Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Naturskyddsföreningens cykelgrupp bör tänka ett varv till innan de kräver företräde för cyklister.

Jag ska med en gång säga att jag är för alla åtgärder som är bra för miljön och att jag är en förespråkare för att människor går, cyklar och använder kollektivtrafiken framför den egna bilen. Trots det anser jag att Naturskyddsföreningens cykelgrupp har fel när de anser att cyklister ska prioriteras framför andra trafikslag i trafiken.

I grunden tycker jag att vi ska bygga en stad där kollektivtrafik samt gång- och cykeltrafik prioriteras samtidigt som biltrafiken doseras vilket jag skrivit om flera gånger. Samtidigt vill jag kalla cyklisterna för miljöbovar om de kräver att cykelöverfarter ska ha företräde framför andra trafikslag.

Varje gång en cyklist tvingar en bil eller ännu värre ett tungt fordon att stanna för att ge dem företräda skapar de mer utsläpp än om de suttit i en bil som följer normala trafikregler såsom högerregeln och väjningsplikt.

I min värld ska cyklar framföras på speciella cykelbanor som är helt åtskilda från det vanliga vägnätet. I normalfallet bör cykeltrafiken ledas i tunnlar eller över broar där de ska korsa vägar.

Där detta inte är genomförbart är det självklart att biltrafiken ska ha företräde sett ur ett miljöperspektiv därför att det är bilar, bussar och lastbilar som skapar utsläpp snarare än cyklister och gångtrafikanter.

Sedan måste Naturskyddsföreningens cykelgrupp ta i beaktande att tunga fordon orsakar mycket utsläpp varje gång de tvingas till ett stopp. Beroende på vikten kan varje stopp kosta upp till 2 liter extra i bränsleförbrukning med tillhörande utsläpp vilket innebär att ett stopp för tunga fordon för att ge cyklister företräde är mycket dåligt för vår miljö.

Därför tycker jag att Naturskyddsföreningens cykelgrupp ska koncentrera sig på att driva frågan om separate cykelvägar snarare än den om att cyklister ska ha företräde om de vill värna miljöperspektivet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

14 kommentarer

  1. Jonas E

    Som kronisk bilist så gör man ju allt för att undvika cyklister oavsett om dom har företräde eller inte, och det vet många cyklister också – och agerar efter det !.
    Cyklister har en del att jobba med – en vän till mig kallade dom för kamikazepiloter …… och ibland måste man nästan hålla med – många tycks inte förstå att dom är mindre och mer lättskadade än bilar.
    Och jag har ett par exempel till åt dig
    – På större vägar med högre hastigheter där vissa cyklister tycker att hålla ut så att bilar kan passera inte är så viktigt för dom, orsakar ju många inbromsningar i onödan, och ökade utsläpp på det – då det normalt ryms både en bil och cykel i ett körfält, – varför blockera, och sätta sig själv i en farlig situation ?.
    – Där en del cyklister inne i Umeå hellre cyklar på vägen än på cykelbanan just bredvid- blockerar biltrafiken och ökar utsläppen även där – varför ?….. ska dom också ha företräde sen då ?.
    Jag skulle då hellre köra på en cykelbana än att trängas med bilar på vanlig väg – Umeå har ju dessutom väldigt gott om just cykelbanor.
    Så skulle man ge cyklar fritt fram så skulle förmodligen olyckorna öka, och inte minska – skuldbördan blir ju lättare att avgöra, men hjälper det en påkört cyklist i efterhand ?.
    Slutligen så kan jag göra en personlig iakttagelse om den enda cykelolycka jag varit med om i en bil – en cyklist körde på min fars bil på bakskärmen när han korsade en cykelväg i centrum ( vid vänortsparken – när det fortfarande gick parkera vid vasaplan ), och cyklisten hade hög fart och uppenbarligen inte koll på vägen när han träffade bilen så långt bak dessutom – vi hade ju nästan passerat hela cykelbanan när han träffade bakskärmen, och det var definitivt ingen cyklist i närheten när vi började korsa den – det såg jag själv också ….. med en företrädes regel så skulle ju skuldbördan legat hos min far oavsett hur cyklisten betett sig – nu blev det inga skador på någon eller någonstans tur nog, men ett exempel på att enögt prioritera bara en grupp lär få fel resultat !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är precis det jag säger – Bilar är hårda och cyklister mjuka. Det är en föga tröst när man ligger förlamad att man hade företräde. Sedan är det miljöaspekten som är viktigast för mig. Vi ska givetvis cykla så mycket som det går och där det går att göra så säkert men att ge cyklister företräde framför fordonstrafik är oerhört dåligt för vår miljö.

