Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Även Lärarförbundet vill se se ett stopp på vinster inom välfärden.

Lärarförbundet vill se ett stopp på degans skolpeng och ersätta denna med system som baseras på de faktiska kostnaderna per elev. Dessutom sågar Lärarförbundet det förslag som ligger om vinster inom välfärden då de anser att den förändring som föreslås inte garanterar högre lärarlöner, bättre kompetensutveckling, minskad arbetsbelastning och en bättre elevhälsa.

Trots invändningen är dock Lärarförbundet mot vinster inom välfärdssektorn vilket visar att vi är på rätt spår som Socialdemokrater även om utredningen inte nått hela vägen in i mål.

Min inställning är at alla privatskolor ska drivas av ideella stiftelser utan krav på vinst vilket är fallet i alla länder utom Sverige. I min värld är det fel att man ska kunna tjäna pengar på att bedriva skolverksamhet så länge man inte uppfyller de farhågor Lärarförbundet flaggar för.

Det är därför jag helst av allt vill rulla tillbaka hela reformen om fritt skolval. Är detta inte möjligt är den näst bästa lösningen att skapa en central antagningsenhet som fördelar eleverna efter eget val och efter närhetsprincipen.

I min värld är en skola där studiemotiverade och mindre studiemotiverade elever blandas det bästa då detta lyfter resultatet för de svaga utan att försämra resultatet för de starka.

Dessutom tycker jag att det är betydligt bättre att vi använder skolans pengar till de områden Lärarförbundet pekar ut än som vinst till skolföretag med säte i skatteparadis.

Sverige och svenska elever behöver inte vinster för de som driver skolor – Vad svenska elever behöver är engagerade lärare som orkar med att undervisa dem på ett bra sätt parat med bra skolor med fulla faciliteter och en fullgod elevhälsa.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

16 kommentarer

  1. Erik

    Det intressanta måste vara att driva skolan effektivt. Och med kvalité. Om en friskola klarar båda delarna och dessutom gör en vinst. Vad är problemet?

    Och placering av vinster i skatteparadis har fått alldeles för stora proportioner i debatten om det privata och statliga/kommunala. Vi behöver mångfald och inte enfald. Vi måste ha olika aktörer som utvecklar, inte bara skolan utan också sjuk- och äldrevård. Jag tvivlar på att kommunerna och staten har orken att utveckla inte minst i brist på incitament.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med några få undantag så är det så att friskolorna skapar sin vinst genom att ha sämre faciliteter än den kommunala skolan bland annat på biblioteks och skolhälsovårdens område och Sverige ska inte sticka ut och tillåta vinster på skolor.

      Om till och med USA har en reglering som förbjuder vinster på skolans område så finns detta förbud av en anledning.

      Skatteplaneringen kan aldrig få för stort utrymme – Om något får den för lite utrymme då skatteplanering och undanhållen skatt är det största samhällsproblemet vi slåss mot.

      Det ska inte vara upp till företagen att bestämma hur mycket de ska betala i skatt – Hur mycket man ska betala ska styras av politiska beslut.

      Privat sektor ska låta den offentliga driva offentlig sektor och ägna sig åt de verksamheter som finns i den traditionella privata sektorn.

      Jag tror inget företag skulle känna sig bekväm med att offentlig sektor går in och konkurrerar på den privata sektorns område.

      • Erik

        Anders, allvarligt att det offentliga skulle konkurrera med det privata. Ett lysande exempel finns. Nämligen Kooperationen vs. Ica. Om politikerna hade bestämt att dagligvaruhandel inte skulle få skötas av privata aktörer hade vi i dag i det närmaste svultit ihjäl i Sverige. Coop gör förluster så det står härliga till. Trots att de inte minst varit uppbackad i kommunerna av socialistiska politiker när det bland annat gäller markanvisning. Kooperationen har skötts av politiker. Det säger allt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Coop Nord går alldeles utmärkt och det är en kooperation och inte en partiägd eller partistyrd organisation – Coop ägs av medlemmarna.

          • Erik

            Anders, Coop Nord har inte tillräcklig vinst om du mäter mot de insatta tillgångarna. De driver inga butiker i glesbygd. De tappar volym. De har höga påslag på sina varor = dyra. Och moderorganisationen Coop Sverige går med förlust sedan många år tillbaka i tiden. Och man har räddat situationen genom avyttring av fastigheter, fabriker etc.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Coop Nord går mycket bra och visst har de lika få butiker i glesbygd som t.ex ICA och Willys/Hemköp och skillnaden mellan et medlemsägt företag och et helt privatägt är att man inte behöver göra speciellt stor vinst.

            Jämförelse efter jämförelse visar dessutom att Coop Forum är billigast när man jämför priset på en standard kasse med matvaror.

  2. Jonas E

    Just skolpengen ligger visst bakom att byaskolor får problem – enligt en Rektor jag talat med, då elevunderlaget kan variera något från år till år men ofta är det samma över längre tid, så byaskolor behöver 5 års planer som ett minimum, men skolpengen är ju årsvis så….. problem och nedläggningar kan nog till stor del härledas däråt !.

    Sen så mjölkar de privatiserad pengar ur skolan – totalt sett, det kanske kan vara billigare/lönsammare på enstaka enheter, men det bror ju oftast på att det hittas vinst på personaltäthet, och att privata driver skolor där det är lönsamt att göra och det offentliga får ta resten !.
    Så istället för att tillgodogöra sig vinst där det är lönsamt och spendera den vinsten på det olönsamma – nu måste kommunen fortfarande spendera på de olönsamma men ge bort överskottet till privata vinster !.
    Det ger knappast ett plus i slutändan !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kan bara säga att du har rätt i dina antaganden och det är därför jag vill se att privatskolor om sådana ska finnas drivs av ideella stiftelser och utan vinstkrav.

  3. Ingen tanke på de anställda

    Ett krav för att bedriva friskola borde vara att de har ett Kollektivavtal!
    Det finns två skolor i Umeå som inte har det för sina anställda, viljet innebär att de anställda inte har någon omställningsförsäkring i fall skolorna skulle tvingas lägga ner verksamheten! Och anledningen är att man inte vill satsa pengar på de anställda utan de går ner i fickorna på ägarna!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att så är fallet skrämmer. Jag håller med dig fullt och fast – Kollektivavtal ska vare en av grunderna för att få ett avtal med kommunen eller för att kunna delta i upphandlingar inom offentlig sektor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Fler och fler konkreta åtgärder kommer att följa – Just nu pågår ett arbete för att stärka de praktiska programmen och satsningar på Yrkesvux, därutöver handfasta utredningar för hur vi ska vända den negativa trenden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är bra Alexander. För att kunna genomföra rätt åtgärder så behövs ett bra beslutsunderlag. En av sakerna vi bör fundera på allvar at genomföra är ett förstatligande av skolan och ett eventuellt sådant måste utredas noga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.