Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Orter med få invandrare har större sociala problem än de med många invandrare.

Reforminstitutet och Stefan Fölster har kommit med en mycket intressant rapport som SVT nyheter rapporterar om på sin hemsida. Jag har inte läst rapporten i sin helhet även om jag kommer att göra så i en framtid men det som står i artikeln är tillräckligt intressant för att leda till ett blogginlägg.

Länken till artikeln är följande: http://www.svt.se/nyheter/invandrarna-fa-i-manga-problemkommuner?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20170114%3Ainvandrarna-fa-i-manga-problemkommuner%3Anyh

Enligt artikeln bygger rapporten på en Sverigeanpassad variant av FN:s utvecklingsindex och de resultat som publiceras i artikeln är oerhört intressanta och väl värda att debattera. 

Kategorierna som bedöms är skola, jobb, hälsa, pengar och en kategori som kallas hopplöshet och utanförskap och det som slås fast i undersökningen är att betrakta som mycket viktigt.

Rapporten slår fast att 4 av de 5 orter i Sverige som har sämst index över mänsklig utveckling har exceptionellt få invandrare jämfört med andra orter. Rapporten påvisar även att de 20 sämsta orterna har färre invandrare än genomsnittet medan de 20 bästa orterna har fler invandrare än genomsnittet.

En rapport som påvisar detta är sannolikt högst oönskad av SD men likväl påvisar den så långt jag kan bedöma efter att ha läst artikeln men inte rapporten i sin helhet något jag påstått länge – Nämligen att den dåliga samhällsutvecklingen är betydligt komplexare än isolerad till invandringen.

Ännu mer slående är att det finns orter med många invandrare där det kan påvisas att det är invandrarna som lyfter orten uppåt i detta index.

I slutet av artikeln slår Fölster fast att de politiska partiernas ovilja att diskutera och debattera de verkliga orsakerna till att samhällsbygget krackelerar öppnat för en pseudodebatt om invandringens effekter såsom varande större och värre än de faktiskt är.

Jag ska som sagt läsa rapporten i sin helhet så fort jag får tag på den – Fram tills dess tackar jag Reforminstitutet och Stefan Fölster för modet och dådkraften att avslöja att taktiken att skylla allt på invandringen är fel.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

147 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Den rödgröna rörans kollapsade politik

    ”Nio år. Så lång tid tar det för hälften av alla nyanlända i Sverige att få ett jobb, enligt nya siffror från SCB. …
    Att korta tiden för nyanlända och personer med låga kvalifikationer att få jobb är en av Sveriges största utmaningar just nu. Tudelningen på arbetsmarknaden ökar och problemet börjar bli akut. Hittills har det tagit i snitt åtta år innan hälften av alla flyktingar som kommer till Sverige har etablerat sig på arbetsmarknaden. Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson har vid flera tillfällen påpekat att den tiden måste kortas. Målet är två år.
    Men utvecklingen går åt fel håll,”

    Dvs efter 8 år är hälften fortfarande arbetslösa…. man behöver komma upp i ca 75% i arbete för att bära gruppens kostnad år för år och då inses lätt att kostnaderna totalt sett aldrig blir i balans. Vi talar om kostnader i slutänden på tusentals miljarder.

    http://arbetsmarknadsnytt.se/dyster-trend-nio-ar-for-att-fa-ett-arbete/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi är helt överens om att det är en utmaning att korta tiden det tar för nyanlända att komma i arbete och få egen försörjning och det är därför jag gång på gång säger att vi behöver en effektiv integrationspolitik för att klara detta.

      Vägen dit går inte via sänkta ingångslöner utan via att se till att ta vara på den utbildning och yrkeserfarenhet de har och sätta dem i arbetsmarknadsutbildningar som ger dem utbildning jämsides med praktik i de yrken som marknaden efterfrågar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.