Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Hur många ska dö innan vi tar tag i sjukvårdskrisen?

Frågan i rubriken är mycket relevant då vi med säkerhet vet att människor dött därför att sjukvården går på knäna på många sjukhus – T.ex. på Nya Karolinska och på Sahlgrenska i Göteborg.

Varningarna fullkomligt haglar in från de som jobbar inom sjukvården och då från alla håll och kanter och som regeringsbärare så måste vi ta detta på allvar.

I Sverige måste vi ha en sjukvård som är dimensionerad för att ta hand om de som blir sjuka. Att t.ex. Sunderby sjukhus utanför Luleå befunnit sig i stabsläge i två veckor är inte hållbart i det långa perspektivet.

En annan sak vi måste ta med i beräkningen är att vi hela tiden blir fler och fler medborgare i Sverige och i ett land med en växande befolkning måste sjukvården byggas ut på ett sätt som innebär att den sväljer de som redan finns och de som kommer att tillkomma.

För mig finns bara ett sätt att få ordning på sjukvården och det är att förstatliga sjukvården.

Ska hela Sverige ha samma kvalitet på sjukvården i hela landet så är det ohållbart att medborgare i olika län och/eller regioner ska betala olika mycket för sjukvården via skattsedeln. Ska sjukvården bli jämlik ska kostnaderna solidariskt delas av alla skattebetalare i Sverige.

Därför vill jag att vi omedelbart tillsätter en snabbutredning för att se hur staten kan överta ansvaret för all sjukvård i landet. Därutöver vill jag att regeringen går in med extra resurser och extra pengar till de landsting som behöver detta för att hålla näsan över vattenytan fram tills dess staten tar över ansvaret för sjukvården.

I välfärdslandet Sverige ska vi inte låta människor dö därför att sjukhusen saknar kapacitet – I välfärdslandet Sverige ska alla få sjukvård när de behöver det och då sjukvård av högsta kvalitet.

Stefan och Gabriel – Ta detta till er och gör något nu.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

68 kommentarer

  1. Alexander

    Anders

    Ditt förakt mot de som har otur att möta kriminella är obehagligt. Som sagt, händer det dina barn låter det nog annorlunda….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inget förakt mot de som har otur att möta kriminella – Däremot tror jag att det finns andra anledningar än slumpen om en och samma person utsätts flera gånger då statistiken säger att det rimligen borde vara så. Undantag från regeln förekommer alltid och det är därför jag inte tvärsäkert påstår att det måste vara så i ditt fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.