Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Min slutsats utifrån VK:s granskning i reportageserien ”Slöseriet i Umeå kommun”.

Trots att det är väl tidigt att dra några slutgiltiga slutsatser av VK:s rapporter och reportage om slöseriet inom Umeå kommun därför att den utredning i ärendet som just sjösatts inte är klar går det ändå att dra vissa slutsatser redan nu.

De slutsatser jag drar redan nu ligger i linje med det jag skrivit om i ett stort antal inlägg på min blogg som handlar om samspelet mellan politiker och tjänstemän och vilken ordning som borde råda där emellan.

Till att börja med påvisar det som nu avslöjas att tjänstemannaorganisationen tar sig friheter utan att förankra de beslut man tar med politiken vilket är olyckligt enligt mitt sätt att se på saken.

Beslut om denna typ av resor och arrangemang borde alltid ha ett godkännande från politiskt håll innan de genomförs vilket inte är fallet med dagens ordning – Ett godkännande som bör komma endera från kommunstyrelsen eller från kommunfullmäktige beroende på arrangemangets prislapp.

Umeå kommun är på inget sätt ensam som kommun att ha det på detta sätt. Jag har länge framfört kritik mot att tjänstemannaorganisationerna många gånger är dåliga på att implementera det politikerna bestämt på det sätt som politikerna bestämt – En åsikts som förstärks i och med det som nu rullas upp i VK.

En sådan ordning är allt annat än acceptabel då det alltid måste vara så att det är politiken som bestämmer och tjänstemännen som utför det som bestämts på det sätt det bestämts. Utifrån detta vill jag än en gång lyfta det förslag jag lagt i tidigare inlägg.

Jag tycker att det är fullt rimligt att det alltid ska sitta en folkvald politiker som högsta tjänsteman i alla sektioner i kommunen. Detta för att säkerställa att politiskt fattade beslut genomförs som avsett och för att garantera att resor och aktiviteter likt de som nu presenteras i VK inte kan gå av stapeln utan att först ha godkänts av den politiska ledningen.

Därutöver tycker jag att vi ska införa en ordning som innebär att kommunens revisorer ska granska alla resor och aktiviter som ska genomföras på det sätt som presenteras i VK på förhand för att säkerställa att kommunens regelverk följs till punkt och pricka.

Revisorernas granskning ska sedan tillställas politiken för slutligt godkännande och först därefter kan resan eller aktiviteten gå av stapeln. Har vi den ordningen är vi säkra på att allt som sker i kommunen är kvalitetssäkrat och i överensstämmelse med kommunens regelverk.

Ett genomförande av mina förslag kommer säkert att kritiseras från olika håll och kallas för ”politikerstyre” – Dock är det just den ordningen vi måste ha i en demokratiskt land. En ordning som innebär att politiken beslutar och styr medan tjänstemännen följer fattade beslut utan modifikation.

Sist men inte minst – Bakgrunden och anledningen till mitt förslag är resultatet av min inställning om att kommunala skattepengar ALLTID ska investeras på bästa möjliga sätt. 

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

21 kommentarer

  1. Johan

    Nu får vi hoppas att det görs en ordentlig utredning gällande dessa resor och att vederbörande får stå till svars för sig! Då menar jag att eventuell förmånsskatter ska utredas och även mutbrott.
    Är inte det minst förvånad över att detta sker i Umeåkommun men, som du säger även i andra kommuner.
    Acceptansen för detta ”LYX” ska vara obefintlig i min kommun tycker jag.
    Tyvärr så tror jag inte det minsta på din tes om en folkvald politiker som högsta tjänsteman.
    Varför skulle det göra skillnad Anders utveckla gärna?

    Ansvarsfrihet är ett fint ord synd att ordet ansvar lätt läses förbi.
    Stämmer summan som går att läsa i Aftonbladet i dag om 5,7 miljader i Sverige då börjar man undra lite.

    Det som är absolut värst är att om Vk inte grävt i detta så hade dessa ting fortsatt framöver likadant i denna skyddade verksamhet. Det får då klockorna att ringa hos mig hur revisorer godkänner detta om Umeå kommun har några restriktioner mot dessa företeelser överhuvudtaget.

    Tyvärr så leder detta mest troligen inte till något hoppas jag har fel på den punkten för alla skattebetalares skull!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Anledningen till att jag vill ha en politiker som högsta chef grundar sig på att vi måste ha en ordning som i alla lägen garanterar att det är politiken som bestämmer och tjänstemännen som utför.

      Alternativet till detta är upprättande av rapport och kontrollsystem som fyller samma funktion.

      jag håller helt med dig om att acceptansen för detta ska vara obefintlig och min tolkning är att detta hänger ihop med att vi idag lever i ett tjänstemannastyrt samhälle.

