Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Borde Umeå överväga en tillfällig skattehöjning?

Som vi alla vet så har Umeås politiker hållit ett extra budgetmöte om den kommunala ekonomin för att diskutera hur vi klarar den kommunala ekonomin när skatteprognosen blir 70 miljoner mindre än budgeterat på grund av statliga beslut och när kostnaderna för ensamkommande barn ökar därför att statens anslag för densamma minskar.

Umeå är en kommun med stark tillväxt och stor inflyttning vilket innebär att kostnaderna för befolkningsökningen kommer i början medan intäkterna av densamma kommer i slutet och över tid.

Umeås problem är samma sorts likviditetsproblem som många snabbväxande företag har – Nämligen likviditetsproblem förorsakande av obalanser mellan investering och intäkt.

Det är inte lönsamheten/vinsten det är fel på. Snarare är det så att det är balansen mellan när inkomsten kommer och när räkningarna ska betalas som haltar betänkligt i och med att räkningen ska betalas innan intäkten kommer.

Att man kan behöva investera för att få en intäkt är lika vanligt i företagsvärlden som i den kommunala världen och anledningen till varför jag anser att vi bör sansa debatten om den kommunala ekonomin.

Precis som Hans Lindberg skriver i sin debattartikel i gårdagens VK är det så att både Socialdemokraterna, Alliansen och Vänsterpartiet är lika goda kålsupare i det uppkomna läget då vi alla varit med och stött de investeringsbeslut som lett fram till dagens situation.

De tunga investeringar som togs under föregående mandatperiod för att växa framgent och den höjning av det kommunala lånetaket detta innebar stöddes av alla Allianspartier varför jag tycker att det är fel av dem att nu lägga hela skulden till detta på oss Socialdemokrater.

Det vi istället borde debattera är hur vi löser den uppkomna situationen utan att äventyra vården, skolan och omsorgen.

Att saker och ting kan förändras över tid är något vi måste vara beredda på och något vi måste bejaka genom att lösa uppkomna situationer var och en för sig. När läget ser ut som det gör med minskade statliga anslag måste vi i avvaktan på ökade statliga anslag kompensera denna minskning med ökade kommunala intäkter.

Ökade intäkter kan bara skapas på ett sätt för en kommun och det är ökade skatteintäkter.

Mitt förslag är därför att vi temporärt under 2 år ökar kommunalskatten med 1 krona per intjänad hundralapp för att kompensera för intäktsminskningarna från staten och för att amortera på skuldbördan.

Låt oss heller aldrig glömma att jobbskatteavdragen som Alliansen genomförde under sin tid vid makten dränerat den kommunala ekonomin med åtskilliga miljoner för Umeås del – Miljoner Umeå som en växande stad behövt för att investera i framtida tillväxt.

För att garantera att vi klarar skolan, vården och omsorgen utan att sänka ambitionsnivån i densamma är mitt  förslag därför at vi gör som jag skrivit ovan – En höjning av den kommunala skattesatsen med 1 krona fram tills nästa val för att säkra kommunens ekonomi.

Höjd kommunalskatt idag för att matcha gjorda investeringar kommer att betala sig i form av skattesänkningar i en framtid – Skattesänkningar som vida överstiger skattehöjningen när väl de inkomster som blir resultatet av gjorda investeringar kommer – Det är min fulla och fasta övertygelse.

Umeå kommun och Socialdemokraterna har inte misskött Umeås ekonomi – Snarare investerat hårt i att Umeå även framgent ska ha växande befolkning och därmed växande skatteintäkter och över tid lägre skatt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

11 kommentarer

  1. Oberoende Observatör

    Hur gör man i ett vanligt hushåll om pengarna inte räcker till varje månad ? Jo man drar ner på det som inte är helt nödvändigt. I Socialdemokratins värld så väljer man den enkla vägen med höjda skatter. Detta har blivit ett signum för Socialdemokratin. Du talar om en tillfällig skatt jag skulle tro att det blir som registerhållningsavgiften på bilar som också skulle bli tillfällig. Varför inte se över möjligheter till besparingar ,avveckla Region Västerbotten , minska kulturbidragen vi behöver inte ligga i topp , se över personalstyrkan på 11.175 personer , behövs alla ? Skjut investeringar på framtiden och varför inte göra som i Japan , om ett företag går dåligt så går VD:n i bräschen och sänker sin lön och uppmanar andra att göra likadant.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I ett vanligt hushåll har man två val – Endera öka inkomsterna eller minska utgifterna för att komma i balans. Samma sak gäller kommuner där valet är öka inkomsterna eller att spara.

