Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det stundande ”Vårdupproret” måste tas på allvar.

Det laddas för ett stort upprop för bättre och säkrare sjukvård den 4 september på åtminstone 26 orter i landet – Detta under namnet ”vårdupproret” och detta rop på hjälp från de som jobbar inom sjukvården måste tas på största allvar.

Vårdupproret är en bred rörelse som stöds mangrannt av alla grupper som är verksamma inom sjukvården. I upproret står läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och annan vårdpersonal sida vid sida i sin kamp för patienternas rätt till en jämlik och tillgänglig vård och för rätten till en god arbetsmiljö och en god hälsa för de som jobbar inom vården.

Jag har skrivit i detta ämne många gånger för att påtala att något måste göras för att återställa ordningen inom sjukvårdsapparaten så att vi kan garantera sjukvård i toppklass och en situation där personalen slipper jobba sig själva sjuka på grund av underbemanning och låg personaltäthet.

De intervjuer jag lyssnat på och läst från de människor som står bakom och organiserar vårdupproret och de inspel som kommer från de som jobbar i vården säger alla samma sak – Dagens sjukvård styrs inte av vårdbehoven utan av tjänstemän och ekonomers matematiska modeller.

Denna utveckling är gravt allvarlig – Ekonomi får aldrig komma före vårdbehov i ett land som påstår sig vara ett välfärdsland. Snarare är det så att sjukvården måste få kosta det den kostar vid varje givet tillfälle då ingen med säkerhet kan veta i förväg hur många som kommer att bli sjuka och hur allvarliga och/eller svårbehandlade dessa sjukdomar är.

Det är därför jag vill se en modell där det är vårdbehovet och inte ekonomin som styr sjukvården och det är därför jag vill se en modell som ger en jämlik vår oavsett vart i landet man är bosatt.

Denna modell kan bara uppnås om vi gör som jag föreslagit ett antal gånger tidigare – Nämligen förstatligar all sjukvård samtidigt som vi rullar tillbaka det fria vårdvalet och upphör med privata entreprenörer inom sjukvårdsapparaten.

Vi ska helt enkelt göra som jag föreslagit genom att sammanlänka detta med den nu pågående regionbildningen.

Regionerna kan slopas helt och hållet till förmån för större kommunalt självstyre och en ordning där vi skapar ett regiondepartement i Riksdagen styrt av en regionminister – Ett departement i vilket all sjukvård, all regional kollektivtrafik och allt byggande och underhåll av infrastruktur samordnas och drivs.

Ska vi kunna göra det som ”vårdupproret” kräver – Förbättra arbetsmiljön för de som jobbar inom sjukvården och garantera jämlik och tillgänglig sjukvård för alla måste staten vara huvudman för all sjukvård. Detta därför att bara staten har de finansiella muskler och den finansiella uthållighet som krävs för att vid varje tidpunkt kunna garantera att det är vårdbehovet som styr hur mycket sjukvården kostar vid varje givet tillfälle.

En solidarisk sjukvårdspolitik med jämlik vård för alla kräver en statlig sjukvårdsapparat utan privata inslag!

Gör vi detta på mitt sätt får vi dessutom mer pengar över till att genomföra den personalförtätning och den utökning av antalet vårdplatser som krävs för att kunna erbjuda en sjukvård i världsklass.

Skrotade landsting och skrotade länsstyrelser och en skrotning av alla forum som hör därtill i form av politiska församlingar och tjänstemanna staber frigör stora ekonomiska resurser. När resten av de verksamheter dessa utför i dagsläget läggs över på landets kommuner i form av ökat kommunalt självstyre stärks demokratin och väljarnas närhet till de politiska beslutsfattarna.

Sverige både kan och ska ha en sjukvård i världsklass – Därför hoppas jag att alla och envar stödjer ”vårdupproret” och ställer sig bakom deras krav på styrande politiker.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

  1. Micke

    Håller med. Finns en massa enkla åtgärder frigöra pengar till bättre vård och lika höga löner i sjukvården som politikerna bestämt (utanför arbetsmarknadens parter) att lärarna ska ha.

    Politiker frigör enorma summor om man slutar kasta skattemedel över personer som köpt en bostad tex. Vet att vi diskuterat detta tidigare men om man ska se ”the bigger picture” av hur våra gemensamma skattemedel används kommer man alltid tillbaka till hur enormt vårdslösa med skattemedel politiker är när det gäller vissa grupper i vårt samhälle ( ägare av privata bostäder) och hur extremt snåla politiker är när det tex kommer till våra äldre boende i äldreomsorgen, de har inte ens bredbandsuppkoppling.

    Man upphör aldrig att förvånas hur svårt politiker har att se denna ”bigger picture” eller av ideologiska skäl som för mig är ofattbara när man hellre öser pengar över de som köpt bostad men våra gamla i äldreomsorgen ska inte ens kunna logga in på internet.

    Jobbar själv i sjukvården och håller med dig i faktiskt allt du sa i detta inlägg. Bra jobbat sossen.=)

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack – Förändring börjar med ett ställningstagande, sedan är resten bara hårt och idogt arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.