  2. Lars Flemström

    Om någon är fastlåst vid sina egna tankar, så är det väl du själv med dina låsningar vid den tunga vägtrafiken. Jag skulle vilja veta vilka lastbilar, som får ökad bränsleförbrukning på hela 2 liter vid ett enda stopp i stadstrafik. Jag har själv kört lastbil i stadstrafik, ibland med rejält tunga lass, och har inte märkt av denna enorma skillnad. När man kör en sådan bil får man, speciellt i stadstrafik anpassa körsättet så att man inte bromsar bort en massa energi i onödan, om man tvingas stanna för att släppa fram korsande trafik,

    Talar du om långtradare med överskriden max-hastighet på motorväg eller huvudled, där all korsande trafik har stopp- eller väjningsplikt?

    Det är andra gången på en dryg månad, som du hoppar på Naturskyddsföreningen; nu dess cykelgrupp i Umeå, för att den vill ha fler cykelöverfarter. Vill du också ta bort alla övergångsställen för gående? Konsekvenserna för bilismens bränsleförbrukning är ju desamma i båda fallen.

    Naturligtvis anser jag inte att cyklister ska prioriteras framför ALL annan trafik. Jag anser nämligen att kollektivtrafiken och annan yrkestrafik ska prioriteras framför privattrafiken (privatbilar och cyklar) samt gående före fordon. Man måste ju faktiskt gå till / från kollektivtrafikens hållplatser.

    Cyklar är fordon och all fordon ska hållas separerade från gångtrafiken. Det är en trafikantgrupp som både du och cykelgruppen har glömt bort. Eftersom det är totalt orealistiskt att bygga cykelbanor samt planskilda cykelunderfarter överallt, måste man acceptera att det cyklas på körbanorna och att det finns cykelöverfarter.

    I andra europeiska länder finns lagkrav att omkörande bilister ska hålla ett avstånd på mint 1,5 till omkörda cyklister, som dessutom själva måste hålla ett avstånd på 0,5 – 0,7 m till asfalt- eller trottoarkant för att inte riskera att köra omkull. Det betyder att en cyklist har samma rätt till vägbredd som föraren av en mindre personbil. Om omkörning hindras av skymd sikt eller mötande trafik får man vänta med omkörningen tills omkörningen kan ske säkert.

    I stället för att föra fram helt orealistiska krav på separerade körbanor för olika slags fordon, borde du angripa den terror i form av cyklister på gångbanor och trottoarer som gående utsätts för, äldre och funktionshindrade, blinda och döva. Själv har jag med mig en käpp med vilken jag stoppar cyklister på trottoarerna och tvingar ut dem på körbanan

    Naturligtvis respekterar jag cyklisternas rättigheter, deras rätt att färdas på körbanan, de få gånger som jag själv kör bil. Det gjorde jag också när jag körde lastbil. Det var innan någon kom på den märkliga idén att cyklar inte är fordon utan ska trängas med gående på trottoarerna. Det är dags för cyklisterna att plocka fram de gamla stingpinnarna, som var till för att tvinga bilister att hålla avstånden vid omkörning av cyklister.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag pratar om stopp från stillastående som ger den merförbrukningen och då just därför att man tvingas stanna häftigt därför att cyklisterna dyker upp mycket snabbt så att man inte kan planera sin körning.