      Sedan tror jag inte att saker som dessa kunnat fortsätta av den anledningen att vår nye kommundirektör har stramat upp systemen och skapat bättre ordning.

      • Johan

        Då är vi ju tillbaka vid hur tilltron på våra politiker är och det är i min ögon lite si och så med det.
        Nä, ett avtal ska alla politiker och tjänstemännen skriva under på där de nog läst igenom vad som är tillåtet att använda pengar till då har man ju svart på vitt att det är införstådda i regelverket.

        Om det nu ligger oegentligheter bakom detta så blir min fråga till dig Anders.

        Får vi skattebetalare tillbaka pengarna till det de är tänkta till?
        Det ska vara full transparens inför kommunens skattebetalare om vad som händer med diverse utredningar och resultatet av dessa ärenden.
        Tror många med mig vill se resultatet och inte bara höra och läsa om hur bra utredningar som har startats. Gissar att det sitter tjänstemän i de utredningarna också!.

        Avslutningsvis så tror jag detta hade fortsatt i alla fall trots dina höga tankar om kommundirektören!!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag ser inte att tilltron till politikerna har blivit mycket sämre i och med detta – vad jag däremot ser är att vi i dagens moderna samhälle måste ha helt andra uppföljningssystem än vi haft tidigare därför att moralen för vad som är okay att göra har förskjutits åt fel håll.

          Vad som händer om oegentligheter ligger bakom och hur ett domslut runt detta slår och huruvida pengar kan återbetalas har jag ingen aning om – Detta måste avgöras rättsligt i sådana fall.

          Transparens och system som är lätta att förstå och kontrollera för alla som vill göra så har jag efterlyst länge och det är en av de frågor som jag personligen driver.

          • Johan

            Förtroendet för politiker har dock inte med denna sak enbart att göra!
            Väntar men, lite skeptisk är jag att detta får något rättsligt efterspel.
            Kanske skulle vara på sin plats då straff kan ha en avskräckande inverkan som det brukar sägas.

            Regelverket runt detta är lika som alla vi företagare tillämpar dagligen och där det granskas med stickkontroller av skatteverket på tex körjournaler för bilar och inte av Vks extremt duktiga reportrar!

            Man undrar ju hur revisorn tänkte kring detta?

            Att detta här kommer upp nu måste ju betyda att det varit accepterat inom stängda dörrar en längre tid. Kanske en grundlig revison i kommunhuset skulle leda till eftertaxering och ge litet klirr i kassan.
            Vad gäller skattefordringarna så preskriberas de normalt efter fem år om jag inte minns fel.

            Att få

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Förtroendet för politiker har med många orsaker att göra där detta bara är en liten del. Min inställning är att man måste leva som man lär om man är politiker och att det inte ska finnas gräddfiler för politiker. Snarare så ska politiker ha samma förmåner som resten av befolkningen och följa samma regelverk.

            Tittar man på Aftonbladets undersökning så kan vi se att Umeå trots allt klarar sig relativt bra när man slår ut kostnaden per invånare över 20 år som betalar skatt i kommunen.

            Det stora problemet är samhällets förskjutning mot ett tankesätt där individen alltid sätter sig själv och sitt eget bästa före kollektivets bästa. Med en sådan samhällsutveckling följer saker som dessa.

            Om åtal kommer beror på om uppenbara brott och i sådana fall uppsåtligt brott begåtts mot gällande regelverk – Är så går det inte att åtala men väl att skärpa regelverket så att dessa företeelser blir omöjliga i en framtid.

        • Kim

          Inte bara tilltron till politiker. Det bör ju dessutom finnas en viss kompetens. Det finns allt för många styrande som gång efter gång visar att de har jobbet endast pga partritillhörighet isf pga kompetens.

          Ju mer politiken blir ett karriärval för att få fina tjänster – oavsett egen kompetens – ju större är risken att politikerföraktet växer och avarter som SD får luft under vingarna.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att politik blivit ett karriärval är en av de saker jag kritiserat hårt på min blogg därför att en sådan utveckling är av ondo,

            Kompetens ska givetvis finnas men demokratin vilar på att vem som helst ska kunna bli politiskt förtroendevald och då utan att hänsyn tas till utbildning och specialistkunskaper. Det är så demokrati ska och måste fungera. Politiker ska man bli därför at man brinner för att förändra och därför att man brinner ideologiskt för det samhälle man vill bygga.