      När investeringsbesluten togs vilket för övrigt alla stora partier var ense om kände vi inte till det som nu aviserats varför läget är nytt.

      Mitt förslag är precis som jag skrivit en tillfällig skattehöjning på 1 krona under 2 år och inget annat.

      Jag törs lova att när det gäller investeringar som ännu inte är gjorda så skjuts detta på framtiden. men för de som är gjorda går det inte att backa tiden.

      • Erik

        När det gäller ”oss” hushåll. En sparad krona är värd en krona. En ökad inkomst med en krona är endast värd 0,50 kr efter skatt.

        • Erik

          …och därför är skattepolitiken intressant. Vid höga marginalskatter och skatter överhuvudtaget får man lägre utbud och även efterfrågan. I stället för att jaga inkomstökningar är det bättre att spara och även fixa allt själv. Varför anstränga sig och arbeta en extra timme.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är ett tankesätt och inte det som sker i verkliga livet där människan väljer arbete av den enkla anledningen att all inkomst innebär att man får mer även om man får dela med sig mer till skattmasen.

      • Oberoende Observatör

        Nu är du ute och svamlar , vilken möjlighet har ett hushåll att öka inkomsterna om båda arbetar full tid ?
        Menar du att de ska söka extraknäck eller ?

          • Oberoende Observatör

            Din kommentar avslöjar att du är urtypen för en politiker = helt fjärmad från verkligheten. Föreslå detta till våra barnfamiljer som redan idag har svårt att få tiden att räcka till med dagis , skola , fritidsaktivteter vård av sjukt barn m .m. Ska de dessutom utbilda sig till något nytt yrke för att få högre lön ? Dags att vakna upp ur drömmarnas värld.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag fjärmar mig på inget sätt från verkligheten snarare beskriver jag den som den är. Vill man ha mer betalt så är sättet mer arbete eller högre lön vilket ofta innebär att man måste byta arbete så vad jag gjorde var att hålla mig till verkligheten.

            För svaga löntagargrupper är det betydligt viktigare med bibehållen kommunal service och att välfärdssystemen fungerar – neddragningar i dessa slår hårdast mot de som behöver dem mest därför är en tillfällig skattehöjning för att slippa sänkt ambitionsnivå ett bra sätt.

  2. Petter

    Detta är en dans på slak lina våra politiker sysslar med, belåna så mycket för en vision.
    Givetvis måste man satsa för att vinna men skulle en djup lågkonjunktur inträffa vilket det kommer att göra inom några år. Bankernas lånebubbla spricker kommer en dominoeffekt att inträffa, titta på hur många som arbetar inom de sektorer som utvecklar Umeå idag.Dessa kommer vid en lågkonjunktur att tappa jobben ,inflyttningen hämmas ,räntorna går upp. S påstår att Sverige går som tåget trots att arbetstillfällen kommer att minska under 2017 ,upplåningen för statens finanser ökar.
    Säga vad man vill om alliansen med trots den lågkonjunktur omvärlden befann sig i lyckades de komma lindrigt undan. Sen snackas det om välfärden blev naggad i kanten, kan så vara att det felsatsades på detta .MEN, inte kommer det att bli bättre vare sig välfärd eller skolan med denna röd-gröna soppa som sitter där idag. Här är det bara snack, fullständigt utan handlingskraft. Enda lösningen i framtiden är ett stort samarbete över partigränserna. Ingen törs göra nåt idag på grund av rädslan för SD och att tappa MAKTEN. Titta bara på miljöfrågorna,MP anklagar några stackars kor vara orsaken till växthuseffekten ,men ingen nämner ens alla lyxresor med flyg som en bov. Det är ju självklart de inte vågar ta tag i för medborgare/väljare ur samtliga samhällsklasser reser med flyg. Börja ta tag i detta innebär ett stort väljartappt, detta kommer bara att kunna gå med ett brett samarbete över gränserna. För att klara Sverige in i framtiden kan inte partierna leka i sandlådan :

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har en diamentralt skild syn på vilken politik som fungerar och att låna för att satsa är aldrig fel om lånet avser en investering – Dvs. något som ger framtida avkastning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.