      30 – 60 ton kostar energi att sätta igång.

      I idelafallet så skulle även övergångsställen dras i tunnlar eller över broar – I vart fall på vägar där tung trafik kör regelbundet.

      För mig är speciella cykelvägar den bästa lösningen och då helst separerade från gångtrafikanterna. Senast idag har det varit program på radion i Västerbotten hela dagen om hur respektlösa cyklister ställer till det för gående och blinda när de cyklar utan att ta hänsyn till övergångsställen och stopp och/eller väjningsplikt.

  3. Lars Flemström

    När man kör en tung lastbil, så använder man de vanliga bromsarna mycket sparsamt, utan låter tullmotståndet ta ner hastigheten och förstärker bromsverkan med avgasbromsen. Så sänker man energiförbrukningen. Att komma upp i fart efter stoppet kräver lika mycket energi, oavsett hur man har bromsat. Lastbilar i stadstrafik väger ytterst sällan 30 – 60 ton, om det inte gäller transporter av byggmaterial, utan snarare 15 – 30 ton.

    Om man då närmar sig en signalreglerad korsning, eller en korsning med väjningsplikt eller ett övergångsställe för gående, så sänker man hastigheten såsom jag har beskrivit och är beredd att stanna helt. Samma sak med cykelöverfarter, som finns i en del städer. Jag kan alltså inte – sett ur en lastbilsförares ögon – se några andra problem med cykelöverfarter jämfört med de andra fallen av stopp- eller väjningsplikt. Möjligen att det blir fler hinder, om cykelöverfarterna inte den korsande cykeltrafiken samordnas med annan korsande trafik (bilar och gående).

    De, som ska klaga på cykelöverfarterna, är väl snarare de gående, vare sig cykelöverfarterna finns eller inte finns. Ofta anläggs ju cykelöverfarterna bredvid övergångsställena för gående, som därigenom utsätts för ytterligare risker och obehag, men cyklister som stryker förbi i hög fart, utan minsta säkerhetsavstånd. Och dessutom genar de över gångbanorna, eller svänger in på den korsande gatan alldeles framför eller bakom den gående.

    Finns ingen cykelöverfart kör de som stridsvagnar, som mejar ner allt i sin väg. Det är precis som cykelrallyna på trottoarer och parkgångar, där föräldrar låter sina barn leka. Vid busshållplatser kommer dessa stridsvagnsförare tätt intill dörrsidan på bussen, mellan bussen och väntande passagerare, som lämnat plats för avstigande.

    Detta kan förstås vara ett problem även för bilister, som är beredda att släppa före gående på på övergångsställena före och efter den korsande körbanan samt fordonstrafiken på den korsande gatan (enligt högerregeln) men ser ingen korsande trafik. Så kommer det en cykelhuligan, som kör vänstertrafik på den närmaste trottoaren, osynlig bakom husväggen, och sedan ut på övergångsstället.

    Vad jag skulle göra som bilist i den situationen, ska jag inte gå i på i detalj. Men jag skulle förstås ha sagt : Om du bara hade sagt till, så hade jag öppnat dörrarna så att du hade kunnat cykla rakt igenom bilen, för det var ju det du försökte göra..

    Nej, bilister har ingen väjningsplikt mot cyklister å övergångsställen. Däremot ska omkörande bilister hålla avståndet till cyklister, som körs om – och vänta med omkörningen om det inte kan ske på ett säkert sätt p.g.a skymd sikt eller mötande trafik. Cyklister har rättigheter, men själva ska de respektera andras rättigheter. Men cyklister, som cyklar på trottoarer, binder ris åt sin egen och andra cyklister ryggar. De lurar bilister att tro att det är förbjudet att cykla på körbanan, om det finns trottoar.

    Jag har följt insändardebatten i VK En bilist, som kommer på en tvärgata och möts av en väjningspliktskylt, ska lämna företräde åt alla fordon, både bilar och cyklar på den korsande vägen. Vad gäller respeken för gåendes rättigheter, så har jag räknat och gjort statistik. Varannan cyklist bryter mot de trafikregler, som är till för att skydda gående, mot var 100:e bilist. Det beror naturligtvis på att bilar har registreringsskyltar, varmed syndaren kan spåras och körkort, som de kan bli av med. .

