Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jag rekommenderar att Anders Ågren och Peder Westerberg lär sig räkna!

Alliansens företrädare med Moderaten Anders Ågren och Liberalen Peder Westerberg i spetsen är de som skriker högst om att AB Bostaden ska sälja av delar av sitt bostadsbestånd för att finansiera byggandet av nya hyresrätter.

Dessutom beskyller man min partikamrat tillika Umeås kommunalråd Hans Lindberg för att drivas av prestige i denna fråga trots att allt han gör är att stå upp för socialdemokratisk ideologi och dess grundsyn på vad som är solidarisk bostadspolitik.

Det Anders & Peder förespråkar stämmer väl in på något som sades av en annan framstående partikamrat för några år sedan ”Att sälja av och privatisera kommunal verksamhet är som att kissa i byxorna en kall vinterdag – Det är varmt och skönt i början men efter en tid blir det kallare och j…….e än innan man kissade på sig”

En utförsäljning av delar av AB Bostaden är ingen lösning för att få fart på bostadsbyggandet mina herrar – Detta därför att en försäljning av AB bostadens bestånd inte sänker några hyror i nyproduktionen utan bara flyttar kommunala intäkter till privata fickor.

Problemet sitter inte i att AB Bostaden äger och förvaltar för många lägenheter – Lägenheter som vi dessutom finansierat med offentliga medel och ett lägenhetsbestånd som till stora delar är betalt. Snarare är det så att det är de höga kvadratmeter hyrorna i nyproduktion som i sin tur beror på höga byggkostnader som är problemet.

Det är därför vi ska lösa problemet på rätt sätt för att få fart på AB Bostadens nyproduktion i stor skala.

Förvisso kan jag förstå att det känns rätt och riktigt för liberaler och nyliberaler att flytta pengar från det allmännas ficka till privata fickor – Detta har man visat åtskilliga gånger under de 8 år Alliansen regerat Sverige och där stora delar av statligt ägda företag sålts ut till privata intressen till vad som kan anses vara rena underpriser.

Att sälja offentligt ägd verksamhet är en mycket dålig lösning för samhället men en bra och alldeles lysande lösning för de privata aktörer som sedan kan inkassera vinsterna av det samhället gemensamt byggt upp.

Anders & Peder Läs på och tänk efter. En utförsäljning av delar av AB Bostaden löser inte problemen och skapar det ökade bostadsbyggande ni efterlyser.

Snarare är det så att lösningen på problemet stavas införande av en solidarisk bostadspolitik. Det är därför vi ska lösa problemet på ett solidariskt sätt som gynnar alla.

Om problemet är höga hyror och höga byggkostnader så är det dessa 2 faktorer vi ska angripa om vi vill öka byggandet och samtidigt garantera att andra än Anders & Peders kärnväljare har råd att bo i de lägenheter som byggs.

Solidarisk bostadspolitik är att se till att AB Bostaden genom ett kommunalt beslut inför en ordning som innebär att AB Bostadens totala skuldbörda proportionerligt fördelas över varje uthyrbar kvadratmeter bostads och lokalyta.

I en verklighet där solidarisk bostadspolitik styr är det fullt rimligt att hyran är densamma per kvadratmeter i alla lägenheter av normalstandard oavsett av om lägenheten ligger i en gammal eller nybyggd fastighet.

Därutöver ska vi se till att alla standardhöjningar utöver normalstandard betalas rakt av av hyresgästen och att de pengar AB Bostaden fonderar för reparationer och framtida underhåll stannar kvar i AB Bostaden för att användas till att upprätthålla samma normalstandard i alla lägenheter.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.