  2. Jonas E

    Det kan också vara ett symptom på skilda budgetar, då man fått pengar över på sin budget och inte vill få mindre budget/pengar nästa år så spenderar man dom hellre, så att det ser ut som om att man faktiskt behöver dom !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så kan det förstås vara men det som hänt när vi gjorde om all förvaltning till en förvaltning är att sådant blir omöjligt.

      • Jonny Disenfeldt

        Så om kommunen får ett överskott kommer det att betalas tillbaka till kommuninnevånarna då … ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om kommunen får ett överskott ska detta användas till att amortera av lån – Är man skuldfri ska pengarna sparas i ladorna för att klara konjunktursvängningar och är överskottet allt för stort ska skatten sänkas.

  3. Albin

    Bra sammanfattning. Jag tror inte att man skall underskatta tjänstemännens makt i Umeå, dvs om man som politiker stöter sig med tjänstemannakåren så kan man plötsligt befinna sig i en situation där man får väldigt svårt att ta sig fram i sitt jobb.
    En indikation på att det inte står rätt till är ju också hur snabbt som ledande politiker sagt sig positiva till en utredning, normalt sätt så brukar kommunen vara noga med att försvara sig, men nu la man sig rätt platt på en gång.
    Jag har i mina möten med politiker hört flera beklaga sig över att det inte är så lätt att komma framåt för att vissa i ledande positioner hos tjänstemännen styr lite som de vill. Även själva IT-kontoret/avdelning har jag hört beskriva som väldigt självständig och opåverkbar.
    Sen att man gått på bjudmiddagar med alkohol med företag som vill förnya ramavtal är väldigt illa inte bara för kommunen utan även för andra företag som kanske får en sämre chans att sälja sina tjänster till kommunen. Det är väldigt allvarligt.
    Den stora frågan kanske dock inte är om det finns enskilda korrupta tjänstemän utan helt enkelt vem som skall bestämma i kommunen, de folkvalda politikerna eller tjänstemännen, jag tror att många som har insyn vet hur det egentligen är, vi får se om folk vågar börja säga ifrån.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack – Ja den stora och egentligen enda frågan är vem som ska bestämma – Politikerna eller tjänstemännen?

      Mitt svar på den frågan är självklart – Politiken beslutar och bestämmer och tjänstemännen utför – Dvs. samma beslutsgång som i ett företag där styrelsen bestämmer och VD och resten av företaget utför det styrelsen bestämt.

  4. Sixten Jonsson

    Vi har nyligen bevittnat liknande händelser i skogsbolaget SCA där följden blev att hela ledningen avsattes och ny VD och Ordförande kom på plats.Tror du att politiken agerar lika kompromisslöst ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den utredning som nu sjösatts får ge svaret om vad som hänt och om det brutits mot några regelverk – Om så är fallet hoppas jag att vi har kraft nog politiskt att se till att åtgärder vidtas.

  5. Mikael

    Kim skriver att avarter SD får luft under vingarna. Det kan jag inte förstå? Hur kan detta parti locka väljare? Partiets representanter gör ju bort sid ideligen, men ändå ska det bli bättre? http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22796864.ab
    http://www.metro.se/artikel/sd-politikern-skolkar-fr%C3%A5n-m%C3%B6ten-f%C3%A5r-%C3%A4nd%C3%A5-ut-ers%C3%A4ttning-xr
    http://www.expressen.se/nyheter/sd-andrade-reglerna–hans-lon-far-ett-jattelyft/
    Och nu hoppas samtiden, friatider mfl på presstöd!

  6. Mr Sound

    Kanske dags att återinföra tjänstemannaansvaret som Palme så fint avskaffade.

    Inte heller har våra folkvalda politiker den kunskapen som behövs i vissa avseenden utan det måste till en granskande enhet och tydliga riktlinjer för sånt här slarv. Inte konstigt att förtroendet är i botten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan mycket väl vara så att vi bör återinföra detta i en eller annan form.

      Politiken har nog klokheten och regelverken är i de allra flesta fall bra – Det som saknas är dock kontrollsystem som ser till att regelverken följs och att så är fallet är ett politiskt ansvar at ändra på.

  7. pelle

    man har ju redan tappat tilltron på politiker o tjänstemän ,man läser ofta om spritfester lyxresor o allt annat för skattepengar eller medlemarnas pengar ,finns det nått parti som inte håller på med att supa upp skattepengar ,jag tror inte det ,man kan ju inte lita på politiker o tjänstemän ,dom rofsar åt sig allt ,dom är som mindre verson av kim jong un han lever i överflöd o folket får bereda sig på svält ,sverige har blivit ett korupterat land tyvärr

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det ligger en del i det du säger även om det inte är lika illa som i många andra länder. Anledningen till att det är på detta sätt kommer jag att presentera i ett inlägg som postas senare idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.