    Vad få cyklister tänker på, är att har de körkort (för bil), så kan de bli av med det på grund av trafikbrott som de begår som cyklister. Trafikpolisen måste börja jaga cyklister, i stället för att ge tillstånd till livsfarliga cykeltävlingar inne i städer. Ironman-loppet inne i Jönköping 10 juli, där en 72-årig kvinna fick mycket svåra hjärnskador efter att ha blivit påkörd av en tävlingscyklist på ett övergångsställe utanför

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Idag använder man nog snarare retarder än avgasbroms och hjulbroms i normalfallet men om man tvingas till ett hastigt stopp finns bara ett sätt och det är hjulbromsen då alla andra bromsmetoder kräver god planering och framförhållning.

      Jag hävdar att Umeå skiljer sig lite vad gäller vikterna här körs många oerhört tunga fordon i och i stadens närhet.

      Att man ska hålla avstånd till cyklister sidledes när man kör om dem är en självklarhet om detta är möjligt – På smala vägar med mycket trafik kan denna ekvation bli svår om cyklisten plötsligt byter från cykelbanan till vägbanan.

      Allt jag säger i inlägget är att cyklisterna bör jobba med sitt eget beteende innan de ger sig på andra trafikantgrupper och dessutom att cykeln är dålig ur miljösynpunkt i alla lägen där denna innebär att motorfordon måste öka sina utsläpp på grund av inbromsningar. Precis som du säger så kostar alla fartökningar energi vilket ger ökade utsläpp – Det är därför vi ska bygga trafikmiljön på sådant sätt att onödiga inbromsningar kan undvikas så långt det är möjligt.

  4. Lars Flemström

    Vid omkörning av cyklister ska man alltid hålla avståndet i sidled till cyklisten, oavsett vägbredd. Om man som bilist så får köra flera kilometer i cykelfart bakom cyklisten, så får man finna sig i det.

    Om en cykelbana upphör borde normala trafikregler gälla i frågan om vem som ska ge företräde åt vem. Det borde inte vara konstigare än om två körfält för bilar övergår i ett körfält. Den som måste byta körfält får lämna företräde åt den, som inte måste göra det.

    Man kan inte bygga separerade cykelbanor överallt. Men det är inte acceptabelt att man bygger om breda vägar med vägrenar till mötesfria 2 + 1 vägar, utan att beakta säkerheten för vare sig cyklister, mopedister och motorcyklister. När man dessutom bygger vajerräcken på högra sidan av vägen, kan cyklister inte ens köra av vägen för att komma undan. Detta är en ren skandal.

    Det är en skandal, helt i klass med cykling på trottoaren, att man helt enkelt stjäl från en trafikantgrupp för att öka säkerheten för en annan trafikantgrupp. Vajerräckena är dessutom så illa konstruerade så att motorcyklister som kör mot dem blir skinnflådda.

    En helt annan fråga är cyklister som dyker upp från ingenstans rakt framför en bil eller buss. Vissa cyklister älskar att köra två i bredd och extremt sakta framför bussar. Det händer så ofta, så att utskrivna böter skulle kunna finansiera en polisinsats fullt ut.

    Det behövs lagändringar. Kommuner borde ha rätt att anlita väktare som ingriper mot cyklister, skriver ut böter och beslagtar cyklarna. Böterna för cykling på trottoarer bör höjas till minst 3.000 kr. Cyklar som parkeras på trottoarer bör forslas bort på samma sätt som felparkerade bilar. Detta är ett krav från synskadade.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag håller med om att man måste göra säkra omkörningar i alla lägen och det jag pratade om är att man cyklar på vägen trots att cykelbana finns.

