeå finansieras är i mångt och mycket en infekterad debatt – Detta därför att verksamheten är privatägd och därför art verksamheten i museet är tätt sammanlänkad med annan privat näringsverksamhet som pågår i samma fastighet.

För mig är det naturligt att ett museum får sina kostnader täckta av kommunen om verksamheten går med förlust förutsatt att förlusten inte beror på bidrag och/eller ersättningar till privatpersoner eller privatägda företag.

Därför tycker jag precis som Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) att förutsättningarna för att ge kortsiktig finansiering till museet hänger ihop med museets plan för en långsiktiga överlevnad och finansiering.

Precis som Hans så inser jag att Guitars The Museum är en världsunik företeelse – Och precis som Hans så förstår jag att ett sådant dragplåster för turister som besöker Umeå enbart för museets existens innebär fördelar och extra inkomster för Umeås näringsliv.

Dessutom är en satsning på Guitars The Museum en satsning på framtida tillväxt och en satsning på den sorts kultur som hör hemma i en stad med tillväxtambitioner.

Därför är det självklart för mig att ge det stöd som innebär att museets verksamhet kan fortsätta och på sikt utvecklas. Dock måste det finnas garantier för att stödet inte subventionerar övrig näringsverksamhet i byggnaden samt garantier för att inga pengar går ner i privata fickor i form av utdelningar, hyresvinster och andra liknande företeelser.

Ett museum är i normalfallet kultur och ska alltid vara drivet på idéell basis så länge det subventioneras av samhället.

Slutligen får bidrag och satsningar på museal verksamhet aldrig ställas mot satsningar på kommunens ordinarie verksamhet såsom skola, omsorg och annan samhällsservice utan måste inrymmas i kommunens ordinarie budget för kultur.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.