      Fick jag bestämma så skulle man inte få cykla på 2-1 vägar överhuvudtaget av samma anledning som man inte får cykla på motorväg – Dvs. gällande hastighetsgräns.

      Allt jag försöker göra är att skapa mer ordning och redan och att försöka få även cyklister att förstå att en cyklist kan vara en större miljöbov än en bilist om cykeln framförs på fel sätt.

      Om alla samspelar i trafiken och om alla samarbetar blir det bäst för alla.

      • Lars Flemström

        Jag håller fullständigt med om att det inte borde vara tillåtet att gå, cykla eller åka moped på 2 + 1 vägar. Men det borde också vara förbjudet att bygga om breda vägar med vägrenar till 2 + 1 vägar, om man inte samtidigt bygger särskilda vägar för de trafikantgrupperna utanför det högra vajerräcket. Eftersom de – till skillnad mot vägrenarna – inte kommer att kunna användas av bilister för att underlätta omkörningar, behöver de inte ha samma bärighet som 2 + 1 vägen. Men det betyder också att de inte ska trafikeras av traktorer och andra långsamgående tunga motorfordon.

        Det behövs helt klart ordning och reda i trafiken. Detta ställer krav på både bilister och cyklister att följa de regler som finns. Men även politiker och tjänstemän måste rätta sig efter de regler som finns. För det är ju faktiskt politiker, som vill framstå som miljövänliga, som har släppt loss cykelterrorn mot gående. Det är ju direkt kriminellt att skylta en 2 m bred trottoar inne i en stad som kombinerad gång- och cykelbana.

        Det är också kriminellt att skylta en bred trottoar som delad gång- och cykelbana, när gång och cykelbanan bara skiljs genom en vitt linje. Det måste vara ett fysiskt hinder, eftersom cyklister har svårt att hålla sig på sin sida, och synskadade över huvud taget inte ser den vita linjen. Dessutom är utrymmet för gående på dessa delade trottoarer ibland så smalt så att två gående inte kan mötas på sin sida.

        Det behövs en skärpt lagstiftning. Jag vill se ett lagkrav att en gångbana ska ha en bredd av minst 2,5 m, att det ska finnas ett fysiskt hinder mellan gång- och cykelbana, samt ett förbud mot kombinerade gång.- och cykelbanor i stadsmiljö. På landsbygd med gles gång- och cykeltrafik kan de tillåtas, exempelvis invid 2 + 1 vägar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis, bra att vi är överens och jag håller helt med om att traktorer och långsamtgående fordon inte hör hemma på 2-1 vägar.

          • Lars Flemström

            Vi är antagligen överens om de stora dragen. Men jag skrev faktiskt att det inte borde vara tillåtet att gå, cykla eller åka moped på 2 + 1 vägar, – under förutsättning att det byggs separata vägbanor för dessa trafikantgrupper utanför vajerräcket på den högra sidan om 2 + 1 vägen.Men jag skrev också att de INTE ska trafikeras av traktorer och andra långsamgående tunga motorfordon.

            Om dessa separata vägbanor har tillräcklig bredd och bärighet för att användas av traktorer och andra långsamgående motorfordon, kan man kanske tillåta sådan trafik också. Vid bilfärder på 2 + 1 vägar har jag studerat hur det ser ut omedelbart till höger om vägen för att bilda mig en uppfattning av framför allt kostnaden för att anlägga separata körfält för gående, cyklister och mopedister.

            Mitt intryck är att det skulle kosta väsentligt mer att bygga sådana körfält med tillräcklig bredd och bärighet även för tunga och breda långsamgående motorfordon. Det handlar om djupa bergsskärningar, som skulle kräva bortsprängningar av mer berg, djupa vägslänter som måste fyllas upp och nya broar vid sidan av befintliga vägbroar.

            Du kan ju själv titta efter, när du är ute och kör. Det kan självfallet variera mycket från plats till plats.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det var det jag med skrev – Att traktorer och långsamtgående fordon inte hör hemma på 2-1 vägar och jag håller med om att vi är rätt överens i frågan.

            På många platser finns dessa speciella vägar men de saknas på minst lika många platser så det kan vara värt att tänka igenom hur vi ska lösa problemen längst stora vägar.

  5. Lars Flemström

    Jag förmodar att vi är överens, om vi utgår från samma underlag. Men det råder fortfarande oklarheter om just 2 + 1 vägarna. Vi måste skilja mellan vad du och jag vill, och vilka regler, som faktiskt gäller. När reglerna inte överensstämmer med det vi vill hur det ska vara, får vi arbeta för att reglerna ändras. Det finns två slag av 2 + 1 vägar:

    – Motortrafikled. Där råder förbud mot gående samt trafik med cykel, moped och andra långsamgående motorfordon.

    – Landsväg. Där är det tillåtet att gå, cykla, köra moped samt andra långsamgående motorfordon. Dessa trafikantgrupper kan inte förbjudas, om det inte finns andra vägar, som de kan använda. Vilka regler som gäller kan du läsa här: http://www.trafikverket.se/TrvSeFiler/Foretag/Bygga_och_underhalla/Vag/Vagutformning/Dokument_vag_och_gatuutformning/Vagar_och_gators_utformning/Sektion_landsbygd-vagrum/05_vagtyper.pdfilk

    Se figur 5 – 4, Typsektion för mötesfri landsväg med GC-trafik vid ombyggnad
    av befintlig 13 m väg.

    0,75 m 0,75 m anges som minimibredd för för cyklister och gående vid vägrensseparering av cykel förutsatt att cykeltrafiken är mycket liten. Det spelar ingen roll om gång- och cykeltrafiken är ”mycket liten”, eftersom vägkonstruktionen är fullständigt livsfarlig för de gående och cyklisterna, speciellt om det finns en vajerräcke på högra sidan av vägen. Gående, cyklister och mopedister kommer ju att klämmas fast mot vajerräcket vid påkörning.

    Sverige bör i likhet med andra länder införa en tvingande lag, som säger att bilister ska hålla ett avstånd i sidled till omkörda cyklister på minst 1,5 m. Det måste dessutom finnas ett utrymme på minst 0,75 m mellan cyklisten och asfaltkant eller vägräcke, vilket sammantaget ger ett separerat utrymme på 2,25 m för cykeltrafiken. Om man vill undvika att bilister tvingas krypköra långa sträckor innan en eventuell cyklist kan köras om.

    En möjlig lösning på detta problem är att bredda vägen till 16 m och separera gång- och cykeltrafiken från biltrafiken med vajerräcke mellan vägbanan och cykelbanorna som i det fallet ska finnas på bägge sidor om vägbanan och ha en bredd på 1,5 m vardera. Men i det fallet medges ingen trafik med långsamgående breda motorfordon på cykelbanorna.

    Jag tror att detta i de flesta fallen skulle bli den billigaste lösningen, eftersom cykelbanan inte behöver ha samma bärighet som vägbanan, sett till anläggningskostnaden., bl.a därför att tillräckligt utrymme brukar ligga inom det siktröjda området vid sidan av vägen. Det torde inte behövas kompletterande sprängningsarbeten I snörika trakter tillkommer dock kostnaden för separerad snöröjning.

    Ju lägre anläggningskostander, desto tidigare kan vi vänta att åtgärderna är genomförda.

    Man bör dessutom inte, som Trafikverket gör, utgå från att gång- och cykeltrafiken är ”mycket liten”, eftersom speciellt cykeltrafiken kan förväntas öka om säkerheten för cyklister förbättras längs de vägar som snabbast leder till färdmålet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag håller helt med om att vi måste arbeta för att ändra reglerna Lars. Dessutom är vi rörande överens om att förbud mot långsamtgående fordon på en 2-1 väg kräver att alternativa vägar finns för dessa fordon.

      Det finns olika sätt att lösa detta – I min värld vore det bästa att använda sig av en parallell väg på sidan om då sådana redan finns längst stora delar av 2-1 vägnätet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.